Murra yksinäisyyden tunnelukko - aloita tästä
Ihmissuhteet
Murra yksinäisyyden tunnelukko - aloita tästä
Ihminen voi tuntea olonsa yksinäiseksi, vaikka hänellä on kavereita ja parisuhde. Silloin on kyse tunnelukosta, joka tekee olon ulkopuoliseksi ja yksinäiseksi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.5.2013
Kauneus ja Terveys

Jotkut tutkijat väittävät, että yksinäisyys saattaa kulkea geeneissä: Jotkut ihmiset syntyvät yksinäisempinä kuin toiset.

Yksinäisyys voi olla myös sosiaalisesti opittua. Jos omilla vanhemmilla ei ole ollut läheisiä ystäviä tai heidän sosiaaliset taitonsa ovat olleet heikot, lapsella on suurempi riski potea yksinäisyyttä paitsi lapsuudessa, myös aikuisiässä.

Ehkä suurin yksinäisyystaipumusta aiheuttava tekijä on kuitenkin kiusatuksi ja torjutuksi tuleminen lapsuus- tai nuoruusvuosina. Arizonan yliopiston tutkimuksessa huomattiin kiusatuksi tulemisen liittyvään vahvasti yksinäisyyteen. Tutkimus osoitti, että lapsena kiusatut ovat tavallista yksinäisempiä myös nuorina aikuisina.

Kiusaaminen ja torjuna saavat aikaan ulkopuolisuuden tunnelukon. Ulkopuolelle jätetty lapsi alistuu rooliinsa ja saattaa alkaa uskotella itselleen, ettei tarvitse ystäviä. Hän tottuu olemaan yksinään, vaikka samalla kärsiikin hiljaa.

Joskus ulkopuolisuuden tunnelukkoa kantava on ulospäin suuntautunut ja jopa rohkea sosiaalisissa tilanteissa. Silti hän ajattelee: ”En kuulu mihinkään joukkoon”, ”En ole tärkeä kenellekään.” Nämä ajatukset saavat hänet etääntymään toisista.’

Murra yksinäisyyden tunnelukko 

Miten lukon saa murrettua? Ensinnäkin, testaa, onko todella niin, että sinulla ei ole ystäviä eikä sinusta välitetä? Kuinka monta kertaa olet viimeisen kuukauden aikana saanut toisilta tukea ja kannustusta? Kuinka usein sinulta on pyydetty apua tai sinulle on uskouduttu henkilökohtaisissa asioissa?

Tie ulos yksinäisyyden luolasta ei ole helppo. Mutta lähde kulkemaan sitä pienin askelin. Valmiita polkuja ei ole, ne pitää itse tallata.

Tee näin murtaaksesi lukon

  1. Ota tavaksi soittaa ainakin kerran viikossa jollekin ihmiselle. Vaikka äidille, isälle tai sisaruksillesi. Kysy kuulumisia ja kerro sinäkin, miten viikkosi on kulunut.
  2. Pysähdy juttelemaan naapureiden kanssa. Vaihda edes muutama sana aina ohi kulkiessasi.
  3. Ryhdy rakentamaan verkostoa. Hyväksy se, että ystävyyssuhteet voivat olla ensi alkuun pinnallisia, sillä ihmissuhteiden syventyminen kestää oman aikansa. Kutsu vaikka vanhoja työkavereita istumaan iltaa.
  4. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kerro arjestasi ja itsestäsi, niin tulet ihmisille tutummaksi ja helpommin lähestyttäväksi.
  5. Tarjoa apua, kun joku tuttavapiirissäsi sitä tarvitsee. Ulkopuolisuuden tunnelukon kantajilla on taipumusta pyrkiä miellyttämään toisia liikaakin. Siitä huolimatta tarjoa apua, se murtaa muuria.   

Lue myös:

Kommentoi +