Melonta on upea harrastus, sanoo Leena: ”Koskaan ei tiedä, millaisen elämysmatkan päivän retki tarjoilee"
Ihmiset
Melonta on upea harrastus, sanoo Leena: ”Koskaan ei tiedä, millaisen elämysmatkan päivän retki tarjoilee"
Kun Leena Pitkänen muutti työn perässä Turkuun, yksi asia oli varma. Jos hän löytäisi hyvän melontaseuran, kaikki muukin järjestyisi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 26.8.2021
Kauneus ja Terveys

Viisihenkinen seurue meloo kohti Ahvenanmaan edustalla sijaitsevaa Utön majakkaa. Leena Pitkänen kuulee voimistuvaa ujellusta, ja parin kilometrin päästä sen syy selviää. Melojat kohtaavat näkymän, jota Leena ei unohda koskaan: satakunta hyljettä paistattelee päivää rantakalliolla. Melojat pysyvät loitolla, jotta he eivät häiritse hylje­laumaa. Pari pötköttelijää kuitenkin kiinnostuu yleisöstään ja lähtee uiskentelemaan melontaseurueen vanavedessä.

Upeampaa harrastusta saa hakea, Leena miettii. Meloessa ei koskaan tiedä, millaisen elämysmatkan päivän retki tarjoilee.

Sano enemmän kyllä, niin voit päästä seikkailuun. Motto on kirjattu Leenan Liikuta mua -blogiin, jonne hän kirjaa päiväkirjamerkintöjä melontareissuilta. Asenne kuvaa myös Leenan melontahistoriaa. Hän tutustui lajiin 17-vuotiaana isosena rippileirillä mutta hurahti vasta kolmekymppisenä.

Vauhdikkaan opiskelijaelämän jälkeen Leena kaipasi elämäänsä jotakin uutta. Hän ilmoittautui paikallisen melontaseuran kurssille.

– Kurssin lopussa kysyin Irinalta, saisinko hänestä jatkossa melontaseuraa. Siitä yhteinen harrastus lähti. Meistä tuli pian sydänystäviä, ja olin Irinan häissä hänen kaasonaankin.

Retkimelontaa pääsee parhaiten harrastamaan melonta­seurassa. Kajakin, melan ja aukkopeitteen saa käyttöönsä noin satasen vuosimaksulla, ja sillä saa meloa niin paljon kuin haluaa.

Aloittelijoille on vain yksi vaatimus: peruskurssille vaaditaan hieman uimataitoa.

Melonta ei ole voima- vaan tekniikkalaji. Kajakilla voi kaatua, mutta taitoa harjoitellaan peruskurssilla.

– Veteen muksahtaminen ei ole ajatuksena monellekaan mukava, mutta harjoittelu tuo varmuutta ja fiiliksen siitä, että selviän tiukan paikan tullen.

Leena Pitkänen on harrastanut melontaa kymmenisen vuotta. ”Yleisin harhaluulo on se, että liike lähtee käsistä. Melaa kuuluu vain kannatella, ja voima syntyy vartalonkierrosta.”

Neljä vuotta sitten Leena muutti työnsä perässä Helsingistä Turkuun. Ennen kuin hän oli pakannut ainuttakaan muuttolaatikkoa, Leena googlasi jo turkulaisia melontaseuroja. Asunnon hankinnan tärkeä kriteeri oli se, että kajakkivajalle pääsisi pyörällä.

Elämänmuutos jännitti tavallista vähemmän, kun Leena tiesi, että hän löytäisi melontaseurasta samanhenkistä porukkaa.

– Melojat ovat järjestään todella mukavia tyyppejä.

Leena oli oikeassa: uusia ystäviä löytyi nopeasti. Parasta on se, että laji tuo yhteen eri-ikäisiä ihmisiä.

– Edustan alle nelikymppisenä seuran nuoriso-osastoa. Suuri osa melontakavereistani on ollut keski-ikäisiä tai jopa eläkeläisiä. Melonta ei katso ikää.

Kun seura järjesti koskiretken Kymijoelle, Leena löysi itsensä melomasta neljän entuudestaan tuntemattoman miehen seurassa.

– Nuotion äärellä istui viisi melojaa eikä iällä, sukupuolella, koulutustaustalla tai ammatilla ollut merkitystä. Tällaiset kokemukset ovat minulle lajin suola.

Seurat järjestävät useiden viikkojen reissuja, mutta melontaa voi harrastaa vaikka tunnin kerrallaan.

– Voin kantaa kajakin vesille työpäivän päätteeksi ja käydä vain nollaamassa ajatukset. Voin myös suunnitella lomareissuni sen mukaan, minne lähtisin melomaan.

Viime kesänä Leena meloi seurakaveriensa kanssa Saaristonauha-nimisen reitin, joka kulkee Kotkasta Ahvenmaan kautta Turkuun. Kolmen viikon pituisen reissun jälkeen Leenaa ei harmittanut, että ulkomaanmatkat jäivät koronapandemian vuoksi tekemättä. Hän oli elämysmatkansa saanut.

