Näyttelijä Olga Temosen suurin esikuva on oma isä: ”Olen ollut niin isän tyttö kuin kukaan voi olla”
uudessa lehdessä
Näyttelijä Olga Temosen suurin esikuva on oma isä: ”Olen ollut niin isän tyttö kuin kukaan voi olla”
Näyttelijä, ravintoloitsija Olga Temosella on monta rautaa tulessa. Siinäkin asiassa hän muistuttaa isäänsä, Olga kertoo tuoreessa Kauneus ja Terveys -lehdessä.
Teksti

Kuvat

7.11.2023
 | Päivitetty 9.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Näyttelijä, ravintoloitsija Olga Temonen, 45, kertoo Kauneus ja Terveys -lehden haastattelussa siitä, mikä häntä elämässä vie eteenpäin. Yksi tärkeä asia hänelle on läheiset suhteet lapsuudenperheeseensä.

Olga varttui Nurmeksessa viisi­lapsisen perheen toiseksi nuorimmaisena. Hänellä on kolme siskoa ja veli, joiden kanssa hän on hyvin läheinen.

Olgan veli asuu Brysselissä, vanhin sisko Ranskassa ja kaksi muuta Etelä-Suomessa. Siskokset soittelevat viikoittain. Hiljattain he kävivät yhdessä juhlimassa Helsingin keskustan ”Mummotunnelissa” ja viettivät yön hotellissa.

”Meillä on edelleen omat juttumme, joita kukaan perheen ulkopuolinen ei voi ymmärtää. Olisi vaikeaa ajatella, millaista elämäni olisi ilman heitä. Keskustelumme ovat aina heti todella syviä – välillämme ei ole mitään liibalaabaa.”

”Minulla on ollut jopa huono omatunto siitä, etten osannut surra äidin kuolemaa niin paljon kuin olisi ehkä kuulunut, koska suhteeni isääni on niin voimakas.”

Perhe kohtasi surun vuonna 2014, kun Olgan äiti kuoli 72-vuotiaana sairastettuaan seitsemän vuoden ajan vaskulaarista dementiaa ja Parkinsonin tautia.

Äidin sairastuminen ja lähtö tulivat liian varhain.

”Tuntuisi ihan hullulta ajatukselta, että minäkin joutuisin lähtemään yhtä aikaisin kuin äitini. Haluan ajatella, että elän vielä pitkään.”

Olgan isä on nyt 72-vuotias. Hän on löytänyt uuden rakkauden ja meni naimisiin viime syksynä Temosten pizzeriassa. 

”Olen ollut niin isän tyttö kuin kukaan voi olla. Minulla on ollut jopa huono omatunto siitä, etten osannut surra äidin kuolemaa niin paljon kuin olisi ehkä kuulunut, koska suhteeni isääni on niin voimakas.”

Toisaalta äidin menetykseen oli aikaa valmistautua. Olga ehti käydä usein äidin luona sairaalan vuodeosastolla, missä tämä vietti viimeiset elinvuotensa. 

”Saattohoito oli niin hidasta, että suru tuli käsiteltyä vähitellen.”

”Olen pyrkinyt tekemään monia asioita elämässäni kuten isä.”

Olgan suurin esikuva on oma isä Imppa.

”Olen pyrkinyt tekemään monia asioita elämässäni kuten isä. Hän on rasittavuuteen asti hyväntuulinen ja leikkisä.”

Tullessaan kylään Imppa ryhtyy heti pelaamaan lasten kanssa lautapelejä ja taistelee pilke silmäkulmassa viimeiseen asti voitosta, koska haluaa opettaa lapsia häviämään.

Lapsuudessaan Olga oli ainoa, joka lähti iltaisin isän kanssa navetalle. Äiti työskenteli kuvaamataidonopettajana ja isä oli päivät lasten kanssa kotona. Isä laittoi ruuan, leipoi ja piti huolen huushollista. Öisin hän teki tutkimustyötä alkoholipolitiikan yliopistotutkijana. Päivisin hän kutoi mattoja ja lapset istuivat kangaspuiden kyydissä höpöttelemässä.

”Imppa oli sankarini ja on edelleen. Ikää on tietysti tullut lisää, mutta kaiken pohjalla on yhä sama ihminen, joka uskaltaa olla hauska ja hölmö. Hän on vastustamattoman hyvää seuraa.”

Luit lyhennelmän haastattelusta, joka on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2023. Haastattelussa Olga kertoo, mistä hän on saanut rohkeutta tehdä isoja päätöksiä nopeasti. Millaisissa asioissa intuitio on ohjannut häntä, välillä hyvään suuntaan ja välillä harhaan ja miksi pitkä parisuhde Tuukan kanssa on Olgan mielestä hänen suurin saavutuksensa?

Kommentoi +