Parisuhde paremmaksi puhumatta! Taiteilija, hieroja ja hoitokodin johtaja kertovat, miten voit rakastaa ilman sanoja
Ihmissuhteet
Parisuhde paremmaksi puhumatta! Taiteilija, hieroja ja hoitokodin johtaja kertovat, miten voit rakastaa ilman sanoja
Lähde metsään, kosketa kuunnellen ja arvosta arkea. Näillä vinkeillä parisuhde paranee.
Teksti

Kuvat
,

22.9.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Katso rakastasi ja näe kauneus

Kaisa Salmi, tutkija ja taiteilija, parisuhteessa:

”On tärkeää todella katsoa toista, nähdä hänen kauneutensa sävyt. Kun huomaat toisen, tulet itsekin huomatuksi. Sanaton viesti voi myös olla pyyntö. Saatan asettaa miehen käden hiuksiini tai keholleni kohtaan, josta haluan hänen koskettavan. Kosketus rentouttaa ja lähentää. Pitkässä suhteessa tarvitaan myös yllätyksellisyyttä: hassuttelua ja heittäytymistä.

Rakastelu on tärkeä osa suhteen ylläpitämistä, ja se kannattaa väsyneenäkin. Jo halauksessa voi kokea sen, ettei tiedä, mihin itse loppuu ja mistä toinen alkaa.On vahva ihmisyyden kokemus, että olemme yhtä.

Vien joskus puolisoni Nuuksioon. Tarvomme umpimetsässä, emmekä aina edes puhu. Molemmille jää siitä onnellinen olo.”

Kaisa Salmi tarpoo toisinaan puolisonsa kanssa umpimetsässä.

Opi rakkaudesta vanhuksilta

Katja Lauronen, hoitokoti Päiväkummun Vuosaaren yksikön johtaja, avioliitossa:

”Rakkaus ja seksuaalisuus eivät kuole ihmisestä ikinä. Meillä on ollut pareja, jotka ovat löytäneet toisensa yli 90-vuotiai­na. Kun vanhukset muistelevat liittojaan, yhteinen arki ja työnteko korostuvat. Heillä rakkautta on ollut kuulla toisen hämmentävän puuroa tai kantavan puut tupaan.

Tuntuu, ettei some-aikana arkipäiväinen rakkaus riitä. Mutta kun lopulta istuu kuolinvuoteen äärellä, muistaa varmaan, miten rakkaus kesti juuri harmaan arjen ja ruuhkavuodet. Arjessa huo­mioiminen on rakkautta. Voi kattaa aamupalan kauniisti, lähteä kokeilemaan puolison harrastusta tai pyytää häntä tanssimaan häävalssia. Kaikista tärkeintä on koskettaa hyväksyvällä katseella.”

Katja Lauronen korostaa, että toisen huomioiminen arjessa on rakkautta.

Kosketa kuunnellen kuin hieroja

Sanna Erkinheimo, hieroja ja urheiluvalmentaja, avoliitossa:

”Jotta voin olla hyvä työssäni, minun on osattava kuunnella asiakkaan kehon sanatonta viestintää. Keskityn toiseen ja panen ajatukseni ja tuntemukseni sivuun. Mitä tutumpi asiakas on, sitä helpompaa häntä on lukea. Parisuhteessa kosketus on toisen sekä omien tarpeiden kuuntelemista. Siinä voi olla oma itsensä kaikkine tunteineen ja vikoineen.

Parisuhde tarvitsee aikaa. Reissuilla kertyy kokemuksia, jotka syventävät suhdetta. Valo, lämpö ja ympäristönvaihdos piristävät. Arjessa kannattaa viettää aikaa samassa tilassa, ettei käy niin, että puolisot vain puuhastelevat omiaan eri huoneissa. Ennen nukahtamista voi halata ja heti herättyä uudestaan. Läheisyys tuo lämpöä koko päivään.

Sanna Erkinheimo kannustaa tekemään yhteisiä reissuja mutta myös viettämään aikaa samassa tilassa.

Kommentoi +