Peltsi kokkaa kalaa kylmistä vesistä
Ihmiset
Peltsi kokkaa kalaa kylmistä vesistä
Toimittaja-juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola tunnetaan Lapin kärpäsen puraisemana erä-ja kalamiehenä. Hän suosii monipuolisesti kotimaisia kaloja niin avotulella kuin kotihellankin äärellä valmistettuna. Hapankorppupaneroidut ahvenet vievät kielen mukanaan!

Hapankorppu-paneroidut ahvenet
4 annosta
noin 500 g nahattomia ahvenfileitä
1½ tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl hapankorppuja jauhettuna tai ruiskorppujauhoja
1 tl valkopippuria rouhittuna
Paistamiseen:
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
- Käsittele tarvittaessa ahvenfileet ruodottomiksi. Ripottele kaloille ½ tl suolaa ja anna maustua vartin verran.
- Riko munat syvälle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot toiselle lautaselle. Sekoita jauhoihin loput suolasta ja valkopippuri.
- Kääntele kalafileet ensin munaseoksessa ja sitten korppujauhoissa.
- Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy. Paista fileet molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja rapeiksi kohtalaisella lämmöllä.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden, kantarellikastikkeen ja naurissalaatin kanssa.
Kantarellikastike
6 annosta
noin 5 dl tuoreita kantarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
1½ rkl vehnäjauhoja
2–3 dl kasvislientä
1 prk (2 dl) kuohukermaa
1 tl soijakastiketta
½ tl mustapippuria
muutama tippa sitruunamehua
- Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli.
- Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannulle voi ja sipulisilppu. Paista viisi minuuttia.
- Ripottele sienten päälle jauhot. Kaada joukkoon kasvisliemi, kerma ja soijakastike. Mausta mustapippurilla.Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia. Lisää sitruunamehua ja notkista tarvittaessa kasvisliemellä. Tarkista maku.
- Tarjoa kalaruokien ja keitettyjen perunoiden lisänä.
Pikkelöity naurissalaatti
4–6 annosta
5 dl nauriita kuorittuna ja karkeasti raastettuna
Pikkelöintiliemi:
2 dl vettä
½ dl sokeria
½ dl väkiviinaetikkaa
¼ tl suolaa
Lisäksi:
1 ps (200 g) pakasteherneitä sulatettuna
½ nippua retiisejä viipaloituna
1 dl kermaviiliä
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
- Mittaa pikkelöintiliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi kuumana naurisraasteen päälle kulhoon. Anna maustua vartin verran.
- Siivilöi liemi pois nauriista. Kääntele joukkoon loput ainekset.