
20 kysymystä -juttusarjassa Eevan kirjaklubin vieraat vastaavat kysymyksiin elämän pienistä ja suurista asioista. Kysymyssarja on kunnianosoitus kirjailija Marcel Proustin tunnetuksi tekemälle seurapelille.
Kaikilta kirjaklubin vierailta on kysytty, mikä kirja kaikkien pitäisi lukea. Kokosimme vastaukset tähän juttuun.
Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea?
1. Elina Hirvonen: ”Sanon kaksi. Ukrainalaisen Lesja Ukrajinkan runoteoksen ja afganistanilaisen Homeira Qaderin Tanssia moskeijassa. Hirmuhallinto haluaa vaientaa molempien äänet, joten heidän lukemisensa on vastarintaa.”
2. Matti Rönkä: ”Uusi testamentti. En kuulu järjestävään seuraan, mutta elämme niin kummallisia aikoja, että Jeesuksen opetukset tuntuvat radikaaleilta.”
3. Philip Teir: ”Agota Kristófin Iso vihko ja muut samaan trilogiaan kuuluvat osat. Kirjat muodostavat aivan oman maailmansa, ja ne on rakennettu todella jännittävästi.”
4. Minna Rytisalo: ”Tove Janssonin Kesäkirja. Sen lisäksi, että siinä on kauniisti kuvattu lapsenlapsen ja isoäidin suhde, se kertoo ihmisenä olemisesta ja siitä, mitä asioita kannattaa ja mitä ei kannata pelätä.”
5. SATU VASANTOLA:
”Ei mitään, koska jokaiselle löytyy omansa. On vähän elitististä ajatella, että kaikkien pitäisi lukea jokin yksi tietty kirja. Kaikkien kannattaa lukea sitä, mitä itse haluaa.”
6. Max Seeck: ”Minulle vaikuttavin kirja viime vuosina on ollut Hanya Yanagiharan Pieni elämä. Se on melkein luotaantyöntävän paksu, mutta sitä ei voi laskea käsistään, kun sen aloittaa.”
7. Kirsti Manninen: ”Satukirja. Meidän on luettava satuja lapsille, jotta he saavat intohimon tarinoihin.”
8. Johanna Venho: ”Virginia Woolfin Oma huone. Se on loistava myös Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana. Luin ja kuuntelin sen hiljattain pitkästä aikaa enkä muistanutkaan, miten nerokas, hauska ja pisteliäs kirja se on.
9. Olli Jalonen: ”Antti Hyryn novellikokoelman niminovelli Maantieltä hän lähti on kaksi sivua pitkä. Vaikka olisi addiktoitunut äänikirjoihin, kahden sivun verran voi innostua perinteisestäkin lukemisesta.”
10. SAARA TURUNEN:
”Virginia Woolfin klassikko Oma huone. Se on edelleen hämmästyttävän moderni ja muistuttaa siitä, että nainen tarvitsee oman huoneen ja tietyn määrän rahaa voidakseen kirjoittaa ja elääkseen vapaata subjektin elämää.”
11. Satu Rämö: ”Aino Kallaksen Suden morsian on kaunis ja pelottava. Olen lukenut sen monta kertaa, olen sen lumoissa.”
12. Leena Parkkinen: ”Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä. Se kertoo teollisesta eläintuotannosta. Jokaisen kannattaisi miettiä, millaisia eettisiä valintoja tekee ruuan kanssa.”
13. Kari Hotakainen: ”Sirkka Turkan Kootut runot. Turkka on viisas, humoristinen, hupsu ja lämminhenkinen.”
14. Eppu Nuotio: ”Ehdottomasti runokirja, vaikkapa Sirkka Turkan. Tarttukaa runoihin ja lukekaa niitä ääneen!”
15. Merja Mäki: ”Kirja, joka virittelee näkymöintiin eli mielikuvitusmaailman luomiseen. Kun lukiessa tuntuu kuin elokuvaa katsoisi, lukija paitsi etsii tietoa myös itse täydentää tarinaa. Se kehittää ajattelua muutenkin. Itselleni ensimmäisiä sellaisia kirjoja oli Ronja, ryövärintytär.”
