Pane vaatteet välillä tauolle ja satsaa laatuun – Anna-Maija Tuokon pukeutumisfilosofiasta kannattaa ottaa oppia
Oma tyyli
Pane vaatteet välillä tauolle ja satsaa laatuun – Anna-Maija Tuokon pukeutumisfilosofiasta kannattaa ottaa oppia
Näyttelijä Anna-Maija Tuokolle muoti on ihanaa arjen luksusta. Kotona häntä ilahduttaa oma vaatehuone, jossa nuoruusvuosina hankitut muotiluomukset odottavat sopivaa käyttöhetkeä.
Teksti

Kuvat

18.4.2023
 | Päivitetty 7.12.2023
 |
Eeva

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko ostaa vaatteita, jotka eivät mene muodista. Hän uskaltaa pukeutua rohkeasti ja myös kehuu muiden asuvalintoja.

Mitä muoti sinulle merkitsee?

Muoti on ihanaa arjen luksusta ja esteettinen elämys. Kaunis ympäristö on minulle tärkeä, joten tykkään myös sisustaa kotia. Muotikuvauksista nautin aina, kun saan tehdä niitä.

Olen aina ollut fiilispukeutuja. Jos tarvitsen piristystä, valitsen värikkäitä vaatteita ja hankin vaatekaappiin uusia väriläiskiä. Seuraan väritrendejä. Nyt suosin vihreää, sinistä ja pinkkiä. Rakastan myös oranssia ja harmaata.

Ennen lapsia käytin itseeni enemmän rahaa. Ostin klassikkoja ja kalliimpaa luksustakin. Teen niin edelleen, mutta harkitummin.

Vuosina 2008–11 kävin kesäisin laulu- ja tanssikursseilla New Yorkissa. Sieltä toin ihania Diane von Furstenbergin mekkoja, Loubotinin kenkiä, Guccia, Vuittonia ja Stella McCartneyn käsilaukkuja.

Kun kymmenen vuotta sitten muutimme yhteen puolisoni Kari Heiskasen kanssa, sain haaveilemani oman vaatehuoneen. Se on kätevä, kun vaatteita on paljon. Jotkut puvuistani voivat olla tauolla useita vuosia. Laatu ei mene muodista.

Olet menossa elokuvan ensi-iltaan, alan gaalaan tai muuhun suureen juhlatilaisuuteen. Mistä hankit puvun?

Käännyn aina luottosuunnittelijani ja hyvän ystäväni Teemu Muurimäen puoleen. Hän on suunnitellut pukuni kolmeen juontamaani Jussi-gaalan sekä Presidentin itsenäisyyspäivän juhliin vuonna 2014, jolloin olin raskaana. Viime vuoden Jusseihin Teemu muokkasi tuon raskauspuvun uusiksi.

Anna-Maija Tuokko pukeutui Teemu Muurimäen suunnittelemaan asuun myös vuoden 2019 Jussi-gaalassa, jolloin odotti kuopustaan.

Olet kertonut olevasi vaateasioissa samanlainen kuin tv-sarja Onnelan roolihahmosi Mette. Mikä teitä yhdistää?

Me molemmat tykkäämme pukeutua kauniisti, vaikka Metten vaatteet olekaan minun tyyliäni. Sarjan puvustaja Jouni Mervas on valinnut Mettelle suomalaisia laatumerkkejä, kuten Andiatan ihanasti leikattuja pukuja, Balmuiria, Lumin laukkuja ja Klaus Haapaniemen upeita silkkimekkoja.

Yksi Metten vaatteista oli minunkin suosikkini, Balmuirin ihana kashmir-aamutakki. Sain sen itselleni ja olen pitänyt sitä tosi paljon. Kesäisin se on takkina ja matkoilla lentokoneessa unipeittona.

Kun se sitten alkoi hiutua pepun kohdalta, lyhennytin sen ammattilaisella, joiden palveluita muutenkin käytän. Laadukkaiden materiaalien käyttöikää voi usein jatkaa.

”Olen aina ollut fiilispukeutuja.”

Onko sinulla tosielämän tyyli-idoleita?

Äitini ja mummini ovat aina pukeutuneet kauniisti, ja äiti on ollut tarkka siitä, että värit sointuvat. Olen kuitenkin aika omanlaiseni pukeutuja. Jo teini-iässä aloin pukeutua niin kuin halusin. Suosin rennon klassista tyyliä, jossa on mukana jokin persoonallinen ripaus.

Ihailen rohkeita pukeutujia, uskallan itsekin ja annan mielelläni toisille kehuja. Voin inspiroitua ja iloita muiden valinnoista, vaikka itse en noudattaisi samaa linjaa.

Newyorkilaista ystävääni Karenea voisin sanoa tyyli-ikonikseni. Hän on viisikymppinen ammattimalli. Isot muotimerkit käyttävät häntä vaatteita suunnitellessaan sovitusmallina, joten hän on aina pari askelta edellä muodin virtauksissa.

Kun viime elokuussa kävin New Yorkissa, Karene oli napannut minulle ystävämyynnistä Nykin aikuisten naisten uuden suosikkisuunnittelijan Ulla Johnsonin mekkoja. Niissä on kerroksellisuutta, röyhelöleikkauksia ja rohkeita värejä.

Anna-Maija vuonna 2016 Kuudes kerta -elokuvan ensi-illassa.

Olet pienten lasten äiti. Millaisia ovat arjen luottovaatteesi?

Näissäkin panostan laatuun. Vilukissana käytän talvella kashmir-trikoita ja -puseroita. Viiden vuoden käytön jälkeenkin ne ovat hyvän näköisisä, lämpimiä ja kestäviä.

Uusi toppatakkini on pohjepituinen ja kirkkaan oranssi. Käytän sitä koko ajan. Kokomustaa käytän ani harvoin, aina pitää olla jokin väriläiskä.

Kolme- ja seitsemänvuotiaat tyttömme ovat hyvin erilaisia pukeutujia. Toinen on käytännöllinen, toinen taas tykkää rimsuista ja mekoista.

Minulla ei ole tarvetta määräillä lasteni pukeutumista. En ostele heille kalliita vaatteita. Lindex on suosikkini. Siellä vaatteissa on ihania, yhteensopivia printtejä ja värejä. Kavereiden kesken kierrätämme paljon. Lapsilla pitää olla vaatteita, joita ei tarvitse varoa.

Jutun lyhyempi versio on julkaistu Eevassa 3/2023, jossa Anna-Maija oli muotijutun mallina.

Kommentoi +