Unelmiesi hiusväri on lähempänä kuin koskaan! Asiantuntijat kertovat, miten upea lopputulos syntyy ja pysyy parhaiten
Kauneus
Unelmiesi hiusväri on lähempänä kuin koskaan! Asiantuntijat kertovat, miten upea lopputulos syntyy ja pysyy parhaiten
Unelmien hiusväri voi tulla kampaajalta tai olla jo päässäsi. Lue, miksi sitä jahdatessa kannattaa olla yltiörehellinen realisti, ja ota talteen vinkit oman värin kasvatukseen.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 2.12.2020
Kauneus ja Terveys

Kun haluat vaihtaa hiusväriä, mene kampaajalle kuvan tai useamman kanssa. Kuvat tavoiteväristä ovat varmempi keino saada haluttu tulos kuin termit, jotka menevät helposti sekaisin ja tarkoittavat usein ammattilaisille ja asiakkaille hiukan eri asioita. Esimerkiksi viime vuosien hitti balayage eli liukuväriraidoitus voidaan käsittää monella tavalla.

– On tärkeää puhua samaa kieltä. Kampaajille termi balayage tarkoittaa tekniikkaa, kuluttajille usein lopputulosta. Kampaaja ei saa harhautua siksi, että asiakas käyttää väärää termiä. Ei hänen niitä tarvitsekaan osata. Kuvasta tekijä näkee parhaiten, mitä asiakas todella haluaa, sanoo kampaaja ja värikouluttaja Hanne Kuusinen-Ruohomäki.

Lisäksi on tärkeää keskustella kampaajan kanssa rauhassa ja rehellisesti ennen värjäystä. Älä kaunistele tai salaile värjäys- tai vaalennushistoriaasi – älä edes kotona tehtyjä suoraväri- tai värinaamiokokeiluja. Kun hiuksia värjätään tai vaalennetaan, joka ikinen aiempi värikäsittely vaikuttaa lopputulokseen.

Erityisen räikeästi totuus paljastuu, jos haluat vaalentaa tukkaa. Myös kasvivärit kannattaa mainita.

– Vaalennusaine on kuin valheenpaljastuskone. Se paljastaa, mitä värejä hiuksiin on vuosien aikana laitettu. Jos pohjalla on yllätyksenä esimerkiksi indigoa sisältävää kasviväriä, vaalennus voi vetää hiukset vihreiksi.

Etro.

Vältä vaalean ja tumman karikot

Rehellisyyden lisäksi sekä kampaajalta että asiakkaalta tarvitaan realismia. Kampaajan pitää kertoa rohkeasti, ovatko asiakkaan hiukset sellaisessa kunnossa, että niihin voidaan tehdä toiveena oleva väri.

– Mitä enemmän vaalennetaan, sitä enemmän pituus usein kärsii. Moni haluaa pitää sinnikkäästi kiinni huonokuntoisista latvoista.

Vaalennus on myös pomminvarma tapa saada hius poikki. Kampaajan pitää kertoa asiakkaalle, mitä hius kestää. Tummissa väreissä taas on uhkana epätasainen lopputulos.

– Mitä huokoisempi eli huonokuntoisempi hius on, sitä tiukemmin väri nappaa kiinni. Tätä voi kiertää jonkin verran laittamalla huokoisiin kohtiin kevytväriä ja muualle kestoväriä.

Iso värimuutos taas on asiakkaalle projekti, johon pitää sitoutua. Mustasta ei yksinkertaisesti saa valkoista yhdellä kampaajakäynnillä.

Taoray Wang.

Valoa tai varjoa kasvoille

Vaikka kampaajalla katsottaisiin mallia hiusvärille julkkisten kuvista, ennen värjäystä on tärkeää katsoa myös peiliin. Hiusten kunnon ja laadun lisäksi kasvojen muoto ja iho vaikuttavat siihen, mikä näyttää parhaalta.

Ihonsävy on tärkeä. Jos on kovin vaalea ja kuulas iho, pehmeät sävyt imartelevat. Silloin kannattaa kokeilla esimerkiksi punertavia vaaleita ja persikkaisia sävyjä. Toisaalta esimerkiksi talvikalpea, valkoinen iho vaatii väriltä vahvoja kontrasteja, ettei iho häviä hiusmassaan.

– Mikä tahansa tummuus sopii kaikille, kunhan sävy on oikea. Tärkeintä on, että sävymaailma on kohdallaan niissä hiusosioissa, jotka kehystävät kasvoja.

Jos kasvot ovat pyöreät ja muotoa haluaa häivyttää, kannattaa kasvoille hakea varjoa tummista sävyistä.Tummaa väriä laitetaan hiuksissa sen kohdan viereen, jota kasvoissa halutaan häivyttää. Tämä onnistuu tummilla täsmäraidoilla tai jättämällä liukuvärjäyksen varjoalue pidemmäksi kasvojen ympäriltä sekä lisäämällä vaaleutta kasvojen alaosaa kehystäviin hiuksiin.

