
1. Miten hiivatulehduksen tunnistaa?
Hiivasienitulehdus alkaa kovalla kutinalla ja runsastuneella valkovuodolla. Parin päivän päästä limakalvot voivat alkaa punoittaa ja haavautua.
Hiivatulehdus on tavallinen mutta ei niin yleinen kuin moni luulee. Vain neljäsosa kaikista alapään kutinaoireista johtuu siitä.
Hiivaa yleisempiä kutinan syitä ovat sytolyysi, bakteerivaginoosi ja aerobinen vaginiitti.
Osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKS:stä arveleekin, että hiivasienen hoitoon tarkoitettuja flukonatsolikapseleita ja muita lääkkeitä käytetään paljon turhaan.
2. Millaista normaali valkovuoto on?
Emätin puhdistuu ja puolustautuu vieraita bakteereja vastaan erittämällä valkovuotoa. Se on kohdunkaulan tuottamaa eritettä, emättimen bakteerimassaa ja uusiutuvaa solukkoa.
Normaali valkovuoto on hieman hapanta. Siksi emätintä saattaa hieman kirvellä ja kutittaa.
Joskus emättimen omat maitohappobakteerit eli laktobasillit lisääntyvät poikkeuksellisen paljon. Silloin valkovuoto happamoituu tavallista enemmän.
Se taas voi kutittaa ja kirvellä ärhäkämmin. Ilmiön nimi on sytolyysi. Se menee ohi itsestään.
3. Miten häiritsevää kutinaa voi hoitaa?
Sytolyysikutinaa voi tarvittaessa hoitaa paikallisesti käytettävällä estrogeenivoiteella.
Se kypsyttää emättimen levyepiteelisolut, mikä estää maitohappobakteerien lisääntymistä ja valkovuodon happamoitumista.
Hiivalääkekin vähentää valkovuodon happamuutta hetkellisesti. Siksi saattaa tuntua, että se auttaa, vaikka kutinan syy olisi sytolyysi.
Alapään kutina voi johtua myös tulehduksesta, limakalvosairaudesta tai seksitaudista. Edes gynekologi ei tiedä syytä vain oireiden perusteella. Sen selvittäminen vaatii usein valkovuotonäytteen ja testejä.
4. Milloin hiivalääkettä voi käyttää?
Esimerkiksi flukonatsolikapselin voi ottaa, jos lääkäri on aiemmin todennut hiivasienitulehduksen ja oireet ovat selvästi samanlaiset.
Jos lääke ei auta tai oireet palaavat, kannattaa mennä lääkäriin. Pitkään jatkuvan, aiemmasta poikkeavan valkovuodon syy pitää selvittää.
Joillakin hiivatulehdukset toistuvat. Se voi johtua antibioottikuureista, kohonneesta verensokerista tai elintavoista. Runsasta sokerinsyöntiä kannattaa välttää.
Joskus lääkäri voi määrätä hiivalääkettä estämään toistuvia tulehduksia.
Pidä huolta intiimialueesta
● Huuhtele intiimialue pelkällä vedellä. Älä pese sitä saippualla. Se voi kuivattaa limakalvoja.
● Vaihda side tai tamponi tai tyhjennä kuukuppi kuukautisten aikana riittävän usein. Älä pese kuukuppia saippualla. Älä käytä pikkuhousunsuojia muuten vain.
● Jos limakalvot kuivuvat, levitä niille ihoöljyä tai estrogeenivoidetta. Käytä seksissä liukuvoidetta.
● Käytä uuden seksikumppanin kanssa kondomia. Molempien kannattaa käydä seksitautitesteissä ennen sen jättämistä pois. Ehkäisyn lisäksi kondomi torjuu tulehduksia, kuten klamydiaa, herpestä ja HPV:tä. Infektiot voivat olla oireettomia mutta vaarallisia. Klamydia voi tukkia munatorvet ja aiheuttaa hedelmättömyyttä. HPV voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.
Tunnista tavalliset vaivat
Sytolyysi
Mikä: Tavallisen valkovuodon happamoituminen.
Oireet: Hapan valkovuoto, joka kutittaa.
Hoito: Apteekista ostettava estrogeenivoide voi helpottaa kutinaa. Sytolyysi on normaali ilmiö ja menee ohi itsestään.
Bakteerivaginoosi
Mikä: Emättimen bakteeritasapainon häiriö.
Oireet: Pahanhajuinen ja tavallisesta poikkeavan värinen valkovuoto, kutina ja kirvely.
Hoito: Lieviä oireita voi hoitaa maitohappobakteeria sisältävillä emätinkapseleilla. Lääkäri voi määrätä reseptilääkettä vaikeampiin oireisiin.
Aerobinen vaginiitti
Mikä: Emättimen bakteeritasapainon häiriö.
Oireet: Märkäinen, joskus harmaankellertävä valkovuoto, joka on runsasta. Se ei haise kuten bakteerivaginoosissa. Emätintä kirvelee ja kutisee ja limakalvot ovat läiskäisen tulehtuneet.
Hoito: Vaatii lääkärin määräämän hoitovoiteen.