Jos sateella on tyyntä, ääni on mieletön. Ihan kuin vesipisarat soittaisivat meren pintaa.
Leena Pitkänen

Luonto näyttelee harrastuksessa suurta roolia.

– Keväisin on mahtava seurata muuttolintujen kuhertelua ja kuunnella haahkojen pulputusta. Melontakavereihini kuuluu biologi, joka kertoo retkillä kiehtovia asioita ympäröivästä luonnosta. Olen myös ottanut tavakseni opetella jokaisella melontareissulla yhden kasvin nimen.

Aina luonto ei näyttäydy yhtä romanttisena. Kajakista näkee lähietäisyydeltä, mitä maapallolle kuuluu.

– Levätilanne lyö välillä kirjaimellisesti päin kasvoja. Yhtenä kesänä teimme retken Tove Janssonin mökkisaaren Pellingin edustalle. Vesi oli niin sameaa vihreää puuroa, että oli vaikea uskoa silmiään.

Sade ei ole melojalle katastrofi, sillä lajissa kastuu muutenkin.

– Jos sateen aikaan on tyyntä, ääni on mieletön. Ihan kuin vesipisarat soittaisivat meren pintaa.

Tyynellä, aavalla merellä tuntuu siltä kuin leijuisi avaruudessa.

– Se on oma sielunmaisemansa, kun ei näe vastarantaa. Taivaan väritkin erottuvat silloin paremmin.

Joskus puuskainen tuuli voi sotkea aikataulut. Ärsyyntymisen sijasta kauniissa merimaisemassa maadoittuu. Koska säätä ei voi muuttaa, silloin vain odotellaan.

Sellaiset hetket muistuttavat, että aina ei ole pakko puuhata jotakin.

Vaikka hyljebongailut jättävät ikuisen muistijäljen, voimakkaimmat onnellisuuden puuskat Leena saa useimmiten pienistä jutuista.

– Ne ovat täydellisiä hetkiä, kun istuu iltaa auringon lämmittämällä kalliolla. Teltat on pystytetty, hiet huuhdeltu rantaveteen ja kiire unohtunut kauas mantereelle.

Leena Pitkänen, 39

Työ: mikrobiologi

Koti: Turussa

Perhe: poikaystävä

3 syytä harrastaa melontaa

1. Se vahvistaa etenkin keski- ja ylävartalon lihaksia. Kajakin kantaminen rantaan, pakkaaminen ja varusteiden huoltaminen ovat myös hyvää lihaskuntotreeniä.

2. Laji on muutakin kuin liikuntaa. Melontaretkellä saa luontoelämyksiä lintubongailusta kasvien tunnistamiseen.

3. Se parantaa unenlaatua ja vähentää stressiä. Melontaseurasta löytää samanhenkistä seuraa.

Lähde: Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry

Innostuitko?

Etsi melontaseuran peruskurssi: melontajasoutuliitto.fi/seurat. Useimmiten kolme arki-iltaa kestävällä kurssilla opetellaan melontatekniikkaa, kartan lukua ja kompassin käyttöä. Melan, kajakin, aukkopeitteen ja kelluntaliivit voi vuokrata seuralta. Kursseja järjestetään monentasoisille melojille. Niille on yleensä tunkua, joten varaa paikkasi hyvissä ajoin.

Pysy melkein kuivana

Melonnassa kastuu. Valitse vettä pitävät ja nopeasti kuivuvat varusteet. Leena suosii melontaretkillä kevyitä ja lämpimiä materiaaleja.

1. Lippis ei anna auringon pistää. Billabong Dreamy Place Snapback 24,95 e, zalando.fi. 2. Aurinkolasit estävät häikäisyn ja vesiroiskeet. Oakley Frogskin Lite Origins Collection 135 e, oakley.com. 3. Vedenkestävä aurinkovoide ei liukene veteen eikä siksi saastuta vesistöjä. Patyka Sun Cream Face SPF 50+ 32,90 e, jolie.fi.
4. Caprimalliset jumppatrikoot joustavat paremmin kuin tuulihousut eivätkä kastu kahlatessa. Nike Epic Fast 49,90 e, aboutyou.fi. 5. Muotoillut melontaliivit takaavat istuvuuden. Etutaskussa on paikka puhelimelle. Kokatat Hustle 149 e, melontapiste.fi. 6. Kuivapussi eli melontasäkki suojaa vaihtovaatteita ja puhelinta kastumiselta. Ortlieb Dry Bag (1,5 l) 13 e, matkavaruste.fi. 7. Melontatakki on vedenkestävä mutta hengittävä. Helma suojaa kastumiselta. NRS Women’s Riptide Splash Jacket 180 e, welhonpesa.fi.

Kuvatekstit: Riikka Väänänen, kuvat: valmistajat.

Kommentoi +