Meikkaaja Mariela Sarkima pudotti 11 kiloa: "Ennen pidin itseäni norsuna"
Ihmiset
Meikkaaja Mariela Sarkima pudotti 11 kiloa: "Ennen pidin itseäni norsuna"
Mariela Sarkima on meikki- ja hiustaiteilija, joka ennen katsoi itseään peilistä inhoten kehoaan.
Teksti

8.12.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Mariela Sarkima kertoo, miten sai painonsa hallintaan ja onnellisemman tunteen kehoonsa:

"Laihdutin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Silloin asetin itselleni tavoitteeksi kymmenen kilon painonpudotuksen. Kun saavutin sen runsaassa puolessa vuodessa, jatkoin vanhoja elämän tapojani. Kilot tulivat takaisin korkojen kera.

Opin tunnesyömisen jo 11-vuotiaana. Silloin minulla alkoivat kuukautiset ja rintani kasvoivat, ensimmäisenä kaveriporukasta. Muut tytöt ja pojat kiusasivat minua rinnoista.

Nopea kasvaminen oli sokki. Surin syömällä sitä, ettei minulle ollut enää lapsen kroppaa. Kun söin, ei tarvinnut miettiä, mistä kurja olo oikeasti johtuu.

Katsoin itseäni peilistä inhoten

Olen tehnyt meikkaajan ja kampaajan töitä 20 vuotta. Vuoteen 2011 tein töitä kampaamossa peilien keskellä. Silloin tuli väkisin katsottua itseä jatkuvasti.

Katsoin itseäni inhoten ja ajattelin, että "tuolla se torinorsu menee".

Koska olen tehnyt töitä huippustylistien kanssa, olen oppinut pukeutumaan ja piilottamaan kilot vaatteiden alle. Olen 159 senttiä pitkä. Pulskimmillani painoin 68 kiloa ja vyötärönympärykseni oli metrin, mutta osasin piilottaa pyöreyteni.

Välillä jätin menemättä työhön liittyviin iltamenoihin. Minusta tuntui kurjalta ja koin, ettei minulla ole mitään päällepantavaa. En ole kuitenkaan koskaan verrannut itseäni hoikkiin malleihin.

Jojoilin painoni kanssa koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen.

Haluan olla onnellinen joka päivä

Heinäkuussa 2014 päätin, että haluan olla onnellinen joka päivä. Olin tehnyt hulluna töitä ja menestynyt, mutta olin onneton. Minusta tuntui, etten ole sisältä se nainen, jonka näen peilistä.

Otin yhteyttä personal trainer Monna Pursiaiseen. Kerroin, että haluan voida hyvin ja oppia liikkumaan monipuolisesti. Aloin myös miettiä joka ilta ennen nukahtamista, milloin olin tuntenut itseni onnelliseksi päivän aikana.

Aloin treenata Monnan kanssa. Samalla opettelin suhtautumaan itseeni ja syömiseen paljon armollisemmin kuin laihduttaessani aiemmin 2009. Silloin soimasin itseäni herkuttelusta.

Jos nykyisin ilta menee sipsipussin ja suklaalevyn kanssa sohvalla, annan itselleni luvan herkutella. Tiedän, etten palaa enää tunnesyömiseen.

Mielihyvää monesta liikuntalajista

Aloin saada mielihyvää kundaliinijoogasta, meditaatiosta, crossfitistä ja tanssista.

Saavutin 57 kilon painotavoitteeni kevättalvella 2015. Sen jälkeen olen pysynyt samoissa mitoissa. Liikunnan tuoma endorfiini on korvannut suklaalevyn.

Oman kokemukseni takia huomaan toisesta naisesta herkästi, jos hän ei rakasta itseään. Aiemmin katsoin hyvinvoivan naisen kuvaa lehdestä ja ajattelin, ettei tuo ole mahdollista minulle. Nyt olen onnellinen kropassani ja päässäni."

Mariela ennen laihduttamista.
Mariela painonpudotuksen jälkeen.

Marielan vinkit

Rakasta itseäsi. Kohtaa itsesi armollisesti. Älä aseta liian tiukkoja tavoitteita. Tunnista, mistä tulet aidosti onnelliseksi.

Ylläpidä rutiineja. Niistä saa raamit päivään. Aloitan aamun juomalla sitruunavettä ja petaamalla sängyn. Hyötyliikun aina, kun se on mahdollista.

Aseta tavoite. Pidä se realistisena ja jaa se välitavoitteisiin matkan varrelle. Muista pysähtyä ja antaa itsellesi tunnustusta, kun saavutat tavoitteita.

Kommentoi +