Näin sinäkin voit olla luova – hyväksy tylsyys ja löydä supervoimasi
Ihmiset
Näin sinäkin voit olla luova – hyväksy tylsyys ja löydä supervoimasi
Luova tauko -kirjan tehneet Maaretta Tukiainen ja Krista Keltanen opastavat sinut matkalle luovuuteen.
Teksti

16.8.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Maaretta Tukiaisen ja Krista Keltasen tuoreessa kirjassa Luova tauko esitellään 12 luovaa ihmistä ja heidän tarinansa. Taiteilijat ja muotoilijat paljastavat teoksessa luovan prosessin salat. Kirjan päätehtävänä on näyttää tavallisen luovan työn kauneus ja tekemisen ajoittainen rosoisuus.

Kirja tarjoaa oivalluksia oman luovuuden kehittämiseen. Luovuus mielletään helposti vain taiteilijoiden, muusikoiden, kirjailijoiden ja muiden luovan työn tekijöiden yksinoikeudeksi. Niin ei kuitenkaan ole.

Kirjan tekijät neuvovat, miten jokainen meistä voi löytää luovuuden.

Kristan vinkit luovuuteen:

 1. Luovuus ei ole vain joidenkin ihmisten etuoikeus, vaan pohjimmiltaan kaikki ovat luovia. Anna itsellesi lupa luovuuteen ja tulet huomaamaan, miten se alkaa kasvaa.
 2. Alkaen luonnosta, luovuus pursuaa kaikkialta. Huomaa se ympärilläsi.
 3. Monissa arkisissa tilanteissa tarvitaan luovuutta. Kuten siinä, miten kiukuttelevalle lapselle saa puettua vaatteet päälle.
 4. Anna itsellesi aikaa, jotta luovuus voi kehittyä.
 5. Tylsistymisen hetket luovat pohjan uudelle. Tylsyydestä voi syntyä luovuus.

Maaretan vinkit luovuuteen:

 1. Ihminen tietää itse parhaiten, mikä hänelle on hyväksi. Pysähdy kuuntelemaan, mikä saa sinut yhteyteen itsesi kanssa. Onko se kukkien haistelu, lenkki ulkona vai koiran silittäminen? Mikä saa sinut pysähtymään ja pulssin tasoittumaan? Kun saat yhteyden itseesi, kanava aukeaa ja luova virta lähtee liikkeelle.
 2. Mieti, mikä kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat oppia lisää. Kaikkihan on lopulta luovaa. Voit olla luova laittamaan ruokaa, voit olla luova järjestelemään tavaroita. Mikä on sinun supervoimasi? Se voi olla yllättävä. Se on vain sinun, kukaan muu ei tee sitä juuri sillä tavalla kuin sinä.
 3. Hyödynnä oma erityislaatuisuus, tai muuten se voi jäädä ikuisiksi ajoiksi käyttämättä. Älä jätä maailmalta näkemättä tai kuulematta sitä ihanaa, minkä sinä voit luoda.
 4. Ymmärrä, ettei heti voi olla mestari. Meritoituneet taiteilijat ovat sanoneet, että the first draft is always shit. Ensin on raakamateriaalivaihe, sitten parannellaan. Tämä ajatus on auttanut minua kirjoittamisprosessissa.
 5. Opi nauttimaan matkasta määränpäähän. Tee sitä mistä tykkäät. Pidä hauskaa!
 6. Jos koet, ettet ole ihan tasapainossa, ota joku oppaaksi matkalle luovuuteen. Ei tarvitse vain yksin yrittää. Jos ystäväsi tuntee kasvit ja linnut, pyydä hänet mukaan kävelylle. Oppaan kanssa näet ja kuulet enemmän.

Lisää neuvoja luovuuteen löydät kirjasta Luova tauko – löydä oma tapasi elää. Cozy Publishing 2018.

Kommentoi +