Jos julistaa, ettei sukupuolella ole merkitystä, edistääkö se tasa-arvoa? Anna äänesi, tuleeko pamppua vai ei
Misogyniapoliisi
Jos julistaa, ettei sukupuolella ole merkitystä, edistääkö se tasa-arvoa? Anna äänesi, tuleeko pamppua vai ei
Jotkut ajattelevat edelleen, että on tasa-arvoa julistaa, ettei itse näe sukupuolia. Mutta onko silloin liian kuutamolla? Tätä pohtii Misogyniapoliisi Virpi Salmi tällä viikolla.
Teksti

Julkaistu 14.2.2023
Eeva

Tällä palstalla misogyniapoliisi Virpi Salmi jahtaa mediassa ja yhteiskunnassa rehottavaa misogyniaa ja räpsäyttää rikkeestä kunnon rangaistuksen. Sinä pääset mukaan lautamieheksi, siis hetkinen, räps, maallikkotuomariksi.

Tapaus: Keski-ikäinen nainen sanoi kulttuuriohjelmassa, ettei oikeastaan ajattele sukupuolia. Pitääkö sellaisesta saada nykyaikana pamppua?

Viime viikolla Misogyniapoliisi näki Ylen kulttuuriohjelmassa, kuinka keski-ikäinen nainen vastasi – ensin vastaustaan melko vuolaasti anteeksipyydellen – että hän ei oikeastaan osaa ajatella sukupuolia. Häneltä kysyttiin, mitä mieltä hän on siitä, että hänen alallaan miehet ovat tupanneet dominoida.

Feminismi on valtavirtaistunut niin lähimenneisyydessä, että jonnettaret eivät onneksi muista, kuinka täällä vielä hetki sitten KAIKKI väittivät, ettei sukupuolella ole merkitystä.

Me keski-ikäiset kasvoimme kulttuurissa, jossa meille sanottiin, että Suomi on tasa-arvoinen, piste. Tietenkin oli koko ajan tutkimustietoa siitä, että eihän ole, mutta siitä olivat kiinnostuneet hyvin pienet piirit. Rakenteista ei puhunut kukaan. Siksi Ivan Puopolo & co kuljeskelevat edelleen hämmentyneinä kyselemässä, että mitä ne rakenteet ovat, en minä näe niitä eli ei voi olla olemassa.

Me keski-ikäiset kasvoimme kulttuurissa, jossa meille sanottiin, että Suomi on tasa-arvoinen, piste.

Jos naisena et pärjännyt jossain, mitä yritit, vika oli sinussa itsessäsi ja jos pärjäsit, se todisti, että siinäs nähtiin, mitään sukupuoliongelmia ei ole. Kokonaisuutta ei katsottu, pelkästään yksilöitä ja jos kokonaisuus näyttikin siltä, että naiset puuttuvat jostakin tai ovat yliedustettuina jossakin toisaalla, se johtui vain jokaisesta naisyksilöstä itsestään ja hänen henkilökohtaisista ratkaisuistaan.

Ei ole siis ihme, että moni aikuinen tasa-arvon kannattaja on Suomessa sitä mieltä, ”ettei näe sukupuolia”. Maailmassa on toki moneen otteeseen todettu, että ”en näe ihonväriä” ja ”sukupuolella ei ole merkitystä” eivät oikeasti toimi, eivätkä edes pidä paikkaansa, vaikka itse hyvää tarkoittaisikin. (Kannattaa muuten lukea linkin takana oleva Helsingin Sanomien juttu muutaman vuoden takaa. Siinä professori Anu Koivunen puhuu aiheesta erittäin viisaita.)

On kuitenkin järkevää todeta, ettei kaikista naisista tule tiedostavia neljännen polven intersektionalisteja, vaikka kuinka hieroisi faktaa naamaan.

Pitääkö siitä syyttää ja sakottaa, jos muina naisina horisee julkisuudessa, ettei näe sukupuolia? Onko se harmittoman inhimillistä? Vai onko siitä järkevää rangaista? Tällä kertaa poliisi kehottaa pohtimaan eikä vastaa.

Nyt on aika äänestää!

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kommentoi +