Satu Vasantola ja Eevan kirjaklubin 20 kysymystä: ”Haluaisin oppia elämään kepeämmin”
20 kysymystä
Satu Vasantola ja Eevan kirjaklubin 20 kysymystä: ”Haluaisin oppia elämään kepeämmin”
Kirjailija Satu Vasantola haluaisi tietää, miltä tuntuu olla geenitutkija läpimurron hetkellä. Tieteen edistys antaa hänelle toivoa uhkien edessä. Näin hän vastaa Eevan kirjaklubin 20 kysymykseen.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 25.8.2023

Satu Vasantolan uusi romaani Kun isä osti Merenkurkun kertoo mielenterveysongelmasta perheessä. Satu kirjoittaa romaaneja, koska kirjoittaessa oppii ymmärtämään maailmaa paremmin.

Eevan kirjaklubin 20 kysymystä

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Ei mitään, koska jokaiselle löytyy omansa. On vähän elitististä ajatella, että kaikkien pitäisi lukea jokin yksi tietty kirja. Kaikkien kannattaa lukea sitä, mitä itse haluaa.

Minkä taidon haluaisit osata? Haluaisin hallita kehoani kuten balettitanssija. Se tavoite ei toteudu ikinä.

Mitä pelkäät? Pelkään sitä, että ympäristötuhot etenevät eikä ilmastonmuutosta saada hillittyä riittävästi.

Mihin tuhlaat? Tyttäreni sanoi kerran minulle, että tiedän kyllä, ettei kaikkea voi saada – paitsi jos pyytää kirjaa. Kirjoja en koskaan kiellä itseltänikään, mutta toisaalta en pidä niiden ostamista tuhlaamisena. Tuhlaan mekkoihin ja siihen, että matkustaessani yövyn asiallisissa hotelleissa.

Mikä on lempiäänesi? Kiimaiset linnut keväällä.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Todella vaikeissa tilanteissa valehtelen vaikenemalla. Se on joskus todella hyvä ratkaisu ja joskus todella huono.

Kuka on muuttanut elämäsi? Kolme lastani, varsinkin esikoinen. Hän teki minusta äidin ja ja räjäytti koko maailmani.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? Missä mun kännykkäni taas on, voisko joku soittaa siihen?

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mitä muuttaisit? Haluaisin oppia elämään kepeämmin ja katumatta.

Mitä pidät suurimpana saavutuksena? Olen saanut ympärilleni lauman, johon kuuluvat lapseni, muu perheeni ja ystävät.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Ajattelu ja uteliaisuus. Niitä ei kukaan voi viedä minulta.

Jos saisit olla joku muu yksi päivän ajan, kuka olisit? Haluaisin olla joku tosi taitava geenitutkija päivänä, jona hän tekee jonkin suuren löydön ja hänen käsityksensä ihmisestä muuttuu sen löydön ansiosta. Minulla on suuri salarakkaus lääketieteeseen, terveysasioihin ja niihin liittyvään tutkimukseen.

Mitä toivot, että sinusta muistetaan kuolemasi jälkeen? Toivon, että minut muistetaan ihmisenä, joka olisi joskus vähän auttanut jotakuta toista ihmistä.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Niitä on kaksi: ensimmäinen oli antaa lasten tulla ja toinen se, että päätin ryhtyä kirjoittamaan kaunokirjallisuutta. Aloin kirjoittaa aika myöhään, tukevassa keski- iässä, ja sitä en ole katunut hetkeäkään.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Tietty tuoli kotini kirjasto- ja työhuoneessa, kirjojen ympäröimänä. Istun usein siinä, kun vietämme perheen kanssa yhteisiä iltoja.

Mikä on hyödyllisin rutiinisi? Lankaan hampaat joka ilta. Minulla on tiukka ja hyvä hammaslääkäri, jolla on sellainen motto, että kaikki hänen potilaansa menevät omin valkoisin hampain hautaan.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi, jos voisit? Älä pelkää. Kaikki menee hyvin ja pärjäät kyllä. Muitakin pelottaa.

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Kosketus on tärkeää.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? Euroviisujen. En ole ennen tätä kevättä ollut Euroviisu-ihminen, mutta tänä vuonna meillä oli finaalin valvojaiset. Onhan se ihan mahtava ilon ja hulluttelun juhla.

Mikä herättää sinussa toivoa? Nuoret ihmiset – ja tiede. Se, että asioita tutkitaan ja koko ajan opitaan lisää.

Tällä palstalla Eevan kirjaklubin vieraat vastaavat kysymyksiin, joihin on vain oikeita vastauksia. Artikkeli on julkaistu Eevassa 7/2023.

Kuuntele koko haastattelu

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kommentoi +