
Tällä palstalla misogyniapoliisi Virpi Salmi jahtaa mediassa ja yhteiskunnassa rehottavaa misogyniaa ja räpsäyttää rikkeestä kunnon rangaistuksen. Sinä pääset mukaan lautamieheksi, siis hetkinen, räps, maallikkotuomariksi.
TOIVETAPAUS: Misogyniapoliisia pyydettiin selvittämään, mitä on ylentämällä alentaminen ja onko se Misogyniapoliisin alainen rike.
Kun naisia kehutaan, usein paikalle ilmestyy iloa pilaamaan feministi, joka alkaa marista, että taas täällä naisia ylistämällä alistetaan.
Eikö naisia saa enää edes kehua? kysyy itseään tavallisena pitävä kansalainen. Eivätkö naiset osaa enää ottaa kehuja vastaan, pitääkö aina olla naama nyrpeänä?
Saa kehua, ja saa ottaa kehuja vastaan. (Mutta esimerkiksi kenenkään ruumiinosista ei tarvitse sanoa mitään, ei hyvää eikä huonoa, etenkään tuntemattomien. Ja on syytä erottaa syntymäulkonäkö esimerkiksi itse valituista vaatteista tai hiustyylistä. Tiedetään, tämä erottelu on monille aivan liian monimutkaista.)
Ylentämällä alentaminen tarkoittaa sitä, että naisille tai vähemmistöille osoitetaan hierarkiassa alempi paikka lausumalla heistä positiivisen holhoavia asioita. Se tehdään ikään kuin ylemmästä asemasta käsin, usein korostamalla, miten tärkeä se alempiarvoinen tehtäväkin on. Näin alempiarvoinen pysyy toivottavasti tyytyväisenä pestissään eikä ala uhata patriarkaattia vaatimuksillaan.
Joissakin uskonnollissa yhteisössä naiset eivät esimerkiksi saa pitää puheita eivätkä johtaa. Mutta on hei tosi tärkeää, että he keittävät makkarasoppaa ja kahvia, koska eiväthän miehet tyhjällä mahalla jaksa määrätä!
Ihan yksinkertaisimmillaan ylentämällä alentaminen on naisen ulkonäön kehumista. Siinä mies asettuu asemaan, jossa a) hänen mielipiteellään on väliä ja b) naisen kuuluu ottaa vastaan miehen arvio itsestään.
Usein ylentämällä alentamisen tunnistaa siitä, että positiiviseksi tarkoitetussa lausunnossa tai kommentissa on omaan korvaan jotain kummallista.
Misogyniapoliisi luki hiljattain suomalaisen lentämisen historiaa käsittelevää kirjaa, jossa mainittiin moneen otteeseen, että ”lentoemännäksi ei todellakaan riittänyt pelkkä viehättävä ulkonäkö”. Siinä siis yritettiin ”kehua” lentoemäntien ammattitaitoa.
On päivänselvää, että hyvä ulkonäkö oli työn tärkein vaatimus, koska lentoemäntien tehtävänä oli olla miesten seuraneitejä. Silti PELKKÄ hyvä ulkonäkö teki naisesta vain halveksittavan hepsankeikan.
LISÄKSI ammatissa oli oltava jaloja, miesten määrittelemiä ominaisuuksia, jotka eivät olleet varsinaisia taitoja vaan luonteenpiirteitä: iloisuus, pirteys, hyväntuulisuus, reippaus jne. Naiset tekivät lentokoneissa työtä sukupuolellaan, miehet ammattitaidollaan.
Nykypäivänä samaan sarjaan kuuluvat lausunnot, kuinka joku peruuttaa hyvin taskuparkkiin naiseksi, soittaa hyvin kitaraa naiseksi tai se, että kyllä naisetkin voivat olla yhtä hyviä sotilaita/palopelastajia/johtajia kuin miehetkin.
Oletusarvo on, että naissukupuolesi takia sinun ei oikeastaan kuulu osata näitä taitoja, koska ne kuuluvat miehille, mutta jos pinnistelet, saatat osatakin. On kai syytä huomauttaa, että tietenkään taidot eivät liity biologisesti sukupuoleen mitenkään.
Ylentämällä alentamisen Oscar-patsas kuuluu Hollywoodille, joka tuputtaa meille sitä lukuisissa, melkein voisi sanoa jokaisessa elokuvassa. Mies toimii, seikkailee, joutuu vaaratilanteisiin, pelaa, pelastaa ja hölmöilee. Naisen tehtävänä on olla järjen ääni, joka odottaa kotilieden lämmössä ja antaa miehelle opetuksen elämän prioriteeteista ja lopulta hölmöilyt anteeksi.
Suomessa miehet osaavat venkoilla pois ikävistä ja tylsistä kotitöistä, joita he eivät arvosta eivätkä halua tehdä, kehumalla, että ”en osaisi kuitenkaan hoitaa vauvaa/tehdä ruokaa/siivota yhtä hyvin kuin sinä”.
Kun naista kehutaan ”hyväksi jätkäksi”, siinä on misogyyninen ylentämällä alentaminen korkeimmassa kiillossaan! Hyvällä jätkällä on tissit, mutta siltä puuttuvat naisiin liitetyt inhottavat stereotyyppiset ominaisuudet, kuten tunteet, vaatimukset, PMS-oireet ja miesten tekemisten rajoittaminen ja turha kiukuttelu.
Ja viimeiseksi tietysti tämä: hoivatyö on mielettömän tärkeää ja arvokasta työtä! Se on niin arvokasta, että se on jo inhimillisen palkkatason ulottumattomissa, tuo kutsumusammatti ja yhteiskunnan aliarvostettu tukipilari!
Ei sitä voi palkalla korvata, joten tässä teille hoitajasisarille ylisanoja – ja banaani. Pankaa puoliksi.