Pitkulaisten kasvojen mittasuhteita voi halutessaan tasapainottaa vaaleilla sävyillä. Valoa tuovat vaaleat raidat tai osiot kasvojen ympärillä pehmentävät piirteitä.

Vivienne Hu.

Oikea väri huijaa silmää

Hiusvärillä voi vaikuttaa myös siihen, miten ohuelta tai paksulta kampaus näyttää. Jos hiukset ovat hennot, vitivalkoinen tasaväri ei ole paras valinta. Värjäämättömissäkin hiuksissa on luonnostaan eri vivahteita.

– Ohuisiin hiuksiin kannattaa tuoda valoa ja varjoa eri sävyillä. Jo muutaman asteen tummuusero sävyissä luo illuusion tuuheammista hiuksista. Lisäksi pieni varjo kasvojen ympärillä antaa runsaamman vaikutelman, sillä tumma sävy tuo syvyyttä väriin. Sävy saa siis olla kasvojen ympärillä hieman tummempi kuin muualla. Myös tummempi tyvi antaa tuuheamman vaikutelman.

Paksuihin hiuksiin taas on tärkeä saada vivahteita, etteivät ne muistuta värikypärää. Paksun tukan raidoitus vie aina enemmän aikaa – ja myös maksaa enemmän.

Kun hiukset ovat runsaat, niitä on usein tarpeen keventää kerrostuksella, jotta tukka ei hiosta.

– Itse kevennän mielelläni paksuja hiuksia kauttaaltaan rikkomatta kuitenkaan pintaa. Kutsun sitä sisäiseksi kerrostamiseksi. Kun päälliosaa ei kerrosteta liikaa, vältetään herkkusienimäinen lopputulos.

Myös värillä voi keventää tunnelmaa.

– Tumman, paksun tukan päälle värjättävä, kevyt vaalea huntu saa sen näyttää kevyemmältä. Tällaisella värillä jäljitellään auringon vaalentamaa tulosta.

Philippe Plein

Lyhyessä värillä on todella väliä

Kumpi pitää tehdä ensin, leikkaus vai väri?

– Jos teen isoa muutosta, leikkaan hiukset ensin. Muuten väriä menee hukkaan. Myös lyhyt tukka voi olla järkevää leikata malliin ensin ja värjätä vasta sitten, koska värin oikealla sijoittelulla on lyhyessä tukassa iso rooli.

Usein tehdään ensin niin sanottu raakaleikkaus, sitten värjätään hiukset ja pesun jälkeen viimeistellään leikkaus lopulliseen muotoon. Väri vaikuttaa kokonaisuuteen sitä enemmän, mitä lyhyemmät hiukset ovat. Erityisen iso merkitys sillä on polkkaa lyhyemmässä mitassa.

– Värillä voi korostaa haluttua kohtaa ja huijata silmää. Yleisin toive on saada lisää pyöreyttä takaraivoon ja litteyttä niskaan eli pyöreämpi päänmuoto.

– Polkkatukassa voidaan käyttää vaaleaa väriä pituuksissa ja keskivaiheilla, mikä tuo malliin pyöreyden tuntua. Kontrastin ei tarvitse olla suuri.

Philippe Plein

Liukuvärit pitävät pintansa

Mikä sitten on trendikkäintä hiusväreissä juuri nyt?

– Balayage eli pyyhkäisytekniikka on ollut trendi pitkään. Sitä kysytään edelleen yhtä paljon kuin alussa.

Vapaalla kädellä, siveltimellä tehtävä balayage-tekniikka soveltuu kaikenvärisille hiuksille. Jos tavoitteena on kovin vaalea lopputulos, perinteinen folioraidoitus vaalennusaineella on silti parempi tapa. Balayage-raidoituksen tulos on pehmeämpi kuin folioilla tehtävä.

– Pitkään trendikkäät viileät sävyt ovat muuttuneet pehmeämmiksi, ja nyt näkee myös lämpimiä vivahteita. 

Millainen väri sitten kannattaa valita, jos haluaa venyttää värjäysväliä ja näyttää silti hyvältä?

– Helpoin sävy on asteen verran omaa väriä vaaleampi, niin tyvikasvukaan ei luo kaljua vaikutelmaa. Niin voi käydä, jos hiuksia värjää useita asteita tummemmaksi.

Myös balayage-raidoitus on kantajalleen helppo, sillä se kasvaa pois ilman räikeästi erottuvaa tyvikasvua.

– Kun tyypillinen värjäysväli on 1–2 kuukautta, liukutekniikalla värjätyllä tukalla pärjää 3–4 kuukauttakin.

Vaalean värin vivahteista helpoimpia ovat lämpimät sävyt. Viileä vivahde katoaa vaaleasta tukasta nopeasti.

Tadashi Shoji.

Muista kotitehtävät

Värjätyt hiukset vaativat myös hyvää kotihoitoa.

– Moni on valmis laittamaan satoja euroja väriin kampaamossa, mutta kotihoito ontuu. Kaikki eivät halua panostaa sampooseen ja hoitoaineeseen, vaikka ne auttaisivat pitämään värin kauniina pidempään.

