Kosmetologi Sari Markkanen tietää, mitä pintakuiva iho tarvitsee talvella: "Varmista, että tehoaineet pääsevät imeytymään"
Kauneus
Kosmetologi Sari Markkanen tietää, mitä pintakuiva iho tarvitsee talvella: "Varmista, että tehoaineet pääsevät imeytymään"
Kosmetologi Sari Markkanen tietää työnsä puolesta, miten paljon pimeä ja kylmä vuodenaika rasittaa ihoa. Miten ammattilainen itse hoitaa ihoaan?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 11.2.2021
Kauneus ja Terveys

Sari Markkanen, 55, Sky-kosmetologi, Espoo:

"Muutan ihonhoitorutiinini heti, kun ensimmäiset yöpakkaset saapuvat ja alkaa lämmityskausi.

Vaihdan puhdistusmaidon voidemaiseen putsariin, jossa on mukana ravitsevia kasviöljyjä. Levitän iholle aamuin illoin seerumia. Siirryn kosteuttajissa täyteläiseen voiteeseen, jonka rasvahapot sitovat kosteutta ihoon.

Kesällä käytän rakeista ja talvella taas kevyttä geelimäistä kuorintaa. Lisäksi levitän kasvoilleni ja kaulaani naamion jopa kolme tai neljä kertaa viikossa.

Vältän savipohjaisia tuotteita. Savi imee iholta talia ja kuivattaa sen pintaa. Nyt iho kuivuu muutenkin.

Talvella en myöskään käytä geelimäisiä kosteusvoiteita, sillä ne eivät pidä kosteutta tarpeeksi hyvin.

Sitä paitsi jos geelivoide ei ehdi imeytyä kunnolla, iho saattaa paleltua. Kaikki hoitovoiteet pitäisikin levittää talvella puoli tuntia ennen ulkoilua.

Pidän lumesta valtavasti. Yritän ulkoilla myös silloin, kun on lumetonta ja pimeää eikä keli houkuttele.

Ulkona ei usein ole lopulta niin pimeää kuin miltä sisältä katsoessa näyttää. Kävelen paljon ja pyöräilen työmatkat aina, kun ei ole lunta.

Pakkasella ihoa voi suojata ulkoiluvoiteella, joita löytyy monelta kosmetiikkasarjalta. Ne vilkastavat ihon verenkiertoa ja suojaavat paleltumilta. Puuteri on erityisen hyvä pakkassuoja, mutta myös meikkivoide auttaa. Pakkasella ulkoilemaan kannattaakin lähteä meikeissä.

Leuto talvi ei kuivata ihoa niin pahasti kuin kylmä. Vuodenaika tuntuu silti aina, sillä ihon aineenvaihdunta hidastuu talvella. Lisäksi vaikka ulkona olisi kosteaa, sisäilma on kuiva. Ihosta tulee helposti samea, kalpea ja harmaa, heleys häviää.

Keski-ikäisen naisen iho on usein jo valmiiksi pintakuiva. Kuivuus taas herkistää ihoa, jolloin se ärsyyntyy helpommin. Moni luuleekin kärsivänsä herkästä ihosta, vaikka todellinen ongelma on vain kuivuus. Se ratkeaa, kun suojaa ja kosteuttaa ihoa hyvin.

Kuivuus heikentää tehoaineiden imeytymistä. Se on kuin antaisi rutikuivalle kasville pelkkää lannoitetta.

Nyt on hyvä aika tehdä erilaisia kasvohoitoja. Kun iho on kosteutettu kunnolla, talvi on otollista aikaa pigmenttihoidoille, happohoidoille ja mikroneu­laukselle.

Synkkään ja pimeään aikaan ei tarvitse huolehtia siitä, että aurinko aiheuttaisi vaurioita hoidon jälkeen. Aurinko­suoja on silti välttämätön talvellakin. Se on myös tehokasta ennaltaehkäisyä ikääntymistä vastaan.

Rankat kuorinnat kannattaa tehdä hoitolassa, jossa voidaan tarkistaa ihon kunto ja varmistaa hoidon turvallisuus. Oikein tehtynä ne vahvistavat ihoa.

Oma ihoni on tiivistynyt ja parantunut kuorinnoilla. Teenkin mielelläni hoitoja myös itselleni, eli suutarin lapsella on tässä tapauksessa kengät.

On mahtavaa saada kiitosta asiakkailta. Tekemistäni kampauksista sitä ei tule!

Hoidan usein kasvot hiusrajaan asti, jolloin kampaus vähän kärsii. Siksi ei kannata tulla vastapestyllä tukalla.

On hyvä muistaa, että talvellakin iho-ongelmat voivat johtua monesta syystä.

Kerran asiakkaani oli ollut laskettelemassa ja tuli sen jälkeen järkyttyneenä kasvohoitoon. Hänen ihonsa oli mennyt pahaan kuntoon, leuan ja suun ympärys olivat aivan punaiset ja ahavoituneet.

Mietin, mitä ihmettä oli tapahtunut. Sitten keksin. Iho-ongelmat eivät johtuneetkaan talvesta, vaan ­asiakas oli ollut lomalla uuden miesystävänsä kanssa. Tämän parta oli hangannut ihon rikki.”

Kosmetologin vinkit talvi-iholle

1. Käytä naamiota 3–4 kertaa viikossa. Vuorottele kosteuttavaa ja kiinteyttävää tai heleyttävää, C-vitamiinipitoista naamiota.

2. Pidä huolta yleiskunnostasi. Kaikki, mikä tehostaa verenkiertoa, on hyväksi myös iholle. Ulkoile ja juo vettä.

3. Muista kaula. Huivit ja kaulukset imevät kosteutta. Kuori, käytä seerumia ja kosteuta kuten kasvojen ihoa.

Kommentoi +