Miten luomuhajuvedet toimivat?
Kauneus
Miten luomuhajuvedet toimivat?
Luonnonkosmetiikan tuoksut sekoitetaan eteerisistä öljyistä. Miten ne eroavat perinteisistä hajuvesistä? Sopivatko ne allergisille? Testasimme kuusi luonnollista hajuvettä.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 12.4.2019
Kauneus ja Terveys

Miten ne eroavat perushajuvedestä?

Raaka-ainevalikoima on suppeampi kuin perinteisissä hajuvesissä. Hajusteet saadaan kukista, hedelmistä, puista, juurista ja lehdistä.

Kiinnittäjäaineita, kuten ftalaatteja, ei saa käyttää. Myös synteettinen myski, kamferi, tolueeni, asetoni ja aldehydi ovat kiellettyjä. Alkoholia voidaan käyttää.

Luonnollisten tuoksujen pohjana on usein kasviöljy tai sheavoi. Eteeriset öljyt haihtuvat iholta nopeasti, mutta voide- ja öljypohjaisista tuotteista tuoksu vapautuu hitaammin.

Luomuhajuvedet eivät silti pysy iholla yhtä pitkään kuin synteettiset. Niitä pitää lisätä päivän mittaan. Luomutuoksut myös muuttuvat iholla enemmän kuin synteettiset, joten aromi on kunkin iholla uniikki.

Luonnolliset hajuvedet ovat pääosin vegaanisia. Voideparfyymeissä käytetään joskus mehiläisvahaa koostumuksen vuoksi.

Sopiiko allergisille?

Saattaa sopia. Suomessa tutkimustietoa on toistaiseksi vähän, mutta keskieurooppalaisten tutkimusten tulokset ovat lupaavia.

Eräässä tutkimuksessa tuoksuille herkistyneet kokeilivat puhdasta sitruunaöljyä ja sen synteettistä johdannaista sitraalia. Herkistyneistä 90 prosenttia sai allergisen reaktion sitraalista, mutta alle 3 prosenttia luonnollisesta sitruunaöljystä.

Tuoksusta kannattaa aina pyytää testeri. Sitä voi kokeilla kyynärtaipeen ohueen ihoon viikon ajan. Tuossa ajassa viivästyneetkin reaktiot ehtivät ilmetä. Yleensä eteeristen öljyjen aiheuttamat reaktiot huomaa heti.

26 eniten herkistävää hajustetta on mainittava tuotteen raaka-ainelistalla, ovatpa ne luonnollisia tai synteettisiä. Pelkän inci-listan perusteella voi silti olla vaikea tulkita hajusteen alkuperää. Luonnonkosmetiikkasertifikaatti tuotteessa takaa, että kyseessä on puhdas, eteerinen öljy.

Mitä luonnolliset tuoksut ovat?

Ne ovat tuoksuja, joilla on luonnonkosmetiikkasertifikaatti. Euroopassa luonnollisten tuoksujen raaka- aineiksi hyväksytään vain eteeriset öljyt. Luonnolliset hajuvedet ovat niiden sekoituksia. Luomutuoksuissa ei ole synteettisiä hajusteita.

Mitä hyötyjä saa?

Kun eteerisen öljyn molekyylit on käytetty tuoksussa kokonaisina, niillä on aromaterapeuttinen vaikutus. Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen psyykkisesti ja sitä kautta myös fyysisesti.

Tuoksulla on välitön vaikutus aivoihin. Se voi esimerkiksi rauhoittaa, rentouttaa, virkistää tai helpottaa keskittymistä.

Miten Luomua käytetään?

Nestemäiset luonnolliset tuoksut suihkitaan iholle, kuten perinteiset hajuvedet. Voidemaiset tuoksut sivellään ja roll-on-öljyt rullataan. Tuoksun voi laittaa perinteisen hajuveden tapaan pulssikohtiin: ranteisiin, kaulalle, rintaan ja ohimoille.

Aromaterapeuttisia tuoksuja voi levittää hoitavassa tarkoituksessa myös keskelle otsaa ”kolmanteen silmään” sekä kämmeniin. Kun tuoksua hengitetään rauhallisesti kämmenistä, se rentouttaa tai piristää tehokkaasti.

Kommentoi +