Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston 156-neliöinen asunto on täynnä taideteoksia ja kauniita hukkaneliöitä: ”Meillä on periaatteena, että kotona on mahdollisimman vähän tavaraa – paitsi seinillä”
Ihmiset
Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston 156-neliöinen asunto on täynnä taideteoksia ja kauniita hukkaneliöitä: ”Meillä on periaatteena, että kotona on mahdollisimman vähän tavaraa – paitsi seinillä”
Muusikko Iiro Rantala ja näyttelijä Lotta Kuusisto keskittyvät kotonaan hyvään oloon, työhön ja taiteeseen. Kotiin ostetaan vain taideteoksia. Kurkista pariskunnan taiteilijakotiin.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 23.3.2022
Eeva

Loistava sijainti, autoa ei tarvita, asunto on kaunis, vuokra kohtuullinen ja naapurit parhaita mahdollisia. Ehkä ainoa kerrostalo, jossa kukaan ei valita pianonsoitosta.

Muusikko Iiro Rantala, 52, ja näyttelijä Lotta Kuusisto, 55, listaavat Helsingin Töölössä sijaitsevan Lallukan taiteilijakodin hyviä puolia.

Aiemmin pari ehti asua parikymmentä vuotta Sipoossa, jossa sielläkin sai toki pimputella pianoa rauhassa.

”Aikoinaan raha ratkaisi asunnon valinnan. Saimme tilavan kodin, ja viihdyimme hyvin. Lapset kasvoivat maalaisympäristössä”, Iiro kertoo.

Lotta Kuusisto ja Iiro Rantala ovat pitäneet yhtä yli kolme vuosikymmentä. ”Meillä on samanlainen huumorintaju ja sopivassa suhteessa kiintymystä ja kunnioitusta.”

Vähitellen helsinkiläissyntyinen pari ryhtyi kuitenkin pohtimaan paluumuuttoa.

”Huomasimme olevamme sydämeltämme kaupunkilaisia”, Lotta sanoo.

”Huomasimme olevamme sydämeltämme kaupunkilaisia.”

Lallukan taiteilijakodin asunnot jaetaan kiintiöiden mukaan. Vuonna 2014 pariskunta oli pistänyt Sipoon talonsa myyntiin ja asunut puoli vuotta Mallorcalla, kun onni potkaisi. Iiro sai asunnon säveltaiteen kiintiöstä, ja Lotta pääsi mukaan puolisona.

”Onpahan yksi syy lisää pysyä yhdessä”, hän sanoo.

Vain seinät ovat täynnä tavaraa

Avarassa, 156-neliöisessä huoneistossa on harkitusti huonekaluja ja paljon kauniita hukkaneliöitä. Huoneisto avautuu isosta aulasta, jonka lattia on ruskeaa laattakuviota.

Eteisen takan päällä on perheystävä Virpi Talvitien herkkä pieni teos sekä sen molemmin puolin Lotan siskon miehen, valokuvaaja Risto Vuorimiehen työt.

Ulko-oven vieressä on takka.

”Se toimii mutta käytämme sitä aika harvoin. Ei tule mieleen mennä eteiseen istumaan takkatulen loimussa”, sanoo Iiro Rantala.

Eteisessä oleva Eva Anttilan kuvakudos on nimeltään Madonna ja lapsi.

Takan toisella puolella on Eva Anttilan suunnittelema kuvakudos ja sitä vastapäätä Hanni Koronan ideoima artistinen halkopino.

Puupinon jatkeena olohuoneen puolella on kirjahylly. Sisääntulija kohtaa puun kolme olomuotoa: tuhkan, puun ja paperin.

Eteisen ja olohuoneen välisen puupinon vierellä seinällä on Tommi Toijan humoristinen veistos.
Puuveistos on todellista lähitaidetta, tehty Töölönrannan hopeapajusta. Tekijä Inka Nieminen asuu itsekin Lallukassa, kuten muutkin olohuoneet taiteilijat, Kuutti Lavonen ja Tommi Toija.

