Lisää seksiä! Asiantuntija kumoaa vanhat käsitykset masturboinnista: ”Joillakin on mielikuva, että sooloseksiä harrastetaan vain silloin, kun ei ole partneria saatavilla”
Hyvinvointi
Lisää seksiä! Asiantuntija kumoaa vanhat käsitykset masturboinnista: ”Joillakin on mielikuva, että sooloseksiä harrastetaan vain silloin, kun ei ole partneria saatavilla”
Masturbointi on entistä hyödyllisempää keski-iässä. Se tuo elämään terveyttä ja nautintoa, olit suhteessa tai et. Lue asiantuntijan vinkit itsetyydytyksen saloihin.
Teksti

Julkaistu 8.3.2022
Kauneus ja Terveys

Vapaailta yksin kotona, leipoisiko kakun vai harrastaisiko sooloseksiä? Nautinnollisia vaihtoehtoja molemmat, mutta jos vaakakuppiin lisätään terveellisyys ja hyödyllisyys, sooloseksi vie voiton.

– Sooloseksi on loistava keino ylläpitää lantionpohjan verenkiertoa ja lihaksistoa, gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä hehkuttaa.

Itsetyydytys myös ruokkii ja pitää yllä seksuaalista halua, sillä se vahvistaa hermoyhteyksiä sukuelimistä kaikkialle kehoon. Väisälä vertaa kiihottumista kielitaitoon: molemmat vaativat treeniä pysyäkseen yllä.

Hän on huomannut asiakastyössä, että joillekin naisille tulee yllätyksenä, että seksuaalinen kiihottuminen voi hiipua, jos sitä ei pidä yllä.

Use it or you lose it -sanonta pätee kiihottumiseen. Jos hermoratoja ei treenaa, kyky kiihottua voi hiipua.

Onneksi kyky kiihottua ei katoa täysin, mutta pitkän tauon jälkeen hermoratoja elvyttävää treeniä saatetaan tarvita paljon. Siksi Väisälä suosittelee itsetyydytystä kerran viikossa, oli sitten parisuhteessa tai ei. Pakollista se ei tietenkään ole, mutta kivaa ja helppoa.

– Jo pelkkä seksin ajatteleminen aktivoi aivoissa samat alueet, jotka aktivoituvat seksuaalisesta hyväilystä. Mitä enemmän aktivointia tapahtuu, sitä paremmin hermoradat pysyvät vireinä.

Kaiken takana on fantasia

Psykologi ja seksologi Peggy J. Kleinplatzin mukaan ihmisiä, joilla on loistava seksielämä, yhdistää yksi asia. He ovat kaikki saavuttaneet nautintonsa työstämällä ensin omaa häpeäänsä.

Jos Kleinplatzia on uskominen, seksielämän eteen täytyy olla valmis tekemään töitä eli kohtaamaan omat kipukohtansa. