Allergia tuli, meikki meni? Näillä muutamalla vinkillä pääset jo pitkälle
Kauneus
Allergia tuli, meikki meni? Näillä muutamalla vinkillä pääset jo pitkälle
Kaikki herkkäihoiset ja -silmäiset eivät halua luopua meikkaamisesta. Kun kokeilet näitä vinkkejä, ei välttämättä tarvitse!
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 24.4.2020
Kauneus ja Terveys

Tahtoisitko meikata, mutta iho alkaa punoittaa tai silmät vuotaa? Se voi johtua esimerkiksi meikkien hajusteista, väri- tai säilöntäaineista, kasviuutteista tai aurinkosuojapartikkeleista.

Allergisen ei silti tarvitse jättää meikkaamista. Tuotteet vain pitää valita tarkasti. Helpoimmalla pääset, kun käytät meikkejä, joilla on Allergiatunnus. Se on Allergia-, Ihoja Astmaliiton laatumerkki, joka takaa, ettei tuote sisällä yleisiä allergisoivia ainesosia.

Termit allergiasertifioitu ja hypoallergeeninen taas tarkoittavat, että tuotteen valmistaja on minimoinut allergiariskin. Hypoallergeeninen-väittämää saa käyttää vain, jos tuotteessa ei ole tunnettuja allergeeneja. Nämä merkinnät eivät silti vastaa Allergiatunnusta.

Hyvä idea meikkipohjaksi ovat mineraalimeikkipuuterit. Niissä on yleensä vain mineraalipigmenttejä. Mitä vähemmän ainesosia meikissä on, sitä pienempi on sen ärsytysriski.

Allergisen on hyvä suosia tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia.

Jos kärsit kuivasta tai atooppisesta ihosta, sekoita meikkivoiteeseen kosteusvoidetta. Se auttaa meikkiä levittymään.

Vältä mattameikkejä. Ne jämähtävät kuiviin kohtiin. Paksu meikki taas korostaa ihon epätasaisuutta.

Rikkinäistä ihoa ei saa meikata, vaan se pitää hoitaa ensin kuntoon. Tulehtuneen ihon suojamuuri ei toimi kunnolla, joten meikki voi ärsyttää ihoa lisää. Ripsiväristäkin on hyvä pitää taukoa, jos silmänympärysiho on rikki.

Ripsiväreistä allergiselle ja herkkäsilmäiselle sopivat vesiliukoiset. Vedenkestävät allergisoivat helpommin. Musta ja ruskea väri ärsyttävät vähemmän kuin sininen tai violetti.

Apteekin sensitive-merkityissä maskaroissa ei ole hajusteita eikä hartseja.

Jos silmät ovat herkät, silmämeikkien kanssa voi käyttää myös kosteuttavia silmätippoja.

Silmäoireet voi selittää myös kynsilakka, jonka hartsi, formaldehydi tai sen vapauttajat voivat saada silmät vuotamaan ja luomet turpoamaan. Näitä ainesosia kannattaa välttää.

Herkän ihon meikkituotteet

1. Hellä tasoittaja Mineraalimeikki tasoittaa ihonsävyä. 9 sävyä. Allergiatunnus. Idun Minerals Mineraalimeikkipuuteri 39 e. 2. . Itkuton maskara Hartsiton versio tuuhentaa, pidentää ja erottelee. 2 sävyä. Allergiatunnus. Avène Couvrance HighTolerance Mascara 18,40 e.

3. Peittävä suoja Hajusteeton meikkivoide peittää ihottuman ja punoitukset. 4 sävyä. Vichy Dermablend SK 35 Fluid Corrective Foundation 29 e. 4. Hyvin siedetty lakka Hajusteeton, hypoallergeeninen kynsilakka vahvistaa kynsiä. 10 sävyä. La Roche-Posay Silicium Nail Polish 11,90 e.

Allergisen paras meikkikauppa

Allergisen paras meikkikauppa voi olla apteekki. Osa meikeistä on testattu myös ongelmaiholla ja herkkäsilmäisillä.

Asiantuntija: kosmetologi-farmaseutti Hertta Hurme/ Yliopiston Apteekki

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 04/2020.

Kommentoi +