Ilmestyykö kasvoihisi kovia, valkoisia pikkunäppyjä? Nämä konstit auttavat luufinniin eli miliumiin – se houkuttelevin kannattaa unohtaa
Kauneus
Ilmestyykö kasvoihisi kovia, valkoisia pikkunäppyjä? Nämä konstit auttavat luufinniin eli miliumiin – se houkuttelevin kannattaa unohtaa
Luufinni eli milium on yleinen vaiva, joka näkyy kasvoilla kovina valkoisina pikkunäppyinä ja piinaa huolellistakin ihonhoitajaa. Hoitokeinoista puristeleminen on huonoin, sillä siitä saattaa jäädä ikuinen jälki.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 28.11.2022
Kauneus ja Terveys

Ilmestyikö poskipäähäsi tai sil­män­ympärysiholle pieni, kova pallero tai kokonainen rypäs niitä? Kyse on hyvin todennäköisesti miliumeista eli luufinneistä.

Luufinnit ovat tyypillisesti mainittuihin kohtiin ihon pinnalla tulevia, mannaryynin näköisiä kovia näppyjä. Ne ovat vaaraton ihomuutos eli lähinnä esteettinen haitta.

Suomenkielisestä nimestään huolimatta luufinnit eivät ole finnejä. Talin sijaan niiden sisällä on keratiinia eli sarveis­massaa. Sitä voi olla syvällä ihossa, eli päältä päin ei voi varmuudella ar­vioida, kuinka suuria miliumit ovat.

Luufinni ilmestyy hyvin hoidetullekin iholle, älä siis syyllistä itseäsi

Vaikka miliumeja pidetään tyypillisesti laiskasti tai väärin hoidetun ihon riesana, kyse voi olla myös tyyppiviasta. Aivan kuten hyvin pidetyn laatuauton myös hoidetun ihon kanssa voi joutua ongelmiin.

”Minulla on ollut asiakkaita, jotka ovat tehneet ’kaiken oikein’, ja heillä on ollut silti miliumeja”, SKY-Cidesco-­kosmetologi, EAT Hannele Aallos sanoo. Hän on työskennellyt alalla yli 30 vuotta ja kouluttaa uusia kosmetologeja Kauneuskoulutus Baroque -yrityksessään Tampereella.

Luufinnien syntymekanismi on osin mysteeri. Jo vauvoilla voi olla luufinnejä, mutta aikuisena miliumeja saattaa ilmestyä esimerkiksi ihovaurion tai auringossa palamisen takia.

Luufinnit voivat vaivata kaikkia ihotyyppejä, joskin kuivalla ja pintakuivalla iholla niitä on keskimäärin hieman enemmän.

”Yksi syy miliumeihin on ihon eräänlainen toimimattomuus. Se voi johtua ihon toiminnan hidastumisesta, vääränlaisesta hoidosta tai siitä, että ihon pinta on kuiva ja kireä.”

Pehmeä, joustava iho on luufinnille kovin vastus

Luufinnejä voi ehkäistä pitämällä ihon pinnan pehmeänä ja joustavana. Tämä onnistuu varmimmin puhdistamalla, kuorimalla, kosteuttamalla ja suojaamalla kasvoja sopivilla tuotteilla säännöllisesti. Siis ihan perus­ihonhoitorutiinilla. Aallos varoittaa silti ­ylikuorimasta ihoa, ettei sen pinta kuivu ja kiristy entisestään.

”Jos luufinni on iso eikä hallitse poistotekniikkaa, se voi painua sisäänpäin sen sijaan, että tulisi ulos. Silloin iho voi tulehtua.”

Vaikka sormet kuinka syyhyäisivät, luufinnejä ei kannata poistaa itse. Varsinkin miliumien puristelu finnien tapaan kannattaa unohtaa. Se ei yksin riitä, vaan iho pitää ensin puhkaista steriilillä neulalla luufinnin kohdalta.

”Moni asiakkaani on kyllä yrittänyt poistaa niitä siinä onnistumatta. Kokeilusta voi saada verenpurkautumia ja arpia. Jos milium on iso eikä hallitse poistotekniikkaa, se voi painua sisäänpäin sen sijaan, että tulisi ulos. Silloin iho voi tulehtua.”

Aalloksen kokemuksen mukaan luufinnit lähtevät aikuisilta harvoin itsekseen. Taitava kosmetologi puristaa ne neulan ja komedoraudan avulla varovaisesti myös ylä- ja alaluomen alueelta.

”Miliumit voidaan poistaa kauneushoitolassa myös niin sanottuna toimenpidehoitona, jos ei halua tulla kasvohoitoon.”

Nämä hoidot karkottavat luufinnejä

Kauneushoitoloissa luufinnejä ehkäistään ja hoidetaan vilkastamalla ihon toimintaa mikroneulauksella ja pehmentämällä ihon pintaa hedelmähappokuorinnalla. Myös timantti- tai rubiinikuorinta voi kuoria ja aktivoida sopivasti ihoa.

Lisäksi käytetään diatermiaa, jossa luufinnejä puskevat ihohuokoset poltetaan hellävaraisesti. Menetelmä on tuttu varsiluomien poistosta.

Vaikeissa joskin harvinaisissa tapauksissa aknen hoidosta tuttu, reseptin vaativa A-vitamiinihappo- eli isotretinoiinilääkitys voi tuoda avun miliumeihin.

”Aikoinaan hoidin asiakasta, jolla oli paljon isoja miliumeja. Poistin niitä käsin, mutta lisäksi ihotautilääkäri määräsi hänelle yllätyksekseni lääkekuurin.”

Kokeile tehokkaita kotihoitoja luufinnin taltutuksessa

1. Säännöllinen AHA- ja BHA-happoja sisältävä kuorinta voi auttaa ehkäisemään luufinnejä. Clarins Beauty Flash Peel 45 e. 2. Seerumi pehmentää ihon pintaa hyaluronihapon, kollageenin, urean ja maitohappojen avulla. Anna Lotan Pro First of All Quenching Serum 45 e. 3. Kosteuttava kasvosuihke edistää ihon pysymistä joustavana. La Roche-Posay Toleriane Ultra 8 Daily Soothing Hydrating Concentrate 24,80 e.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2022.

1 kommentti