Blondatut hiukset tarvitsevat korjaavia tuotteita, sillä hiusten tärkeä rakennusaine proteiini kärsii vaalennuksessa ja kestovärjäyksessä. Vaalean tukan kellastumista voi hillitä hopeasampoolla ja -hoitoaineilla.

Tummat ja punaiset värit kaipaavat suojaa haalistumiselta. Pesu avaa aina hiussuomua, jolloin väriä pääsee karkuun. Hoitoaineesta ei kannata tinkiä: se sulkee hiussuomut ja pidentää värin kestoa. Sinipigmentti taas vie pois oransseja vivahteita ruskeasta tukasta.

Lämpösuojatuotteet auttavat paitsi hiuksia pysymään paremmassa kunnossa lämpölaitteiden puristuksessa myös suojaavat niiden väriä. Jos käyttää paljon muotoilurautaa tai kiharrinta, väri haalistuu nopeammin. Muotoilurauta voi myös kellastaa vaaleaa tukkaa.

Nicole Miller.

Hyvä tietää, jos luovut väristä

1. Mitä hiuksille tapahtuu, kun niitä ei enää värjää tai vaalenna?

Hiusten rakenne muuttuu hyvässä ja pahassa. Värjääminen ja vaalennus kuluttavat aina tukkaa, joten pidemmän päälle tukasta tulee parempikuntoinen. Hiuksista voi kuitenkin tulla liukkaat ja veltot. Vaalennus tuo hiuksiin rakennetta ja tuuheutta, joka nyt häviää. Jos on värjännyt hiuksia, värin tuoma kiilto katoaa.

2. Miten hiusvärimuutos vaikuttaa kasvoihin?

Jos olet hakenut värjäyksellä tai vaalennuksella isoa kontrastia luontaiseen hiusväriin, kasvosi voivat näyttää hyvin erilaisilta kuin ennen. Vaalennus tuo aina valoa kasvoille, tummat värit taas varjoa.

Valtaosalla kantasuomalaisista on luonnostaan tumman vaalea tukka, joka vastaa hiusväriasteikolla sävyä 7. Se on aika tasainen ja neutraali sävy, joka voi viedä värit kasvoilta.

3. Miten siirtymävaiheesta saa siedettävän?

Jos suunnittelet värjäämisen lopettamista, hiusten sävy kannattaa palauttaa mahdollisimman lähelle luonnollista sävyä kampaamossa esimerkiksi kevyellä raidoituksella. Näin tyvikasvu tai värimuutos ei erotu niin räikeästi, kun kasvatat väriä pois.

Kun väri on kasvanut riittävän pitkälle, leikkauta värjätyt latvat kokonaan pois, jos suinkin mahdollista.

Näistä puhutaan juuri nyt

Airtouch

Hiukset raidoitetaan hiustenkuivaajan avulla. Värjääjä ottaa kiinni hiusosion latvasta ja föönaa osiota niin, että lyhyet haituvat lentävät pois tieltä ja käteen jäävät vain pisimmät hiukset. Vain ne saavat väriä tai vaalennusainetta. Menetelmä on hellävarainen ja tulos luonnollinen. Tyvikasvu on maltillinen, mikä voi auttaa pidentämään värjäysväliä.

Twilighting

Twilight tarkoittaa hämärää tai ruskoa, ja se kuvaakin hyvin raidoitustekniikan tulosta. Se on erityisesti lämpimän ruskeille pohjasävyille sopiva vaalea raidoitus, jolla tuodaan hiuksiin kullanhohtoa. Twilighting syntyy balayage-tekniikalla ja kasvoja kehystävillä kapeilla folioraidoilla, joiden sävy on vain 2–3 astetta pohjaa vaaleampi. Väri kasvaa pois kauniisti.

Skunkkivärjäys

Artisti Jannika B:llä sellainen jo on: haisunäätätukka, jossa on vaaleaa ja tummanruskeaa isoina osioina. Voimakkaat kontrastit olivat iso hitti viimeksi 1990-luvun lopussa, ja ne hiipivät pikkuhiljaa takaisin. Samanhenkisen palkkivärjäyksen voi toteuttaa myös maltillisemmin niin, että osioiden sävyt ovat lähempänä toisiaan.

Savivaalennus

Ekologinen blondausmenetelmä vaalentaa hiuksia valkosaven, soodan ja vetyperoksidin sekoituksella. Ekokampaajien tekemä savivaalennus vaalentaa hiuksia korkeintaan 1–3 astetta, joten kovin radikaalia muutosta sillä ei saa. Käsittely antaa myös kiiltoa. Savivaalennus kuluu pois huomaamattomammin kuin tavanomainen blondaus.

Pro-vinkki

”Muista aina lämpösuojatuote! Se ehkäisee myös hiusvärin haalistumista tai kellastumista.”

Parturi-kampaaja Hanne Kuusinen-Ruohomäki on Redken Artist ja koulutusvastaava. Hän työskentelee Piece of Hair -kampaamossa Helsingissä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2020.

Kommentoi +