Maaret Kallio tietää, että terapian aloitus voi olla lähipiirille tiukka paikka: "Muutokset ovat pieniä ja hitaita, mutta usein pysyviä"
Ihmiset
Maaret Kallio tietää, että terapian aloitus voi olla lähipiirille tiukka paikka: "Muutokset ovat pieniä ja hitaita, mutta usein pysyviä"
Psykoterapeutti Maaret Kallion mielestä turvallinen suhde terapeuttiin on tekniikoita tärkeämpää. Maaret tietää, että terapia herättää tunteita terapeutissakin.
Teksti

Kuvat

8.3.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Maaret Kallio, kouluttajapsykoterapeutti, 43:

Muutos on pysyvä

”Ihmiset hakevat välillä psykoterapeuttia, joka ei ole heille paras. Jos on nopeasti etenevä ja haluaa ratkaista asioita ja ajatella järkevästi, tunteet voivat olla vaikeita. Silloin saattaa olla apua siitä, että terapeutti on rauhallisempi tai tunnekeskeisempi. Jos ei kiinnosta, mitä kehossa tapahtuu, voikin olla hyödyllistä pohtia asioita kehollisella tasolla.

On tärkeää, että terapeutin kanssa tuntuu riittävän turvalliselta ja että vuorovaikutus sujuu. Tutkimuksesta tiedetään, että terapeutin ja potilaan suhteen toimivuus on tekniikoita keskeisempää.

Psykoterapeutit eivät ole taikureita tai ajatuksenlukijoita. Voi olla hyväkin, jos terapeutti ei tajua kaikkea. Psykotera­piassa hoito tapahtuu suhteessa. Siinä on oma osansa myös potilaan käytöksellä, sitoutumisella ja olosuhteilla.

”Aluksi voi tuntua, ettei ahdistukselle voi mitään. Terapian edetessä oppii keinoja säädellä sitä ja tunnistaa ennakoivia merkkejä”, Maaret Kallio sanoo.

Terapeutin persoona näkyy ja tuntuu terapiassa, ja niin saa ollakin.

Kun saan viestiä terapeuttia etsivältä, kuulen mielelläni, millaista problematiikkaa hänellä on. Jos asiakkaina on vaikka monta masentunutta, täytyy miettiä kokonaisuutta, jaksaako riittävän hyvin virittäytyä jokaisen kanssa.

Olisi outoa, jos terapia ei herättäisi tunteita myös terapeutissa. Osa asiakkaista voi olla kriittisiä, syyttäviä tai aggressiivisia, ja totta kai se tuntuu. Vaikka psykoterapeuttikoulutukseen kuuluu pitkä oma psykoterapia, se ei tee kenestäkään superihmistä.

Joskus asiat tulevat lähelle terapeutin elämää. Omista kokemuksista voi olla etua, mutta niihin ei saa pudota tai toista ei voi enää auttaa. Siksi psyko­terapeutilla pitää olla oma työnohjaus.

Terapiassa oppii itsemyötätuntoa, reflektointia ja kykyä toimia toisin. Keskeisin kehittyvä taito on itse­havainnointikyky. Voi ymmärtää, että itsellä on tapana joutua tietynlaisiin tilanteisiin tai reagoida tietyllä tavalla.

Kun ymmärtää itseään, pystyy toimimaan viisaammin. Äärimmäisen kiltti voi alkaa vetää rajoja ihmissuhteissaan. Se on joskus lähipiirille tiukka paikka.

Myös kurjaan oloon kaivautuminen alkaa hellittää, kun tajuaa, miten itseään voi rauhoittaa. Se on mieletöntä. Muutokset ovat pieniä ja hitaita mutta usein pysyviä.”

Kommentoi +