
Apua, dödö petti taas. Vaikka muut eivät sitä ehkä huomaakaan, itsestä hien haju tuntuu kiusalliselta.
Epämiellyttävä haju syntyy, kun hiki pääsee kosketuksiin iholla viihtyvien bakteerien kanssa. Hikoilun avulla elimistöstä poistuu liika lämpö. Jos hien haju tuntuu voimistuvan iän myötä, syy on hyvä selvittää.
– Useimmiten hien eritys vähentyy ihmisen ikääntyessä, ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard muistuttaa.
Kuuntele podcastia
Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.
Naisilla yleinen hikoilupiikki on vaihdevuosien aikaan, kun estrogeeni vähenee elimistössä. Oireisiin auttaa hormonilääkitys.
Voimistunut hikoilu voi olla joskus merkki sairaudesta. Esimerkiksi diabeteksen ja kilpirauhasen liikatoiminnan sivuoireisiin liittyy voimakas hikoilu. Molemmat sairaudet voidaan sulkea pois verikokein.
Myös tietyt lääkkeet, kuten antibiootit sekä diabetes- ja masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa hien hajun lisääntymistä.
Liikahikoilusta on kyse silloin, kun hikoilu häiritsee sosiaalisia tilanteita ja on poikkeavan runsasta.
– Jos paita kastuu ja sen joutuu vaihtamaan usean kerran päivässä, kyseessä voi olla liikahikoilu, jonka hoitoon on tarjolla useita menetelmiä.
Botoxia kainaloon
Häiritsevään hien hajuun voi kokeilla aluksi apteekista saatavia liikahikoiluun tarkoitettuja deodorantteja ja antiperspirantteja.
Antiperspirantit ehkäisevät hikoilua supistamalla hikirauhasia alumiinisuolojen avulla, kun taas deodorantti vähentää bakteerien määrää iholla ja siten hien hajua. Markkinoilta löytyy nykyään myös alumiinittomia deodorantteja, joissa on magnesiumia tehoaineena.
– Rullien, puikkojen ja suihkeiden lisäksi apteekeista saa myös antiperspiranttipyyhkeitä, joilla pyyhitään iholta pahat hajut pois.
Bakteerit viihtyvät kosteassa, joten iho on tärkeää kuivata pesun jälkeen täysin kuivaksi. Jos deodoranteista ei ole apua, vaivaa voidaan hoitaa botuliini- eli botox-hoidolla.
– Se on hyvin siedetty hoito, joka vähentää huomattavasti hien valumista ja siten myös hajua.
Botuliini pistetään kainalon ihon pintakerrokseen, ja sen vaikutus kestää puolisen vuotta.
– Botox estää hikirauhasia aktivoivia hermosignaaleja, jolloin hikirauhaset erittävät hikeä huomattavasti aiempaa vähemmän. Riskejä hoidossa ei juuri ole. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että hoidon jälkeen hikoilu lisääntyy muualla.
Liikahikoilun hoito on sairauden hoitoa, joten siitä saa Kela-korvauksen.
Mikroaaltoenergia voi viedä karvatkin
Botoxia voi pistää myös käsiin ja jalkoihin, mutta hoito on kivulias ja siihen voi liittyä haittavaikutuksia.
– Käsiin pistetty botox voi vaikuttaa motoriikkaan. Peukalon ja etusormen välinen ote saattaa heikentyä muutamiksi viikoiksi.
Siksi runsaasti hikoilevien käsiä ja jalkoja hoidetaan mieluummin kivuttomalla, sähkövirran ioneihin perustuvalla iontoforeesihoidolla.
Kainaloiden hikipulmiin käytetään botuliinihoitojen lisäksi MiraDry-käsittelyä, joka on lääkärin vastaanotolla tehtävä ei-kirurginen toimenpide. Hoito perustuu mikroaaltoenergiaan, joka saa kainaloiden hikirauhaset menettämään toimintakykynsä kokonaan. Useimmiten myös karvankasvu vähenee tai loppuu kokonaan.
MiraDry-käsittely maksaa lähes kaksituhatta euroa, kertakäsittely botuliinilla muutamia satasia.
Heitä hyvästit hajuille
1. Ruoka vaikuttaa hienhajuun. Valkosipuli, parsa, sipuli ja voimakkaat mausteet voivat tehdä hien hajusta pistävän. Vältä näitä, jos edessä on tärkeä tilaisuus ja haluat minimoida hajuhaitat.
2. Vaatteilla on väliä: luonnonkuidut hengittävät synteettisiä materiaaleja paremmin, jolloin lämpö pääsee haihtumaan eikä kosteus jää hautumaan paidan alle. Hienhaju voi myös pinttyä keinokuituihin niin, että pienikin vaatteen kostuminen saa sen tuoksahtamaan tympeältä.
3. Vaihtamalla paranee, ainakin jos on dödöistä kyse. Elimistö voi tottua antiperspiranttiin, tai nenä tottua deodorantin hien hajua peittävään tuoksuun. Siksi luottodödökin on hyvä vaihtaa välillä toiseen.
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.