Olohuoneessa katse kiinnittyy tauluihin.

”Meillä on periaatteena, että kotona on mahdollisimman vähän tavaraa, paitsi seinillä”, sanoo Iiro.

Lotta jatkaa, että he ottivat maalta mukaansa todella vähän huonekaluja. Koska enää ei tarvita autoa eikä asuntolainaa, voi tavaran sijaan sijoittaa taiteeseen.

Olohuonetta hallitsevat Kuutti Lavosen työt. Miesfiguurin edessä on Lotan isän, Ilkka Kuusiston lapsuuden aikainen polkuhevonen.

Olohuonetta hallitsevat Kuutti Lavosen, Inka Niemisen ja Tommi Toijan työt. Lisäksi on vain iso pöytä sekä lampaantaljalla päällystetyt penkit ja nojatuoli.

Vieressä on Iiron valtakunta, äänieristetty pianohuone.

”Minä työskentelen yleensä läppärin kanssa keittiöjakkaralla”, Lotta sanoo naurahtaen.

Pianohuone on Iiro Rantalan valtakunta. Sekin on harkituilla tauluilla sisustettu. Taiteella on asunnossa tilaa hengittää.

Pienessä keittiössä tehdään toki ruokaakin. Iiro teki elämäntaparemontin joitakin vuosia sitten, ja paino putosi melkoisesti.

”Sen jälkeen olo on ollut parempi. Suurin rakkaudenteko on, että pitää itsestään huolta.”

Tässä perheessä syödään kuitenkin harvoin yhdessä.

”Toki jompikumpi meistä ruokaili lasten kanssa, kun he olivat pieniä, mutta meidän työaikamme ovat aina olleet epäsäännölliset. Lisäksi minulla on erilaisia ruokarajoitteita ja Iirolla omia, milloin vegaanisia, milloin etnisiä kausiaan”, Lotta selittää.

”On osoittautunut käteväksi, että laitamme omat ruokamme ja syömme omaan tahtiimme”, Iiro tiivistää.

Iiron ja Lotan ystävän Miina Äkkijyrkän maalaus on nimeltään Energiaa. Moni muukin kodin taideteos on ystäviltä hankittu.
Tommi Toijan veistos kiinnittää huomion.

”Suosikkikohteeni on koti”

Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto tapasivat ensi kerran 1988 työn merkeissä. Suhde eteni pari vuotta myöhemmin New Yorkissa, kun Iirolta puhkesi umpisuoli ja Lotta auttoi hänet sairaalaan perheystävän, näyttelijä Taina Elgin avulla. Lotta vieraili sairaalassa uutterasti, ja se oli siinä.

Sittemmin Taina Elgistä tuli pariskunnan esikoispojan kummitäti. 26-vuotias Topi on jo muuttanut omilleen, mutta Bruno, 19, asuu yhä vanhempiensa kanssa.

Poikkeusaika on vain vahvistanut perheen merkitystä.

”Meillä natsaa kaikki. Riitaa emme saa aikaan oikein mistään.”

Lotta Kuusiston ja Iiro Rantalan mukana kotiin muuttivat vain olohuoneen iso pöytä, lampaantaljoilla peitetyt penkit ja muutama tuoli.

Kulttuurityöläiset nauttivat, että voivat taas tehdä oikeasti töitä. Lotta esiintyi vuoden 2021 lopulla Musiikkiteatteri Kapsäkissä Piilolääkäri- ja Putkiremontti-näytelmissä. Molemmissa oli myös Iiron musiikkia.

Iiron syksyn päätyö oli Saksassa: Komische Oper Berlin tilasi häneltä ja Minna Lindgreniltä kokoperheen oopperan, jonka ensi-ilta oli lokakuun 2021 lopulla.

Työ on tärkeää, mutta niin ovat myös parisuhde ja koti. Iiro muotoilee sen näin:

”Olen matkustanut paljon mutta suosikkikohteeni on koti. On joka kerta ihana tulla tänne.”

Artikkeli on julkaistu Eevassa 10/2021.

Kommentoi +