Onko sinulla tummat silmänaluset tai turvotusta kasvoilla? Näin hoidat herkkää silmänympärysihoa
Kauneus
Onko sinulla tummat silmänaluset tai turvotusta kasvoilla? Näin hoidat herkkää silmänympärysihoa
Silmänympärysiho on pieni ja herkkä kaistale, jolle voi mahtua monta pulmaa. Näin hoidat tummia silmänalusia, turvotusta ja ryppyjä oikein.­
Teksti

Kuvat

7.4.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Silmänympärysiholla on iso vaikutus koko kasvojen ilmeeseen. Jos silmien ympärillä on tummat rinkulat, näyttää väsyneeltä, vaikkei sitä olisi. Turvotus taas tekee kasvoista pöhöttyneet. Silmärypyt voivat tuoda vuosia lisää muuten nuorekkaaseen ulkonäköön.

Osa pulmista on perinnöllisiä, osa johtuu elämän­tavoista. Niitä voi silti ainakin lievittää oikealla hoidolla. Silmänympärysten kosteutus on hyvä aloittaa jo teininä.

Miksi silmänympärykset tarvitsevat oman tuotteensa? Eikö kasvovoide riitä?

Silmänympärysiho on 3–5 kertaa ohuempaa kuin kasvojen iho muuten. Silti siihen kohdistuu hurja rasitus: pelkästään räpyttelyjä kertyy 10 000 päivässä. Alue on erityisen herkkä UV-säteille ja pitäisi aina suojata.

Kasvovoiteet ovat usein liian tuhteja silmän­ympäryksille: molekyyli­koko on niin suuri, etteivät tehoaineet pääse imeytymään. Silmän­ympärysiholle suunnattujen tuotteiden molekyylikoko on pienempi.

Kasvovoiteissa voi myös olla hoitavia aineita, jotka voivat turvottaa luomia. Kaikkien silmät eivät myöskään kestä kasvovoiteiden hajusteita. Valtaosa silmänympärysvoiteista on hajustamattomia.

Miksi silmänympärysiho on niin herkkä?

Silmien ympärillä on vain vähän ihon täyteläisenä pitävää kollageenia eikä juuri talirauhasia. Siksi iho kuivuu helposti, mikä altistaa rypyille ja samealla värille.

Lisäksi silmänympärysiholla on allergia­reseptoreja, jotka reagoivat helposti ulkoisiin ärsykkeisiin. Esimerkiksi herkistyminen kynsi­lakalle voi oireilla punoituksena, ihottumana ja turvotuksena juuri silmäluomilla.

Mitkä raaka-aineet ovat erityisen tehokkaita?

Hyaluronihappo on hyvä kosteuttaja, koska sitä on ihossa luonnostaankin. Se sitoo ihoon paljon kosteutta. Myös glyseriini kosteuttaa.

Kofeiini voi helpottaa tummuutta. Ikääntyvän ihon silmänympärystuotteissa käytetään myös A-vitamiinia: se uudistaa.

Saako silmänympärysvoidetta laittaa liikkuvalle luomelle?

Saa, mutta varsinkaan herkkäsilmäisten ei kannata. Voide voi valua silmiin ja kirvellä. Levitä sitä silti yläluomelle ja kulmaluun alle.

Mistä tummuus johtuu? Entä turvotus?

Tutuimmat syyt molempiin ovat stressi ja huonot unet: jos ihminen ei ehdi palautua, ihokaan ei palaudu. Myös suolainen ruoka, liian vähäinen vedenjuonti tai vatsallaan nukkuminen voi kerätä nestettä silmien alle tai liikkuviin luomiin.

Sekä tummuus että turvotus voivat periytyä. Joidenkin kasvojen luusto on sellainen, että silmien alla on ”kuoppa”, johon syntyy tumma varjo. Joidenkin silmänalusiho taas on luonnostaan pussittava.

Molemmat pulmat voi selittää rasva. Jos silmien alta puuttuu rasvaa, tummat verisuonet kuultavat selvemmin ihon läpi. Jos rasvaa kertyy silmien alle, se alkaa pussittaa. Kun turvotus johtuu rasvasta, kotikonstit eivät tehoa.

