"Onko äitiä pakko käydä katsomassa palvelukodissa?" - Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Ihmissuhteet
"Onko äitiä pakko käydä katsomassa palvelukodissa?" - Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Lukijaa painaa ahdistava äitisuhde mutta myös vanhustenhoidon tila. Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti

Kuvat

16.10.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Äidilläni ja minulla on aina ollut huonot välit. Kun olin nuori, hän pilkkasi minua ja sai raivokohtauksia. Näimme vuosia vain juhlapyhinä. Kun hän joutui Alzheimerin takia palvelukotiin, aloin käydä hänen luonaan kerran kuussa. Vanhustenhoidon tila ja hoitajien paheksunta pakottivat toimimaan. Kun käynnit jäivät koronan takia, tajusin, kuinka paljon stressaan niitä. Miten löytäisin voimaa olla välittämättä äidistä tai voimaa kestää vierailut?

Ilona Rauhala vastaa:

Rakas ihminen, kysyt tärkeää asiaa. Miten löytäisit voimaa olla välittämättä äidistäsi tai voimaa kestää käynnit? Molempiin liittyy kysymys, miten löytäisit voimaa.

Löydät voiman sisältäsi. Siitä, että hahmotat, kuka olet juuri sellaisena kuin olet, erillisenä äidistäsi. Arvosi ei määrity sen mukaan, mitä äitisi, yhteiskunta tai palvelukodin hoitajat ajattelevat sinusta. Sinä olet joka tapauksessa arvokas.

Olemme luoneet yhteiskunnan, jossa ihmiset voivat pärjätä omillaan. Siinä on etunsa, että saa valita, haluaako olla tekemisissä perheenjäsentensä kanssa.

Tähän liittyy iso eettinen kysymys. Voiko järjestelmä yksin huolehtia vanhuksista?

Ei aukottomasti. On epärealistista ajatella, että vieraat ihmiset hoitaisivat vanhusta yhtä omistautuen kuin läheiset, jotka tuntevat kiintymystä, vastuuta ja velvollisuutta vanhusta kohtaan.

Äitisi kohteli sinua haavoittavasti, joten suuntasit pois hänen luotaan. Välinne jäivät etäisiksi. Kokemuksesi on surullinen, mutta samalla se on iso selviytymistarina.

On tärkeää, ettet joudu altistamaan itseäsi liikaa kivulle, joka järkyttää liikaa tasapainoasi. Silti kuulen, että tunnet vastuuta kantaa kortesi kekoon, jotta äitiäsi kohdellaan ihmisarvoisesti.

Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen kanssa vaikeita asioita on lähes mahdotonta enää käsitellä. Keskustelunne tuskin tarjoavat korjaavaa kokemusta.

Voisitko kohdata äitisi hiljaisuudessa? Hänessä asuu yhä se pieni, viaton lapsi, joka hän on joskus ollut. Hänellä on omat syynsä huonolle käytökselleen.

Kysy itseltäsi, voitko vain käydä joskus pitämässä häntä kädestä, hieromassa hänen jalkojaan tai kampaamassa hänen hiuksiaan. Kosketus voi auttaa teitä kohtaamaan sellaisella tasolla, johon sanat eivät enää riitä.

Sinussa on voimaa, valtavasti voimaa!

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2020.

5 kommenttia