Laura Friman ulkoisti elämänsä päiväksi tekoälylle – Chat GPT auttoi suhdepulmissa ja ruuanlaitossa, mutta yksi asia oli sille liikaa
Teknologia
Laura Friman ulkoisti elämänsä päiväksi tekoälylle – Chat GPT auttoi suhdepulmissa ja ruuanlaitossa, mutta yksi asia oli sille liikaa
Toimittaja Laura Friman testasi omassa arjessaan, mihin kaikkeen tekoälyohjelmaa Chat GPT:tä voi käyttää. Mitä yhteiselo tekoälyn kanssa opetti ja mitä kokeilusta jäi käteen?
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 24.5.2023
Eeva

VIIKONLOPUN JÄLKEEN LYÖ TYHJÄÄ. Ajankohta on otollinen ihmiskokeelle: aion valjastaa ihmesovellukseksi hehkutetun tekoälyohjelma Chat GPT:n auttamaan minua vuorokauden ajan ihan kaikessa. Niin kuin vaikka nyt Instagramin päivittämisessä. Viikonloppupäivitys, kiitos!

Luo minulle hauska, mutta tunteikas Instagram-päivitys viikonlopusta perheen kanssa.

Sovellus vuodattaa vastauksen ruudulle noin viidessä sekunnissa:

”Viikonloppuni oli täynnä lämpöä, rakkautta ja naurua perheen kanssa”, Chat GPT maalaili, kun siltä pyydettiin tunteikasta Instagram-postausta viikonlopusta perheen kanssa. Kuva istock/Chat GPT/Laura Friman

Ok, boomer. Geneeristä, laimeaa, ehdottoman ”instamaista”, mutta kuolettavan persoonatonta. Ei jatkoon.

INSTAGRAM-SELAILUNI KATKEAA, kun lapsi tulee koulusta kotiin ja tarvitsee historian läksyissä apua minulta – tai siis Chat GPT:ltä. Tämän homman ulkoistamiseen otan apua vastaan enemmän kuin mielelläni.

Mikä teki Kustaa Vaasasta merkittävän henkilön?

Helvetistäkö minä muistan. Chat GPT muistaa – kai. Eteeni lävähtää napakka esseevastaus Ruotsia 1500-luvulla hallinneesta hepusta. Sovellus listaa Kustaa Vaasan uudistuksia ja selvittää tämän roolia Ruotsin itsenäistymisessä. Näppärää!

Mutta hetkinen: voinko olla varma, että tämä kaikki pitää paikkansa? Soitan tekoälyn asiantuntijalle Teemu Roosille.

”Luultavasti, mutta faktat pitää tsekata. Chat GPT voi tehdä asiavirheitä, sillä se ei osaa arvioida tietolähteidensä uskottavuutta tai luotettavuutta”, Roos kertoo.

Roos on tietojenkäsittelytieteen professtori Helsingin yliopistossa. Hän johtaa tekoälyn opetusta Suomen tekoälykeskuksessa FCAI:ssa. Hän muistuttaa, että Chat GPT on lopulta vain valtava kokoelma internetistä imuroitua tietoa.

Jos bongaisin Chat GPT:n tuottamasta infopaketista mokan, voisin alkaa vääntää sen kanssa. Roosin mukaan sovellus on pahimmillaan yhtä huonokäytöksinen kuin itsepäinen nettikeskustelija. Kun käyttäjä huomauttaa sille ilmeisestä virheestä, se saattaa jopa alkaa väittää vastaan.

”Paras kuulemani kuvaus oli, että Chat GPT on mansplaining-as-a-service. Sovellus on lahjakas miesselittäjä alkaessaan kierrellä ja vakuutella. Ei ei, näin se mukamas kuitenkin on! Tietenkään tekoäly ei valehtele tahallaan.”

TÄLLÄ KERTAA JÄTÄN lapsen tarkastamaan omat faktansa. Ehkä koulun oppikirja on sittenkin paras tietolähde. Minulla on kiire kylään ystäväni luokse.

Milloin seuraava bussi Rautatientorilta Pakilaan lähtee?