16. JUHA HURME:
”Minna Canthin novelli Kauppa-Lopo. Canth oli Anton Tšehovin aikalainen, ja Kauppa-Lopo on yhtä hyvä kuin Tšehovin parhaat novellit. Lopussa Lopoa kuljetetaan elinkautiseen ja maailman epäoikeudenmukaisuus räjähtää lukijan silmille: Ikkunoista loisti tuli, eikä oltu salissa laskettu verhoja alas. Rouva soitti pianoa, lapset tanssivat.”
17. Katja Kallio: ”Yalen yliopiston professorin Timothy Snyderin Tie epävapauteen kertoo, mitä Venäjällä tapahtuu nyt ja miksi ja miten se vaikuttaa meihin kaikkiin.”
18. Jukka Viikilä: ”Sellaista kirjaa ei ole, ja se on hyvä. Toivoisin kuitenkin kaikkien lukevan enemmän runoutta. Jos yksi pitää valita, niin jokin hyvä modernistinen suomalainen runokokoelma, esimerkiksi Eeva-Liisa Mannerin Kuolleet vedet.”
19. Meri Valkama: ”Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on vavahduttava lukukokemus, joka ei jätä ketään kylmäksi.”
20. Anja Snellman: ”Se vaihtelee. Juuri nyt sanon Liisa Kasken Myyttiset eläimet ja Ari Turusen Tuoksujen atlas. Molemmat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.”
21. LAURA MALMIVAARA:
”Anthony de Mellon Havahtuminen ravisteli maailmaani, kun olin nuori. Kirja pohtii ihmisenä olemisen kysymyksiä.”
22. Kaari Utrio: ”En osaa sanoa.”
23. Sirpa Kähkönen: ”Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on valtava, rakastettava ja ihan hullu kirja, jonka kieli on äidinmaitoa.”
24. Arttu Tuominen: ”Täällä Pohjantähden alla on kaikkien aikojen hienoin teksti. Siinä ymmärretään elämää niin vahvasti.”
25. Rosa Likson: ”Nikolai Gogolin Kuolleet sielut. Se on tajuntaa räjäyttävä kertomus Venäjästä, maailmasta, ihmisestä.”
26. Hanna Brotherus: ”Kaikkien olisi syytä löytää jokin oma kirja. Minulle se on Eckhart Tollen Läsnäolon voima. Suosittelen kyllä kaikille oman kirjan kirjoittamista. Päiväkirjasta voi aloittaa. Itse olen kirjoittanut päiväkirjaan vain raivonpurkauksia, en kaunista kesäpäivää.”
27. ANNA-LEENA HÄRKÖNEN:
”Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Se on hauska ja riipaiseva. Siinä on loistavaa ihmiskuvausta ja erittäin hyvää dialogia.”
28. Hannu-Pekka Björkman: ”Antti Hyryn kirjasta Kertomus viimeinen novelli Mustan ojan vesi liikuttaa minua vahvasti.”
29. Anneli Kanto: ”Kirjailija Sirpa Kähkösen Graniittimies on riipaiseva kertomus ideologioiden romuttumisesta ja Neuvostoliittoon paenneista suomalaisista. Toinen tärkeä kirja on Terhi Rannelan Kiivaat. Se kertoo jatkosodan aikana toimineista tytöistä, jotka halusivat muuttaa historian suuntaa. Molemmat kertovat ihmisistä, joista koulun historian opetus ei.”
30. Leena Lehtolainen: ”Kirja, joka kertoisi maailmanhistorian neutraalisti. Ihminen ei ymmärrä nykyisyyttä, jos hän ei ymmärrä historiaa.”
Eevan kirjaklubi on virtuaalinen kirjatapahtuma sinulle, joka rakastat lukemista.
Klubi kokoontuu noin kerran kuussa. Katso seuraavien kuukausien vieraat ja ilmoittaudu klubiin täällä.
Jokaisesta kohtaamisesta tehdään videotallenne sekä podcast. Löydät kaikkien aiempien jaksojen tiedot täältä.