Jotain sinistä, jotain vanhaa? Miten suojautua sinivalolta?
Kauneus
Jotain sinistä, jotain vanhaa? Miten suojautua sinivalolta?
Sinivalolta suojaavat tuotteet ovat kosmetiikkavalmistajien uusin täky. Ihotautilääkäri kertoo, mitä sinivalo tekee iholle.
Teksti

Kuvat

30.4.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Sinivaloa kajastaa kasvoille päivittäin älylaitteiden, kuten puhelinten, tietokoneiden ja tablettien näytöiltä. Eniten tätä näkyvää valoa (high energy visible light) tulee silti auringosta, ja altistumme sille ympäri vuoden.

Nyt kosmetiikkateollisuuskin on innostunut sinivalosta – tai tarkemmin ihon suojaamisesta siltä. Yhä useampi ihonhoitotuote ja meikki tarjoaa jo blue light shieldin.

Pitäisikö tajuta olla huolissaan?

Sinivalo vanhentaa ihoa ennen­aikai­sesti, aivan kuten UV-säteilykin, iho­tautien erikoislääkäri Carl Kyrklund vahvistaa. Tämän osoittavat tuoreet tutkimukset.

Sinivalo aiheuttaa ikääntymismuutoksia kahdella tavalla. Ensinnäkin se altistaa niin sanotuille vapaille radikaaleille, jotka hapettavat ihosoluja. Se rapistaa ihon kuntoa.

Toiseksi sinivalo lisää matrix metalloproteinaasi -entsyymien määrää ihossa. Kyseiset entsyymit pilkkovat kollageenia, jolloin iho menettää täyteläisyyttään ja veltostuu. Ikääntyminen kiihtyy.

Lisäksi sinivalo aiheuttaa pigmenttimuutoksia erityisesti tummaihoisille. Mitä tummempi iho on, sitä herkemmin sinivalo tuo läiskiä.

Se ei silti ole iholle yhtä vaarallista kuin UV-säteily.

– Virallisia suosituksia sinivalolta suojautumisesta ei vielä ole, mutta varovaisuudesta ei ole haittaa, Kyrklund sanoo.

Sinivalosuojan lupaavien kosmetiikkatuotteiden vaikutus perustuu erityisesti antioksidantteihin. Ne sitovat happiradikaaleja ja ehkäisevät iholle koituvia vahinkoja.

Myös aurinkovoiteiden fysikaaliset filtterit heijastavat näkyvää valoa pois iholta ja ehkäisevät sen haittoja. Osa uutuustuotteista lupaa suojata ihoa sinivalolta erityisesti puhelinta käytettäessä. Kyrklund muistuttaa, että älylaitteiden sinivalon vaikutus iholle on häviävän pieni.

Tärkeintä onkin suojautua auringosta tulevalta sinivalolta. Se onnistuu myös ilman kosmetiikkaa. Sinivaloon tehoavat nimittäin samat keinot kuin UV-säteisiin: pukeudu peittävästi, käytä hattua ja pysyttele pois auringosta keskipäivän kuumimpina tunteina.

Eri aaltopituudella

Sinivalolla voidaan myös hoitaa ihoa, kunhan sen aallonpituus on oikea. Sinivalo helpottaa esimerkiksi aknea, rosaceaa ja psoriasista.

Kokeile

Lisäturvaa aurinkorasvaan

Aurinkovoide suojaa nyt myös sinivalolta. Nivea Sun Sensitive Immediate Protect SK 50+ Sun Lotion 15,50 e.

Antioksidanttinen luksussuoja

Ylellinen kasvovoide varjelee kasvojen ihoa sinivalolta ja saasteilta kasviuutteilla. Sisley SisleYouth 184 e.

Kännykkäkansan kosteuttaja

Kasvovoide suojaa puhelimesta tulevalta sinivalolta. Selfie Cosmetic Lightrose Cream 19,90 e.

Pohjustaja selfieitä varten

Primer antaa kauniin meikkipohjan ja sini­valosuojan. Beauty­blender Selfie Shield 36,90 e.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2020.

Kommentoi +