Mistä tunnistaa hyvän anti-age-voiteen?
Kauneus
Mistä tunnistaa hyvän anti-age-voiteen?
Hyaluronihappoa, antioksidantteja ja vitamiineja. Kaksi kosmetiikan asiantuntijaa, Krista Kallio ja Katja Kokko, antavat täsmäohjeet anti-age-purkkiviidakkoon.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 15.10.2015
Trendi

Etsi voiteesta hyaluronihappoja

Siluetti Span kosmetologi Krista Kallio vastaa: "Pidä seuraavat avainsanat mielessä, kun etsit anti-age-voidetta: kollageeni, elastiini, hyaluronihappo, retinoli ja C-vitamiini. Kolme ensimmäistä ainetta pitävät ihon kimmoisana, ja keho tuottaa niitä itse. Niiden tuotanto hidastuu 25 ikävuoden paikkeilla, jolloin niitä voi alkaa lapata iholle purkista.

Retinoli on A-vitamiini, joka silottaa juonteita. C-vitamiini taas vilkastuttaa kollageenin muodostumista ihossa, uudistaa ihon pintaa ja saa sen näyttämään heleämmältä.

Anti-age-tuotteiden käyttö kannattaa aloittaa silloin, kun ensimmäiset ikääntymisen merkit ilmaantuvat. Pieniä juonteita ja ihon veltostumista ilmantuu noin 25 vuoden iässä, mutta jos on altistanut ihoaan auringolle, tuotteita voi alkaa käyttää aikaisemminkin.

25–30-vuotiaan iho hyötyy kosteuttavasta kollageenista ja kosteutta ihoon sitovista hyaluronihapoista. Ikääntymisen merkkejä ennaltaehkäistään ja häivytetään lisäämällä ihoon kosteutta, sillä mitä kuivempi iho, sitä nopeammin rypyt ilmenevät.

Retinolia sisältäviä tuotteita voi alkaa käyttää 30 vuoden iässä, mikäli iholla näkyy jo selviä ikääntymisen merkkejä. Retinolin käyttö kannattaa tosin aloittaa maltillisesti, sillä se ei välttämättä sovi kaikille. Retinoli saattaa aiheuttaa punoitusta ja hilseilyä. Se myös altistaa ihoa auringonvalolle, joten useimpia retinolia sisältäviä tuotteita käytetään vain öisin. Muista siis aurinkosuoja.

Kuori iho myös säännöllisesti, jotta saat anti-age-voiteista kaiken tehon irti, sillä voiteet imeytyvät parhaiten pehmeäpintaiseen ihoon. 35 vuoden tienoilla ihon elastaanintuotanto madaltuu, joten silloin anti-age arsenaaliin kannattaa lisätä elastiinia sisältäviä tuotteita. Elastiini kosteuttaa tehokkaasti ja korjaa veltostunutta ihoa."

Kasviöljyissä on runsaasti anti-age-ominaisuuksia

Luonnonkosmetiikan asiantuntija Katja Kokko vastaa: "Luonnonkosmetiikan anti-age-tuotteisiin lisätään samankaltaisia tehoaineita kuin synteettisiin voiteisiin. Luonnonkosmetiikan anti-age-voiteista löytyy esimerkiksi hyaluronihappoa ja antioksidantteja, kuten E- ja C-vitamiinia. Idea on siis sama, mutta ero piilee siinä, että luonnonkosmetiikassa tehoaineet valmistetaan kasviperäisistä raaka-aineista.

Tehoaineiden lisäksi luonnonkosmetiikan anti-age-voiteissa käytetään paljon kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja kasviuutteita, jotka jo itsessään sisältävät ihon vanhenemista ehkäiseviä ainesosia, kuten omega-rasvahappoja ja antioksidantteja. Omega-rasvahapot vahvistavat ihon omaa suojakalvoa ja vastustuskykyä. Antioksidantit neutraloivat vapaiden radikaalien vaikutuksia. Keho tuottaa itse vapaita radikaaleja esimerkiksi aineenvaihdunnan kautta, mutta kun niitä syntyy liikaa, ne muuttuvat haitallisiksi ja vanhentavat ihoa ennenaikaisesti. Ihosta tulee pintakuiva, samea ja sen elinvoimaisuus katoaa. Stressi, UV-säteily ja ilmansaasteet kiihdyttävät vapaiden radikaalien syntyä.

Etenkin arganöljyssä, ruusunmarjaöljyssä ja kaktusviikunaöljyssä on runsaasti anti-age-ominaisuuksia. Etsi tuotepurkkien kyljestä myös näitä kasviuutteita: ginkgo biloba, vihreä tee, granaattiomena, merilevä, porkkana, ruusunmarja ja kaikista marjoista saadut uutteet. Merilevä on erityisen tehokas aine: se sitoo kosteutta ja suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä. Matkipapu-uute puolestaan on luonnollinen vaihtoehto retinolille. Myös kasvien kantasoluja hyödynnetään luonnonkosmetiikan anti-age-tuotteissa. Kantasolut vahvistavat ihoa suojaamalla ja hidastamalla kollageenin hajoamista, sekä aktivoivat solujen uusiutumista.

Kasvien kantasoluja sisältäviä tuotteita kannattaa siis alkaa käyttää 35 vuoden iässä, kun kehon kollageenintuotanto hidastuu. Luonnonkosmetiikan anti-age-tuotteet ovat hellävarasia, eivätkä ne aiheuta ihoreaktioita, mikäli ei satu olemaan allerginen tietylle ainesosalle."

Kommentoi +