Mies haluaa lapsia, nainen ei
Ihmissuhteet
Mies haluaa lapsia, nainen ei
Ihana pitkä suhde rakoilee, koska nainen ei halua lapsia vaan vapautta. Onko jäähyväisten aika?
Teksti

8.2.2019
 |
Kauneus ja Terveys

"Olemme olleet mieheni kanssa avoliitossa kohta kahdeksan vuotta.

Aloimme seurustella teini-ikäisinä. Meillä on aina ollut intohimoinen suhde. Olemme toisillemme ”ne oikeat”.

Emme tajunneet tehdä selväksi suhteen alussa, mitä haluamme elämältä. Kommunikaatiomme ei oikein suju.

Mieheni biologinen kello on alkanut tikittää. Hän haluaa lapsia. Minä en. En ole koskaan potenut vauvakuumetta. Olen pohtinut asiaa paljon: minusta ei ole äidiksi. Haluaisin matkustaa mieheni kanssa ja nauttia vapaudesta. Mieheni sen sijaan haluaisi asettua aloilleen.

Lapsiasia on tullut väliimme jopa siinä määrin, että mieheni petti minua humalassa puoli vuotta sitten."

Ilona vastaa:

Harva ihminen tietää vielä teini-iässä, mitä haluaa elämältään. Silloin ei tule ajatelleeksi, haluaako lapsia ja muuttuuko mieli. Seurusteleminen on sitä, että katsotaan, halutaanko olla yhdessä pidempään. Ei tarvitse tehdä tiukkoja päätöksiä heti.

Otaksun, että olette nyt alle kolmekymppisiä. Monet naiset saavat nykyään lapsia noin 40-vuotiaina. Ajatuksesi saattavat vielä muuttua.

Tunnut tietävän tarkkaan, että et halua äidiksi. Haluat matkustella ja nauttia vapaudesta. Miehesi haluaa perheen ja asettua aloilleen.

Nyt olisi hyvä istua alas ja keskustella. Keskusteleminen ei ole sitä, että toinen osapuoli yrittää kääntää toisen päätä tai on valmiiksi päättänyt lopputuloksen.

Keskustelussa kumpikin osapuoli ilmaisee, mitä itse haluaa. Sitten tarkastellaan, onko haluamiset mahdollista toteuttaa suhteessa. Jos ei ole, keskustellaan, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Haluamiset muuttuvat suhteen aikana. Varsinkin nuorille aikuisille on tyypillistä, että asettumisen tarve kypsyy eri aikaan. Toisilla sellaista ei tule koskaan.

Kumpi on sinulle tärkeämpää: vapaus vai elämä nykyisen miehesi kanssa? Miehesi on mietittävä, kumpi hänelle on tärkeämpää: lapsi vai elämä sinun kanssasi.

Jos kummallekin on tärkeämpää oma haluaminen kuin toinen ihminen ja joustaminen, olette ison luopumisprosessin ja surun äärellä.

Miehesi pettäminen viestii, että hän hakee nyt jotain muuta ja kokee jääneensä yksin omien toiveittensa kanssa. Hän etsii itselleen ihmistä, joka jakaa samat unelmat.

Minä luulen, että hän on tehnyt valintansa. Hän haluaa perheen. Nyt on sinun vuorosi valita. Valitsetko miehesi vai vapautesi?

Uskon, että molemmat ovat hyviä valintoja. Kerrot, että olette toisillenne ”ne oikeat”. Olet varmasti onnellinen, jos valitset miehesi ja alat asettua.

Jos valitset vapautesi, olet silloinkin onnellinen kivuliaan luopumisen jälkeen. Reissuiltasi löydät varmasti henkilön, joka haluaa elää vapaasti ja jakaa kaipaamasi elämäntyyliin.

Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi "Rauhala". Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +