Peace, love & pro aging! Miten hyväksyä ryppyiset ja roikkuvat osat itsessä ja ikääntyä arvokkaasti?
Kolumni
Peace, love & pro aging! Miten hyväksyä ryppyiset ja roikkuvat osat itsessä ja ikääntyä arvokkaasti?
Oletko sinäkin oppinut, että ikääntymisen merkkejä vastaan pitää taistella kynsin ja hampain? Ja jos niitä on tullut, ne pitää äkkiä korjata ja häivyttää? Pro aging on ikääntymistä arvokkaasti ilman epätoivoa, kirjoittaa Iiris von Knorring kolumnissaan.
Teksti

Kuvat

27.1.2023
 |
Eeva

Taistele ikääntymistä vastaan! Pysäytä ikääntymisen merkit! Katson aamunaamaani kylppärin peilistä. Täytän pian viisikymmentä, ja se näkyy: silmien ja huulten ympärillä (ja itse asiassa kaikkialla kasvoissa) on ryppyjä, luomet ja leuanalus roikkuvat, silmien alla on pussit, iho näyttää veltolta… ja näen vasta kasvot. Leuasta alaspäin en uskalla vielä edes kurkata. Olen tietysti oppinut ajattelemaan, että ikääntyminen on paha asia, koska mainokset, lehtijutut, kosmetiikkamyyjät ja kosmetologit ovat sen minulle kertoneet.

Kaivan esiin anti aging -arsenaalini ja alan korjaushommiin. Minua on neuvottu aloittamaan anti aging -tuotteiden käyttäminen jo heti kolmekymmentä täytettyäni. Samaan aikaan aloin saada ryppyvoiteita synttärilahjaksi. Jo kolmekymppisenä aloin siis pelätä, että pian näytän vanhalta, ja se on kauheaa ja väärin. Ja että kaikki huomaavat, jos olen ollut laiska ja saamaton, enkä ole ryhtynyt tarpeeksi ponnekkaasti taisteluun.

Kaivan esiin anti aging -arsenaalini ja alan korjaushommiin.

Sitten kun ikääntymisen merkkejä on tullut (huolimatta vuosien anti aging -läträämisestä), on kauheaa ja väärin, jos en kaikin keinoin ole yrittänyt peittää tai korjata niitä: harmaat tulee värjätä piiloon, maksaläiskät ja tummat silmäaluset peittää peitevoiteella ja jos mahdollisuuksia vain olisi ollut, velvollisuuteni oli ollut pumpata ihon alle hieman täyteaineita tai kiristää leukalinjaa kirurgin avulla. Siis piilottaa se, mitä todellisuudessa olen.

Ihan kuin ikääntyminen olisi vihollinen, jota vastaan täytyy hyökätä mahdollisimman tehokkain asein tai vähintään pysäyttää sen panssarivaunut, jotka vyöryvät uhkaavasti kohti. Tämä taistelu on turha, sillä voittaja on selvä: keho vanhenee ja lopulta ihminen kuolee. Ikuinen elämä ja ikuinen nuoruus on satua. Miksi sitten taistelemme, kun voisimme käyttää sen ajan ja energian johonkin paljon hauskempaan ja hyödyllisempään?

Tämä taistelu on turha, sillä voittaja on selvä: keho vanhenee ja lopulta ihminen kuolee.

Laiva on ehkä kääntymässä: moni ammattilainen kannustaa nauttimaan iästä, osa tuotteista ei enää lupaa nuoruutta ja niiden mainonnassakin näkyy 19-vuotiaiden mallien sijaan oikeasti keski-ikäisiä. Aiheesta on puhunut julkisesti muun muassa Hollywood-näyttelijä Jamie Lee Curtis, 64, jonka mielestä anti aging -termi joutaisi romukoppaan ja pitäisi alkaa puhua pro agingista. Jamie on sanonut haluavansa ikääntyä arvokkaasti, innostuneesti ja kauniisti.

Kuulostaa ihanalta – ja järkevältä – mutta helpommin sanottu kuin tehty! Ulkonäön muuttuminen tekee kipeää, ja aamunaamassa on vaikeaa nähdä mitään kaunista. Kun on kaksikymmentä vuotta pelännyt juonteita, miten niitä alkaisi yhtäkkiä rakastaa? Sen vuoksi lähden harvoin kylppäristäni ihmisten ilmoille täysin meikittä ja laittautumatta. Käytän myös ihonhoitotuotteita, jotka lupaavat hidastaa ikääntymisen merkkejä, ja syön vitamiini- ja hyaulorihappokapseleita. Saattaisin kokeilla myös järeämpiä keinoja (Jamiekin on kertonut käyttäneensä ainakin botoxia).

Yksi keino on myös katsoa vähän vähemmän peiliin ja enemmän sitä, mitä hauskaa ja ihanaa ympärillä tapahtuu.

Haluan kuitenkin opetella arvokkaasti ja kauniisti ikääntymistä ilman epätoivoista taistelua. Se tarkoittaa sitä, että pikku hiljaa hyväksyn ryppyiset ja roikkuvat osani, enkä jatkuvasti murehdi tai yritä korjata niitä (ja ehkä alan jopa salaa hieman pitää niistä). Silti voin korostaa poskipäitäni punalla, tuoda esiin silmäni rajauksilla ja kirkastaa hiuksiani raidoilla, sillä ne piristävät sekä ilmettä että mieltä. Yksi keino on myös katsoa vähän vähemmän peiliin ja enemmän sitä, mitä hauskaa ja ihanaa ympärillä tapahtuu.

Kommentoi +