
Sukat pois, joutuu luomihoitaja Sari Levänen usein pyytämään, kun asiakas asettuu tutkimuspöydälle luomitarkastukseen.
Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että myös jalkaterissä voi lymytä vaarallisia luomia. Tieto auringonoton riskeistä ja ihosyövästä on lisääntynyt valtavasti, mutta varsinkin luomiin liittyy yhä sitkeitä myyttejä. Yksi niistä koskee sitä, missä melanooma voi piileskellä.
– Melanooma voi muhia myös siellä, minne aurinko ei lainkaan paista, Bulevardin klinikalla työskentelevä Levänen sanoo.
Etsi ruma ankanpoikanen
Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvälaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ovat yleisimmät ihosyövät. Melanooma on vakavin, sillä se on ärhäkkä leviämään.
Erityisen salakavalan melanoomasta tekee se, että tautia voi olla vaikea havaita. Se voi ilmestyä kuin tyhjästä terveeseen ihoon pienenä mustana, viattoman näköisenä pilkkuna.
– Alkuvaiheessa luomea hädin tuskin erottaa. Se voi olla ihonmyötäinen eikä se kutise tai ylipäätään tunnu miltään.
Kiltti pigmenttiluomi on ihonmyötäinen tai koholla oleva, tai niiden yhdistelmä. Jos melanooma kehittyy vanhaan pigmenttiluomeen, luomi muuttuu erinäköiseksi. Siitä voi tulla poimuileva, hilsehtivä tai karstapintainen. Siinä voi olla useita erivärisiä osia.
– Melanooma on usein se ruma ankanpoikanen, joka erottuu joukosta.
Luomihoitajan asiakkaat ovat lähtökohtaisesti huolissaan aivan muunlaisista luomista. Tarkastukseen tullaan, kun luomi on tiellä.
– Se voi olla vaikka vyötäisillä oleva vaaraton koholuomi, joka hankautuu ikävästi housun vyötäröä vasten. On sitkeä myytti, että kiltin luomen hankautuminen aiheuttaisi syöpää. Jos luomi häiritsee, sen voi toki ottaa pois.
Yllättävät vaaranpaikat
Jalkapohjat, varpaat ja varpaanvälit kannattaa syynätä säännöllisesti ja tarkkaan, sillä ne ovat ihosyövän riskialueita. Muita ovat kämmenien sisäpuolet sekä sormet kynsien alusineen.
– Riskialueilla solumuutosten riski on kymmenkertainen. Jos sieltä löytyy kiltti luomi, sitä täytyy seurata ahkerasti. Jos luomessa tapahtuu pienikin muutos, se on syytä poistaa.
Poista luomi heti, jos et muista tarkkailla sitä tai se on vaikeasti nähtävässä paikassa.
Merkittävin syy melanoomaan on vuosien altistus auringon UV-säteilylle. Pahinta on, jos iho palaa toistuvasti. Toisin kuin moni luulee, melanooma voi myös kehittyä ilman aurinkoa.
– Siksi kurkkaan aina myös asiakkaan pakaravakoon. Siellä luomi saa muhia rauhassa ilman, että sitä huomaa. Levänen katsoo myös, näkyykö kynsien alla tummia, melanoomaan viittaavia juovia. Tarkastukseen kannattaa tulla ilman kynsilakkaa.
Etenkin kaljuuntuneilla miehillä päälaki palaa herkästi. Melanooma voi tulla myös paksutukkaisen hiuspohjaan, ja hiusten seasta luomea voi olla mahdoton erottaa.
Runsashiuksisen päänahan läpikäynti saattaa olla liian aikaavievä savotta luomihoitajille.
– Kannattaa pyytää kampaajaa katsomaan, näkyykö hiustenleikkuun yhteydessä hiuspohjassa jotain epätavallista, Levänen vinkkaa.
Melanooma voi kehittyä myös silmän pintaan tai sisälle. Se voi oireilla näköhäiriöinä tai värikalvolle voi kehittyä tumma piste. Silmämelanooma on onneksi harvinainen. Sen saa vuodessa noin 70 suomalaista.
Melanooma on yksi syy tarkastuttaa silmät säännöllisesti.
Viisikymmentä on rajana
Suomalaisella aikuisella on keskimäärin 20–40 hyvänlaatuista iholuomea. Jos niitä on yli 50, melanoomariski kasvaa 14-kertaiseksi.
Sari Levänen suosittaa silmäilemään kehonsa ja luomet läpi vähintään kerran kuussa, jotta voi huomata mahdolliset muutokset ajoissa. Avuksi kannattaa pyytää puoliso tai ystävä ja tutkia erityisesti riskialueet.
Keski-iässä ja sen jälkeen hyvälaatuiset rasvaluomet ovat yleisiä. Ne ovat karheita ja matalia koholuomia, jotka saattavat ilmestyä ryppäinä ja kasvaa hyvinkin suuriksi.
Keski-ikäisen iholle uusia pigmenttiluomia ei juuri enää pitäisi ilmestyä.
– Jos pigmenttiluomia tulee sen jälkeen, kun on täyttänyt viisikymmentä, poistaisin ne. Luomia voi vilauttaa omalle lääkärille, ihotautilääkärille tai niihin perehtyneelle sairaanhoitajalle.
Vanhemmiten keho voi jopa alkaa hävittää luomia.
Tutki luomet kerran kuussa
Mene näistä merkeistä lääkäriin tai luomihoitajalle.
- Luomi on epäsymmetrinen tai sen reuna on epätasainen. Väri on muuttunut mustaksi, sinertäväksi, punertavaksi tai kirjavaksi. Iholle ilmestyy musta pilkku.
- Sen koko kasvaa. Luomesta tulee paksumpi tai se laajenee. Seuraa erityisen tarkasti luomia, jotka ovat halkaisijaltaan yli kuusi millimetriä.
- Jos luomi kutiaa, tuntuu aralta, vuotaa verta tai visvaa tai turpoaa, näytä sitä lääkärille. Luomi ei saisi tuntua miltään.
- Jos kämmenien sisäpuolelle, varpaisiin tai jalkapohjiin ilmestyy uusi luomi, tarkkaile ahkerasti. Jos riskialueilla vanha luomi muuttuu, mene lääkäriin.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2020.