Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Lempireseptini

Meeri Koutaniemen ja Sami-puolison kalatacot ovat raikkaita ja ihanan rapeita – salaisuus piilee mielettömässä makuyhdistelmässä

Kuvajournalisti Meeri Koutaniemen keittiössä reissataan ympäri maailmaa. Puoliso Sami Yaffa hemmottelee häntä samalla pastalla viikoittain.

Rakastan Meksikoa ja meksikolaista ruokaa. Kun menin naimisiin muusikkomieheni Sami Yaffan kanssa, matkustimme sinne häämatkalle. Maa on meille tärkeä.

Lempireseptini on peräisin puolisoltani, joka sai sen ennen kuin tapasimme. Sami asui aikoinaan Yhdysvalloissa San Diegossa, joka sijaitsee lähellä Meksikon rajaa. Hän ihastui Ocean Beachillä sijaitsevan ravintolan kalatacoihin niin, että pyysi niiden ohjeen. Suomeen palattuaan Sami alkoi tehdä annosta kotimaisesta kuhasta.

Kalatacojen makumaailma on kirpeä, raikas, rapea, öljyinen, täyteläinen ja tulinen. Mango tuo makeutta, lime ja siiderietikka kirpeää hapokkuutta.

Toisinaan käytämme kuhan sijasta täytteenä hirveä, ahventa, papuja, sieniä, nyhtökauraa tai härkäpapuja. Lisukkeet valitaan pääraaka-aineen mukaan. Esimerkiksi kasvistäytteiden pariksi sopii guacamole.

Tacojen kanssa maistuu kauniin oranssi michelada-drinkki. Siihen tulee worcesterkastiketta, tomaattimehua, olutta ja tabascoa. Lasin reunan kastan limemehuun ja Meksikosta tuotuun suolaan, jossa on murskattuja toukkia ja chiliä.

Texmex-ruoka on kaukana meksikolaisesta ruokakulttuurista, jossa näkyvät alkuperäiskansojen perinteet. Reseptit ja raaka-aineet ovat vuosituhansia vanhoja. Maissitortillat tehdään yleensä itse. Tacoissa saattaa olla vain yksi täyte, kuten nyhtöpossusta tehty cochinita pibil.

”Puolisoni on tehnyt minulle tulista pasta arrabiataa kahdeksan vuotta viikoittain, enkä ikinä kyllästy siihen.”

Intuitio ohjaa kokkaamistani. Olen tunteella tekevä nautiskelija, jota ohjaa luomisen vapaus. Kokeilen mielelläni uutta enkä pelkää epäonnistumista.

Opin pysähtymään ruuan ääreen Italiassa, missä asuin kymmenen vuotta sitten. Illalliset saattoivat kestää neljä viisi tuntia aperitiiveineen ja jälkiruokineen. Keskustelut soljuivat ruokalajeja mukaillen, ja ateriat olivat kuin loputtomia nautinnollisia matkoja.

Teen Samin kanssa ruokaa vuorotellen, ja kokkaamme molemmat omia vakkarireseptejämme. Puolisoni on tehnyt minulle tulista pasta arrabiataa kahdeksan vuotta viikoittain, enkä ikinä kyllästy siihen.

”Meillä on Samin kanssa sääntö, että lihaa ei osteta kotiin.”

Syömme kotona pääasiassa kasvisruokaa. Meillä on Samin kanssa sääntö, että lihaa ei osteta kotiin. Syömme lihaa vain kerran kuussa joko ravintolassa tai kun saamme riistaa perheeltäni Kuusamosta.

Käytän paljon linssejä, kikherneitä, munakoisoa, salaatteja ja juureksia. Kasvisruokia on helppo keksiä ja muunnella, koska raaka-aineet sopivat usein keskenään. Teen kaapista löytyvistä aineksista yleensä salaatin tai kastikkeen, johon yhdistän pastan tai quinoan. Lempikasvisreseptini ovat Gelawej Viyanin kirjasta Ripaus kurkumaa.

Matkoillani kaipaan Suomesta hyvää ruisleipää, marjoja, hanavettä ja lapsuuden makuja, kuten talkkunapuuroa.

Dokumentaristina tutkin ulkomailla työni ohessa myös paikallisia ruokakulttuureita. Otan talteen isoäitien reseptejä ja osallistun kokkikursseille. Olen viehättynyt burmalaisen keittiön fermentoiduista vihanneksista ja yrteistä, perulaisista cevicheistä ja sooseista, kuten leche de tigrestä, ja georgialaisista runsaista ja täyteläisistä lohturuuista, kharcho-keitosta ja khinkali-nyyteistä.

Kakkoskodissamme Mallorcalla nautimme paikallisesta coca-pitsaleivästä ja saaren omista viineistä. Poimimme omalta pihaltamme kaktusviikunoita, appelsiineja ja yrttejä. Ystäviltä saamme sitruunoita, granaattiomenoita ja itsepuristettua oliiviöljyä.”

Rapeaksi paistettu paneroitu kuha, punakaalisalaatti ja savuinen chipotle-majoneesi tuovat latinomaut kielelle.
Rapeaksi paistettu paneroitu kuha, punakaalisalaatti ja savuinen chipotle-majoneesi tuovat latinomaut kielelle.

Kuhatacot 4 annosta

• 300 g punakaalia

• 1/2 punasipulia

• 1 dl korianteria silputtuna

• 3 rkl omenasiiderietikkaa

• 2 tl öljyä

• 1/2 tl suolaa

Chipotle-kastike:

• 2 dl majoneesia

• 2–3 rkl chipotle-savuchilikastiketta

• 2 rkl limettimehua

• 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

• (ripaus suolaa)

Oluttaikina:

• 2 dl vehnä- tai maissijauhoja

• 1 tl suolaa

• 1/2 tl mustapippuria

• 2 dl olutta

Lisäksi:

• 400–500 g kuhafileetä (ruodoton, nahaton)

• noin 2 dl kasviöljyä

• 12 pientä pehmeää maissitortillaa

1. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kumoa kaikki kulhoon ja kääntele joukkoon korianterisilppu, viinietikka, öljy ja suola.

2. Yhdistä chipotle-kastikkeen aineet keskenään.

3. Sekoita oluttaikinan kuivat aineet kulhossa. Kaada olut hitaasti joukkoon koko ajan vatkaten.

4. Kuivaa kuha talouspaperilla ja leikkaa kala noin 3 x 5 cm paloiksi. Pyöräytä palat taikinassa. Valuta ylimääräinen taikina pois.

5. Kaada paistinpannulle noin sentin paksuinen kerros öljyä. Kuumenna 180-asteiseksi. Kypsennä kalat muutamassa erässä, 2–3 minuuttia per puoli. Nosta kullanruskeat kuhapalat talous- paperin päälle lautaselle.

6. Lämmitä maissitortillat kuivalla kuumalla pannulla.

7. Lastaa tortilloille punakaalisalaattia, chipotle-majoneesia, kalapaloja ja muita haluamiasi lisukkeita.

Vinkki! Tarjoile tacojen kera guacamolea, salsa verde -kastiketta, mango-habanerosalsaa ja limettilohkoja.

Haastattelu on julkaistu Eevassa 3/2025.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt