Älä pyydä anteeksi omaa ikääsi, sillä samalla vähättelet muita
kolumni
Älä pyydä anteeksi omaa ikääsi, sillä samalla vähättelet muita
Jos tapanasi on aloittaa puheenvuoro päivittelemällä korkeaa ikääsi, mieti kahdesti. Ikäsyrjinnän torjumisen voi aloittaa omista jutuista, vaikka omana syntymäpäivänä, kirjoittaa Eevan toimituspäällikkö Outi Rastas.
Teksti

Kuvat

16.2.2023

Syntymäpäiväni osui tänä vuonna maanantaihin. Tammikuun puolenvälin tylsään maanantaihin, josta ei kenelläkään ole mitään hyvää sanottavaa. Edessä oleva työviikko näytti loputtomalta, tehtävälista kilometrin pituiselta. Töissä kiirettä, perheessä paljon kaikenlaista huolta ja sairautta.

Ystävät muistivat ahkerasti onnitteluviesteillä, joissa sateli sydämiä ja ruusuja. Ihme sinänsä, sillä olin poistanut syntymäpäiväni tekovaatimattomasti Facebookista ja muutenkin yritin perisuomalaiseen tapaan pitää aiheesta mahdollisimman matalaa profiilia.

Kiittelin tunnollisesti onnitteluista vaikka tuntui, ettei juhlaan ollut mitään syytä, se oli vain päivä muiden joukossa. Enhän sentään ollut siirtymässä uudelle vuosikymmenelle – se siitä olisi vielä puuttunut. Uusi ikävuosi, 57, tuntui oudolta ja vieraalta. Yritin vain työntää ajatuksen sivuun.

Kun vuosia on kertynyt aimo kasa, uusista ei muka kuuluisi enää iloita. Päinvastoin.

Jälkikäteen jäin miettimään tympeää asennettani. Kun vuosia on kertynyt aimo kasa, uusista ei muka kuuluisi enää iloita. Päinvastoin. Ellei sitten satu olemaan jo lähemmäs satavuotias ja silti voimissaan kuin vieterinukke.

Tajusin, että ikäsyrjintä lähtee oman pään sisältä. Kuinka usein olenkaan saanut itseni kiinni pitkän kokemukseni vähättelystä? Saatan aloittaa lauseen disclaimerilla: vuonna miekka ja kivi…

Tai: silloin keskiajalla, kun kävin oppikoulua... (Peruskoulu tosiaan saatiin pääkaupunkiseudulle viimeisenä, niin että ehdin käydä vuoden maksullista yhteiskoulua.)

Ymmärsin kuitenkin, että pahoittelemalla omaa ikääni vähättelen samalla kaikkien samanikäisten ja minua vanhempien ikää ja kokemuksia. En ajattele, että ikä olisi kenenkään toisen tärkein ominaisuus. Miksi sitten korostaisin joka käänteessä omaani?

Ystävistä reippain lupasi viisikymmentä täytettyään itselleen, ettei koskaan käyttäisi ikää tekosyynä.

Onneksi ovat viisaat ystävät. Heistä reippain lupasi viisikymmentä täytettyään itselleen, ettei koskaan käyttäisi ikää tekosyynä. Ikä ei ole selitys, jos ei jaksa lähteä koristreeneihin tai kieltäytyy riippuliitokurssista.

Vanhan (vai pitäisikö sanoa pitkäaikaisen?) ystäväporukan ansiosta juhlistimme myös syntymäpäivääni muutamaa päivää myöhemmin. Kaverit varasivat ravintolasta pöydän, tilasivat kuohuvaa ja blinejä ja kiikuttivat paikalle valtaisan kukkakimpun.

Uuden ikävuoden kunniaksi.

Kommentoi +