Kuinka paljon voidetta laitetaan kerralla?

Annostele suuren nuppineulan pään kokoinen annos kädelle. Ota siitä ensin kolme tippaa alaluomelle ja kolme yläluomelle kulmaluun seutuville. Levitä tipat painelevalla otteella pikku­sormen kärjellä. Vältä levittävää sivuttaisliikettä, sillä se venyttää ihoa. Nestemäisissä seerumeissa sitä on toki vaikea välttää.

Aloita alaluomen sisänurkasta ja etene kohti ulkonurkkaa. Toista yläluomelle. Päätä liike aina silmien viereen ohimoille, jonne tulee ”harakanvarvasryppyjä”. Jos haluat lisää tehoja, käytä etu- ja keskisormea parina. Painele voide ihoon hellällä mutta napakalla otteella niin, että sormenpää keinahtaa joka painalluksella.

Helpottaako ihon hieronta turvotusta?

Hieronta vilkastaa nestekiertoa ja auttaa helpottamaan turvotusta. Luonnostaan kylmä gua sha -hierontakivi voi laskea silmäpusseja. Gua sha -lusikka on oivallinen, sillä sen kuppi on juuri sopivan muotoinen ja kokoinen silmien alle. Joissakin silmän­ympärystuotteissa on metallinen, viileä levityskärki, jolla voi levittää tuotteen ja hieroa ihoa samalla.

Kurkkaa video Gua sha -hieronnasta: Gua sha: Näin pääset alkuun

Mikä on pahinta, mitä voit tehdä silmänalusille?

Hoitamattomuus, hankaaminen ja auringon­otto. Silmänalusia kannattaa vähintään kosteuttaa. Silmämeikille on hyvä hankkia oma puhdistusaine. Moni kasvo­putsari lupaa poistaa silmämeikin, mutta vain harva tehoaa oikeasti. Hellä ja tehokas meikinpoistoaine säästää aikaa ja ihoa. Muista käyttää aurinkolaseja!

Mitä silmänympärysiholle suunnatut kauneushoitolahoidot tekevät?

Ne kosteuttavat, kiinteyttävät ja kirkastavat ihoa, mutta vaativat useita hoitokertoja. Kiinnostavin uutuus on Guinot-sarjan Eye Lift -silmänympäryshoito, joka on kuin silmän­ympärysten kuntosali. Hoito aktivoi lihaksia sähkövirralla. Se kiinteyttää ihoa, vähentää ­turvotusta ja kohottaa raskaita luomia.

Asiantuntijat: Sky-kosmetologi Sari Markkanen/Kauneustiimi sekä tutkimusjohtaja ja farmasian tohtori Marion Nielsen/ L'oreal.

7 x paras silmänympärysvoide

Huippukevyt huippukosteuttaja on Vichyn Mineral 89 Eye, jossa on hyalorinihappoa. 23,20 e.
Edullisesti ihoa kosteuttaa ja suojaa YA:n Silmänympärysvoide. Sopii hyvin ensimmäiseksi silmänympärystuotteeksi 11,90 e.
Tehokas ja miellyttävä yöseerumi silmänympäryksille on Guinot'n Time Logic Age Serum Eyes. Ylellinen ja hintansa väärti 89 e.
Silmänympärysihoa heleyttää Lieracin Supra Radance Eye Serum. Kirkastaa ihoa heti. 43 e.
Jopa ärtynyttä ihoa rauhoittaa ja kosteuttaa Avenen Soothing Eye Contour Creme. Herkän ihon voide sopii myös atoopikolle. Tuotteella on allergiatunnus. 22,40 e.
Kantasolu-uutteella silmänympärysihoa uudistaa lähes juokseva AQ Skin Solutionsin Eye Serum. Osoittaa, että kevyt tuote voi olla hyvin tehokas. 135 e.
Erittäin kuivalle iholle sopii todella ravitseva Ole Henriksenin Nurture Fresh Start Eye Cream. Ei jätä ihoa rasvaiseksi. 58,90 e.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 2/2020

Kommentoi +