Milloin PMS-oireet ovat niin pahoja, että kannattaa hankkia apua? Vakava oireilu voi ollakin PMDD
Hyvinvointi
Milloin PMS-oireet ovat niin pahoja, että kannattaa hankkia apua? Vakava oireilu voi ollakin PMDD
Jos PMS ei ole vain turvotusta vaan alakuloa ja itsetuhoisia ajatuksia, sinulla saattaa olla PMDD.
Teksti

Kuvat

18.11.2020
 |
Trendi

"Kaikki menee varmasti pieleen. Kukaan ei pidä minusta. Ihan kuin kaikki olisivat minua vastaan. Yritykseni ajautuu varmasti konkurssiin. Kukaan ei rakasta minua. Olen ruma ja arvoton.

Suurimmalle osalle naisista PMS on tuttu vaiva, joka kuukautisten lähestyessä nostaa tunteet pintaan, aiheuttaa ahdistusta, häiritsee unta tai turvottaa kehoa.

Mutta entä jos kerran kuussa haluaakin heittäytyä alas ikkunasta?

Osalla kuukautisia edeltävät oireet ovat niin voimakkaita, ettei normaalista arjesta tule mitään. Osa räjähtelee kumppanille tai työkavereille, osan mielessä pyörivät itsetuhoiset ajatukset. Tällainen käytös voi olla merkki PMS:n vaikeammasta ja harvinaisemmasta muodosta PMDD:stä, eli kuukautisia edeltävästä dysforisesta häiriöstä.

”Kiinnostus asioihin, joista normaalisti saa nautintoa, on täysin nollassa, eikä voimakkaita mielialan vaihteluita voi kontrolloida. Olo on niin toivoton ja ahdistunut, että olo voi olla jopa itsetuhoinen”, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri sekä gynekologian vastaava lääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Varsinaista syytä häiriölle ei tiedetä. Geeniperimällä arvellaan olevan osuutta asiaan, ja myös persoonallisuushäiriöt sekä alttius masennukselle ja ahdistukselle voivat olla oireiden taustalla.

Toiset ovat luonnostaan herkempiä havainnoimaan kehon tuntemuksia. Osalla PMS puolestaan pahenee iän karttuessa tai raskauden myötä. PMS-oireet ilmaantuvat vain ovulatorisessa kierrossa, eli vain niiden kiertojen aikana, jolloin munasolu irtoaa. Nuorempana ovulaatiot eivät ole vielä välttämättä vielä säännöllisiä, ja käytössä on useammin hormonaalinen ehkäisy kuin jo synnyttäneillä tai perheenlisäystä suunnittelevilla naisilla.

Entä jos oma mieli on muutenkin taipuvainen uimaan matalissa vesissä ja itku on herkässä? Mistä tietää, johtuuko olo kuukautiskierrosta vai jostain ihan muusta?

”Jos oireet ilmaantuvat kierron mukaan toistuvasti ja helpottavat aina kuukautisten alettua, voi kyseessä olla PMS tai PMDD”, Ahonkallio sanoo.

Omaa PMS- ja PMDD-taipumusta voi koittaa selvittää pitämällä oirepäiväkirjaa.

Jos pms on hyvin paha, kannattaa harkita avun hakemista.

”On syytä hakeutua lääkäriin, jos tuntuu, että ihmissuhteet ovat kuukausittain katkolla, menettää toistuvasti kontrollin tai pelkää oireita etukäteen.”

Osa saapuu vastaanotolle kumppanin toiveesta, sillä paha olo purkautuu usein läheisiin – toisinaan myös fyysisesti.

Onkin tutkittu, että merkittävä osa naisten tekemistä väkivaltarikoksista on tehty ennen kuukautisia.

Pahaa oloa tai hallitsematonta käytöstä ei tarvitse sietää, ja siihen on mahdollisuus saada helpotusta lääkehoidolla. Sopivaa hoitoa etsitään aina gynekologin kanssa. Voi kestää hetken ennen kuin löytyy itselle sopiva keino helpottaa oireita.

PMS-oireita hoidetaan muun muassa hormonikiertoa tasaavilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla tai kuukautiskiertoon ajoitettavalla mielialalääkityksellä.

”Mielialalääkettä syödään tavallisesti PMS-oireiden ajan, eli muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisten alkamista tai noin puolikkaan kuukautiskierron ajan.”

Kaikissa elämäntilanteissa lääkkeet eivät kuitenkaan ole vaihtoehto – esimerkiksi jos haaveilee perheenlisäyksestä ja on aika luopua hormonaalisesta ehkäisystä.

”Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa oireita on valitettavasti vain pakko sietää. Silloin itselleen kannattaa koittaa olla armollinen”, Ahonkallio muistuttaa.

Toisinaan parasta lääkettä on lempeys. On hyvä miettiä, onko stressaava työurakka pakko ajoittaa kriittisimmälle viikolle tai onko kehoa pakko kuormittaa raskaalla hiki­treenillä. PMS heikentää fyysistä suorituskykyä, ja se näkyy jopa huippu-urheilijoiden tuloksissa.

”Huippusuorituksiin tähtääminen kannattaa unohtaa kaikilla elämän osa-alueilla. Oloa voi helpottaa esimerkiksi harrastamalla rentouttavaa liikuntaa, huolehtimalla levosta ja välttämällä suolaista ruokaa. Myös alkoholia kannattaa välttää, sillä etenkin laskuhumalassa ja krapulassa on entistä alttiimpi ahdistuneelle ololle.”

Armollisuus itseä kohtaan on olennaista, mutta myös lähipiiri tulee ottaa huomioon – PMS vaikuttaa heihinkin.

”On tärkeää, että lähipiiri ymmärtää, ettei käytös johdu heistä, eikä PMS:n takia kiukutteleva ole tahallaan hankala. Heille voi vaikka vinkata asiaa käsitteleviä artikkeleita.”

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Kommentoi +