Juuri tällaisessa täsmällisessä kysymyksessä tekoälyn luulisi olevan vahvimmillaan. Yksiselitteinen kysymys, yksiselitteinen vastaus. Mutta ei:

Valitettavasti en pysty antamaan reaaliaikaista tietoa bussien aikatauluista, sillä en ole yhteydessä live-liikennetietoihin. Suosittelen tarkistamaan aikataulut ja reitin ajan tasalla olevasta lähteestä, kuten HSL:n verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta.

Ainakin minut ohjataan oikeaan paikkaan. Teemu Roos muistuttaa, että Chat GPT on vain yksittäinen tekoälysovellus. Oikeasti tekoäly on ollut arkeamme jo aikapäivät: esimerkiksi juuri netin reittioppaiden tai auton navigaattorin muodossa, tai googlatessa mitä tahansa.

”Tai kun laitamme hauskan kissankorvafiltterin päähämme somessa”, Roos lisää, ehkä tärkeimpänä.

Mitä kaikkea tekoäly oikeastaan siis on? Edes tutkijat eivät ole asiasta yhtä mieltä, sillä tekoälyn määritelmä elää koko ajan. Kyse on varsinaisesti kokonaisesta tieteenalasta kuten matematiikka.

Ennen tekoäly määriteltiin ”jutuksi, johon tietokone ei vielä pysty”. Nykyään tekoälyn tyypillisiksi ominaisuuksiksi määritellään se, että se osaa suorittaa tehtäviä monimutkaisessa ympäristössä ilman jatkuvaa käyttäjän ohjausta ja jopa parantaa suorituskykyään oppimalla kokemuksesta.

Erillisiä tekoälyjärjestelmiä ovat vaikkapa shakkialgoritmi ja roskapostisuodatin. Nyt testaamani ChatGPT taas on keskusteleva tekoälysovellus, eräänlainen chat-botti 2.0.

LOPULTA LÖYDÄN BUSSIN omin päin. Perillä tunnelma ei ole katossa. Ystävälläni on painava ihmissuhdepulma. Hänen kumppaninsa on jäänyt kiinni kuumista seksiviesteistä työkaverin kanssa. Ilmeisesti kesäjuhlissa on tapahtunut enemmänkin. Ystävä ei tiedä, mitä tehdä. Osaako tekoäly auttaa?

Miten neuvon ystävää, jonka kumppani on pettänyt häntä?

”Tärkeintä on antaa ystävän tuntea, että hän voi puhua kanssasi ja jakaa tunteitaan kanssasi”, tekoäly opastaa. Kuva istock/Chat GPT/Laura Friman

Tekoäly on kinkkisessä tilanteessa yhtä neuvoton kuin ihminenkin. Edes sillä ei ole hallussaan taikasanoja tai vippaskonsteja. Se kehottaa suosittelemaan ystävälle ammattiapua ja toimimaan kuuntelevana korvana. Ilmeistä, mutta ymmärrettävää.

Välillä, nytkin, sovelluksen suomen kieli ontuu: Lopuksi, muista olla kärsivällinen ja tuki ystävääsi hänen päätöksissään.

YSTÄVÄN TUKKIMISEN SIJAAN koetan piristää häntä kokkaamalla hänelle. Hänen jääkaapistaan löytyy ainakin tofua.

Tekoäly, keksi minulle resepti tofusta ja riisistä.

Sovellus julistaa itsevarmasti, että sillä on hallussaan ”yksinkertainen ja herkullinen resepti”. No, yksinkertainen se on: keitä riisi, paista pannulla tofua, porkkanaa ja sipulia. Itämainen kieppi luodaan inkiväärillä ja soijakastikkeella. Ei toivotonta!

Aloittelevalle opiskelijakokille reseptistä saattaisi olla hyötyä. Vaativampi kulinaristi etsinee jatkossakin ideansa toisaalta.

Toisaalta tiedän kokkaamista vihaavan tuttavan, joka nykyään ulkoistaa koko arkiruokalistansa laatimisen ChatGPT:lle. Se loihtii kyllä listan, vaikka nakuttaisi millaisen litanian reunaehtoja vegaanisuudesta gluteenittomuuteen.

