Mikrobiomin vahvistus on tämän hetken kiinnostavin kosmetiikkailmiö – lue, miten hoidat ihoasi nyt
Kauneus
Mikrobiomin vahvistus on tämän hetken kiinnostavin kosmetiikkailmiö – lue, miten hoidat ihoasi nyt
Hyviä uutisia! Moni kosmetiikka sisältää nyt prebiootteja ja probiootteja - ja ne saavat ihosi vahvistumaan. Valitse vinkit tuotteiden valintaan.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 20.9.2021
Trendi

Syksyn kuumin kosmetiikan tunnussana on mikrobiomi. Etsi sitä purkkien kyljistä ja tuotelupauksista, sillä se saattaa olla kiinnostavin kosmetiikkailmiö sitten hyaluronihapon. Ennen kuin lähdet ostoksille, lue, mistä on todella kyse.

1. Mikrobiomi on ihon ekosysteemi, siis kaikki bakteerit, virukset, hiivat ja homeet, jotka ihollasi elävät. Koostumus on jokaisella yksilöllinen ja myös eri osassa kehoa erilainen (mieti vaikka kainaloasi!). Tärkeintä on tämä: kun ekosysteemi saa olla juuri sellainen kuin se on, iho voi hyvin.

2. Voimakkaat pesuaineet ovat uhka mikrobiomille. Siksi ihoa ei kannata pestä narskuvan puhtaaksi emäksisellä pesuaineella, vaikka se tuntuisikin raikkaalta. Iholle sopii paremmin pesu ja hoito happamalla, lähellä ihon pH-arvoa (4–5) olevalla tuotteella. Ihoa ei myöskään kannata pestä vain tavan takia, riittäisikö aamuisin vain huuhtelu? Myös voimakkaat siivousaineet voivat muuttaa ihon mikrobiomia.

3. Iho saattaa voida paremmin, kun mikrobiomi tasapainottuu. Iho-ongelmia on enemmän kuin ennen ja maailma on puhtaampi kuin ennen – tutkijat näkevät tässä yhtäläisyyden. Esimerkiksi atoopikon tai suunympärysihottumaisen ihossa lajien määrä on usein vähentynyt ja jokin laji on voinut ottaa vallan. Tutkijat eivät tiedä, onko tämä syy vai seuraus, mutta ihon kunto voi parantua mikrobiomia hoitamalla.

4. Valitse prebiootteja ja probiootteja. Ne antavat iholle ruokaa ja vievät kohti luonnollista pH-arvoa ja lajien tasa­painoa. Myös postbiootit eli probioottien tuottamat aineet, kuten maitohappo, tukevat mikrobiomin hyvinvointia. Yksi hyvä mik­robiomituote kylppärikaapissa ei vielä pelasta, jos ihoa on horjutettu voimakkailla pesuaineilla. Siksi lempeämpiä valintoja kannattaa suosia joka purkilla.

Asiantuntija tuotekehittäjä ja estenomi Taru Laitinen Naviterista

Rauhoittava ja kosteuttava hoitovesi sopii herkälle, kuivalle ja ärtyneelle iholle. Prebiootit ravitsevat ihon hyviä bakteereja ja kaura rauhoittaa punoittavaa ihoa. Tyyni-hoitovesi 29 e, Unna Nordic.
Öljytön geeli kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja sen sisältämä laktobasilli-lysaatti tasapainottaa ihon mikrobiomia ja vahvistaa ihon suojakerrosta. Hydra Intense Rose Jelly 35 e, Madara.
Herkän ihon voiteessa on prebiootteja, jotka huolehtivat ihon luonnollisesta suojavaipasta. Lisänä ihoa parantavaa punajuurta ja rauhoittavia kasviuutteita. Radience-naamio 65 e, Tata Harper.
Päivävoide kosteuttaa, tukee ihon mikrobiomia ja vähentää ihon öljyisyyttä. Sisältää kaurauutetta ja punoitusta vähentävää ratamouutetta. Prebioottinen päivävoide 18 e, Erisan+.
Öljy muistuttaa ihon luonnollista talia. Sisältää muun muassa rasvahappoja, triglyseridejä ja vahaestereitä, jotka ruokkivat ihon mikrobiomia.Sopii herkälle iholle. Lipids Phase 1,68 e, Saponic.
Prebioottisia ja probioottisia uutteita sisältävä voide silottaa, vahvistaa ja kosteuttaa silmänympärysihoa. Lupaa häivyttää tummia silmänalusia. Advanced Genifique Yeux -voide 59 e, Lancôme.
Kommentoi +