Virpi Salmi vahtaa yhteiskunnassa rehottavaa naisvihaa aseinaan osaava peukalo ja armoton veemäisyys: ”Kun misogyniarillit saa silmilleen, niitä on vaikea saada pois”
misogyniapoliisi
Virpi Salmi vahtaa yhteiskunnassa rehottavaa naisvihaa aseinaan osaava peukalo ja armoton veemäisyys: ”Kun misogyniarillit saa silmilleen, niitä on vaikea saada pois”
Virpi Salmi aloittaa eeva.fin virallisena Misogyniapoliisina. Palstallaan hän paljastaa erilaisia naisviharikoksia, narauttaa misogyniarötösten tekijöitä ja ehdottaa rikkeistä sopivia rangaistuksia. Lue, miksi maailma tarvitsee misogyniaan erikoistuneen koppalakin ja miten sinäkin voit kouluttautua oman elämäsi naisvihapoliisiksi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 11.10.2022
Eeva

Virpi Salmi, sinut on äskettäin nimitetty eeva.fi-sivuston Misogyniapoliisiksi. Mitä Misogyniapoliisi tekee?

”Tietenkin vahtaa herkeämättä, 24/7 yhteiskunnassa rehottavaa misogyniaa. Misogyniapoliisi liikkuu erityisesti mediassa, sillä se on yhteiskunnan peili. Päivystän niin vanhassa, perinteisessä mediassa kuin sosiaalisessa mediassa.”

Miksi maailma tarvitsee Misogyniapoliisin?

”Naisviha on piilevä rikollisuuden laji. Se on kuin talous- tai verorikokset. Se ympäröi meitä koko ajan, mutta emme tunnista sitä, koska olemme tottuneet siihen. Misogyniapoliisin tehtävä on tuoda näkyväksi, mitä naisviha on.

Joskus naisviha ymmärretään virheellisesti niin, että se tarkoittaa jonkun ihmisen vihaavan aktiivisesti ja henkilökohtaisesti naisia. Siitä ei ole kyse. Naisvihalla eli misogynialla tarkoitetaan tiedostamatontakin ajattelumallia, että nainen on kakkosluokan ihminen.”

Millaisilla metodeilla saat tietoosi erilaisia naisviharötöksiä ja -rötöstelijöitä?

”Toimin niin, että makaan sohvalla ja selaan kännykkää. Se on tehokkain menetelmä. Minulla on kuitenkin naisvihan havaitsemisessa vuosien kokemus ja harjaantunut silmä. Konkreettinen työ kuulostaa yksinkertaiselta, mutta peukalossani on valtava osaaminen.”

Miten löydät johtolankoja rikoksista, voiko sinulle vasikoida suoraan rötöstelijöistä?

”Misogyniapoliisi saa paljon ilmiantoja muilta, ja niitä saa lähettää myös jatkossa. Naapurini, 51-vuotias setämies on tosi skarppi laittamaan kuvakaappauksia erilaisista naisvihamielisistä asioista, joita on havainnut mediassa. Saan häneltä paljon vinkkejä. Jarkolle terveisiä!”

Millaisiin tapauksiin olet erikoistunut?

”Työelämässä, urheilumaailmassa ja kulttuurin kentällä tapahtuva naisviha on henkilökohtaisesti kaikista lähimpänä sydäntäni, mutta aika laajalla kentällä liikuskelen. Omassa Instagramissani olen tehnyt Feministi pilaa elokuvasi -sarjaa, jossa löydän oikeastaan mistä tahansa Hollywood-elokuvasta misogyynisia piirteitä.”

Osana eeva.fin Misogyniapoliisi-palstaasi kaikki pääsevät äänestämään kahdesta vaihtoehdosta, millaisen rangaistuksen mistäkin naisviharikoksesta sen tekijä saa. Sinä määrittelet rangaistusvaihtoehdot. Kuinka ankaria tuomioita aiot ehdottaa rötöksistä?

”Se riippuu aina rötöksen karmeudesta. Ei tässä mitään sääliä tulla tuntemaan. Tällä hetkellä idea on, että naisviharikoksesta voisi saada myös vapautuksen, mutta en tiedä, pitäisikö kuitenkaan ihan kokonaan vapauteen päästä, jos poliisi on kuitenkin tapaukseen huomionsa kiinnittänyt.”

Mikä on salainen aseesi?

”Kaikki aseeni ovat esillä. Yksi niistä on armoton veemäisyys. Nykyinen ymmärtäväinen ja armollinen aikakausi tarvitsee veemäisyyttä, kun puhutaan epäkohdista.”

Olet ensimmäinen tyyppi Suomessa, jopa koko maailmassa, joka on saanut virallisen Misogyniapoliisi-tittelin. Jos joku nyt haluaa ryhtyä oman elämänsä Misogyniapoliisiksi, millaista kouluttautumista se vaatii?

”Misogyniapoliisiksi on helpointa ryhtyä kisällimenetelmällä, eli seuraamalla tarkasti meikäläisen havaintoja. Sitten kun misogyniarillit saa silmilleen, niitä on vaikea saada pois. Se on kuin silmäleikkaus, jonka jälkeen rupeaa huomaamaan naisvihaa kaikkialla.

Toki pitää muistaa, että vaikka siltä vaikuttaisi, ihan kaikki naisvihalta näyttävä ei ole misogyniaa. Helpoin esimerkki tästä on se, että kaikki politiikassa, julkisuudessa ja kulttuurin kentällä olevien naisten kritisointi ei ole aina naisvihaa. Demokratiassa on tärkeää pystyä kritisoimaan vallakkaita ihmisiä ilman, että sitä tulkitaan misogyniaksi.

Itse olen esimerkiksi kritisoinut eri medioissa huumoripalstoilla Linnan juhlien vieraiden juhlapukeutumista. Vaikka usein tämä kritisointi on kohdistunut naisiin, se ei ole naisvihaa. Yhteiskunnan eliitin eli valtaapitävien pukeutumista täytyy pystyä humoristisesti kommentoimaan.”

Pitääkö misogyniapoliisi koskaan vapaata?

”Misogyniapoliisi ei todellakaan ole koskaan vapaalla! Paitsi ehkä nukkuessaan. Tätä tehdään intohimosta, eikä naisvihan huomaamista voi oikeastaan koskaan lopettaa, koska sitä on niin paljon. Myös silloin kuin luen kirjoja, mikä on toinen intohimoni, huomaan valitettavasti naisvihaa.”

Misogyniapoliisi Virpi Salmi

  • Vapaa toimittaja, feministi ja humoristi.
  • Asuu Helsingissä ja viettää paljon aikaa myös puolison asuinpaikkakunnalla Jyväskylässä. Aikuinen tytär opiskelee tennisstipendillä Kaliforniassa.
  • Rakastaa kirjoja ja leipoo usein huvikseen sämpylöitä.
1 kommentti