Naiset kelpaavat mediassa näteiksi juontajiksi, mutta pääviisaan rooli on varattu miehille
Misogyniapoliisi
Naiset kelpaavat mediassa näteiksi juontajiksi, mutta pääviisaan rooli on varattu miehille
Miksi soitetaan aina miehelle, kun kaivataan yleisviisasta ihmistä tuomaroimaan tietokilpailuja tai selittämään maailmaa? kysyy Misogyniapoliisi Virpi Salmi tämän viikon kolumnissaan.
Teksti

28.2.2023
 |
Eeva

Tällä palstalla misogyniapoliisi Virpi Salmi jahtaa mediassa ja yhteiskunnassa rehottavaa misogyniaa ja räpsäyttää rikkeestä kunnon rangaistuksen. Sinä pääset mukaan lautamieheksi, siis hetkinen, räps, maallikkotuomariksi.

TAPAUS: Viihdeohjelmien tuomariksi ja mediassa yleisviisaaksi asiantuntijaksi valitaan aina mies

Ylellä alkoi tammikuussa tietovisailuohjelma Hengaillaan. Se on Suomi-versio ruotsalaisten suursuosikista På spåret -ohjelmasta, joka on pyörinyt Ruotsin Ylellä eli SVT:llä vuodesta 1987.

Nainen voi olla tosi nätti ja nokkela tietokilpailuohjelman aputuomari tai juontaja, mutta ei koskaan se itse pääviisas.

Tietovisailuohjelmiin tarvitaan tietysti ”tuomari” ja suomalaiseen versioon sellainen keksittiin Riku Rantalasta. Rantala on etuoikeutettu mies, joka on päässyt tekemään lukuisia matkaohjelmia, joten kaipa siinä on yleistä viisautta tarttunut.

Naiset eivät muuten juurikaan tee matkaohjelmia, miksiköhän? Meitä ei varmaankaan vain matkustelu niin kiinnosta.

(Edellinen lause oli ironiaa ja viittaa tietämättömiin kommentteihin, joita aina ilmestyy, kun ihmetellään, miksei naisia ole it-alalla tai e-urheilussa tai pörssiyhtiöiden johdossa. Se ei johdu naisten kiinnostuksen puutteesta, vaan miehiä suosivista rakenteista.)

Kenellekään ei edes maailman tasa-arvoisimmissa maissa Suomessa ja Ruotsissa tulisi mieleenkään, että tietokilpailun tuomari voisi olla nainen. Se on aina itsestään selvästi mies. Nainen voi olla tosi nätti ja nokkela tietokilpailuohjelman aputuomari tai juontaja, mutta ei koskaan se itse pääviisas.

Ilmiö on tietysti syvemmällä kuin television viihdeohjelmissa.

Yleistieto ja kattavat maailmanselitykset vaativat ilmeisesti testosteronia mausteeksi, jotta kansa voi niellä ne mukisematta.

Tiedebarometrissä pyydettiin viime vuonna suomalaisia nimeämään kolme tieteentekijä, joita he pitivät luotettavimpina. 12 nimen joukossa oli kaksi naista, joista toinen oli vuonna 2010 kuollut Leena Peltonen-Palotie. Yleensä barometrin on ”voittanut” ylivoimaisesti Esko Valtaoja. Hän on tähtitieteilijä, joka on Suomessa saanut eräänlaisen yleisviisaan maineen. Nyt barometriä johti tietysti Mika Aaltola. Siinä on niin viisas mies, että setää ja tätiä lakoaa hänen edessään kuin heinää.

Naiset kelpaavat kyllä puhumaan tunteista, empatiasta ja lähimmäisyydestä, näistä naisten perinteisistä osaamisalueista, mutta yleisviisaiksi naiset eivät edelleenkään kelpaa. Yleistieto ja kattavat maailmanselitykset vaativat ilmeisesti testosteronia mausteeksi, jotta kansa voi niellä ne mukisematta.

Miesten viisautta pönkitetään patriarkaatissa monilla ulkoisilla tavoilla. Hengaillaan-ohjelmassa viisas mies puetaan pikkutakkiin, tärkeilevään rusettiin ja rilleihin, kun pirteä nainen räiskyy väreissä vierellä.

Kun googlaa viisautta, saa kuvia vanhoista, parrakkaista miehistä.

Populistipoliitikot ovat malliesimerkkejä, kuinka viisautta voi performoida: puhutaan matalalla äänellä, kivikasvoisesti, mielellään antamatta toiselle suunvuoroa ja käytetään sanoja järki ja logiikka etenkin silloin, kun niitä ei ole.

Kun googlaa viisautta, saa kuvia vanhoista, parrakkaista miehistä. Mieli yhdistää miehiset ominaisuudet helpommin viisauteen kuin feminiiniset. Malli on niin tehokas, että tutkimusten mukaan miehet itse myös kuvittelevat olevansa huomattavasti älykkäämpiä kuin ovat. Eivät kaikki miehet tietenkään, jotkut.

Ja media tietysti ylläpitää ja toistaa näitä käsityksiä innoissaan kuin pieni patriarkaatin sylipuudeli.

Nyt on aika äänestää!

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.
Kommentoi +