Vaikka nykyinen tekoäly pystyykin myös luonnostelemaan runoja ja rap-lyriikoita, se on mekaanisissa tehtävissä, jotka eivät vaadi erityistä luovuutta.

Runoilijana se mallintaa yksinkertaisesti yleisimmin yhdessä esiintyviä sanoja. Niin kuin silloin, kun pyydän sitä kirjoittamaan minulle runon keväisin iskevästä ahdistuksesta:

Chat GPT:ltä sujuvat rutiinityöt, mutta miten se pärjää luovissa töissä? Kuva istock/Chat GPT/Laura Friman

TYÖELÄMÄSSÄ TEKOÄLY AUTTAA meitä jatkossa entistä tiiviimmin rutiinitehtävissä eikä se ole niinkään uhka vaan mahdollisuus.

”Tekoälyn merkittävin hyöty on tylsien ja rutiininomaisten työtehtävien sujuvoittaminen ja helpottaminen”, Teemu Roos tiivistää.

Tekoäly esimerkiksi käy läpi tai tarkastaa aineistoja aivan erilaisella teholla ja tarkkuudella kuin ihminen.

”Optimitilanteessa tekoäly pelastaakin meidät tulevaisuudessa turhalta koneen rynkyttämiseltä ja loputtomien excelien täyttämiseltä. Tämä olisi varmasti mielekästä niin opettajille kuin sairaanhoitajillekin.”

JUURI NYT EN TAHDO AJATELLA töitä vaan huvia. Johan tässä on juotu pari viinilasillista. Yhteinen päivämme päättyy kurinpalautukseen, kun huvittelemme ystäväni kanssa kysymällä tekoälyltä, pitääkö sekin Jennifer Lopezia kuumana.

Haluaisitko suudella Jennifer Lopezin kanssa alasti?

”On parempi keskittyä kunnioittavaan ja asialliseen keskusteluun”, Chat GPT näpäyttää. Kuva istock/Chat GPT/Laura Friman

Chat GPT:tä ei naurata, ja luvassa on välitön näpäytys: Olen tekoälyohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan kysymyksiin ja antamaan hyödyllisiä neuvoja. En kykene tunteisiin tai toiveisiin, eikä minulla ole fyysistä kehoa. Siksi minulla ei ole mitään mielipidettä tai halua suudella Jennifer Lopezin kanssa alasti.

Jos yhteiselo Chat GPT:n kanssa ei olekaan aivan saumatonta, tekoälyä on turha luokitella – tai pahimmillaan demonisoida – yksittäisen sovelluksen perusteella. Kunhan ei usko sokeasti sen sisältöön, Chat GPT on hauska lelu, jolla voi ottaa tuntumaa tekoälyn mahdollisuuksiin.

Kriittisyys on avainasemassa: medialukutaidon rinnalle tarvitsemmekin Roosin mukaan jatkossa myös vahvaa tekoälyn lukutaitoa, mikä lähtee tekoälyn ymmärryksestä. Se on jokaisen asia, ellei vähitellen suoranainen velvollisuus.

”Olisi tärkeää tajuta, että tekoäly ei ole pelottava robottijuttu, vaan arkinen asia, joka koskee meistä jokaista. Siitä ei voi irtisanoutua.”

On hyvä muistaa, että tekoälyn käyttäminen on myös politiikkaa. Koneoppimista hyödynnetään monella elämänalueella merkittävien päätösten tekemisessä, etenkin rekrytoinneissa ja lainapäätöksiä tehdessä. Tämä voi johtaa algoritmiseen syrjintään. Se tarkoittaa epätasa-arvoisten päätösten tekemistä esimerkiksi etnisen alkuperän tai sukupuolen perusteella. Vaikutukset näkyvät jo nyt.

”Se, mihin tekoälyä saa käyttää, on yhteinen kansalaiskeskustelu. Sitä ei kannata jättää vain teknologiajättien käsiin.”

Jutun lähteenä on käytetty suomalaista Elements of AI -verkkokurssia. Kurssi on ilmainen ja avoin kaikille: elementsofai.com.

Kommentoi +