Vahvista selkää ja lievitä kipua – viisi syytä, miksi oikeaan hengitystapaan kannattaa kiinnittää huomiota
Hyvinvointi
Vahvista selkää ja lievitä kipua – viisi syytä, miksi oikeaan hengitystapaan kannattaa kiinnittää huomiota
Hengittäminen on automaattista ja alitajuista. Hyödyt monin tavoin, kun annat sille hiukan huomiota.
Teksti

Kuvat

5.10.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Pysyt terveempänä

Suuhengitys altistaa infektioille. Kannattaa siis hengittää nenän kautta. Sen rakenne suodattaa hengittäessä hiukkasia ja epäpuhtauksia, ja sieraimet lämmittävät ja kosteuttavat ilmaa. Nenähengitys myös helpottaa typpioksidin saantia eli auttaa hapen kulkemista kehossa. 

2. Lievität kipua

Kun kipu iskee, stressihormonin eritys lisääntyy. Silloin elimistö yrittää pidättää happea, mikä taas pahentaa kivun tunnetta. Kun sattuu, keskity pidentämään uloshengitystä, sillä se rauhoittaa. Voit myös hengitellä ulos yksinkertaisia, matalia ääniä.

3. Vahvistat selkääsi

Voit saada oikeanlaisesta hengitystekniikasta yllättävän avun selkävaivoihin. Koska keuhkot sijaitsevat selkärankaa vasten, syvään hengittäminen liikuttaa selkänikamia ja välilevyjä sisältäpäin. Se on loistava selkäliike, joka pitää selkärangan joustavana.

4. Palaudut paremmin

Syvä hengitys vahvistaa hengityslihaksiasi ja pystyt siten säätelemään hengitysrytmiäsi helpommin. Sisään- ja uloshengityksen väliset tauot pitenevät, jolloin parasympaattinen hermosto aktivoituu. Palaudut stressaavasta tilanteesta paremmin, rauhoitut ja nukahdat nopeammin.

5. Ehkäiset jumeja

Jos sisäänhengitys on jatkuvasti uloshengitystä pidempi, sympaattinen hermosto on aktivoitunut ja on vaikea rentoutua. Se pitää myös yllä niska-hartiaseudun jännitystiloja.

Seuraa, montako kertaa hengität minuutissa. Normaali sisään- ja uloshengitysten määrä on 12–14 per minuutti. Jos ylität tämän, yritä tietoisesti hidastaa ja pidentää hengitystä.

Tee rauhoittava harjoitus

Suorista selkä ja hengitä sisään molemmilla sieraimilla. Kun hengität ulos, sulje peukalolla toinen sierain ja anna ilman tulla ulos vain toisesta sieraimesta. Toista 5–10 kertaa ja sulje sitten toinen sierain. Kun suljet toisen sieraimen, hengitys hidastuu automaattisesti.

Asiantuntija: neurologinen fysioterapeutti, joogaohjaaja Malla Rautaparta

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2020.

Kommentoi +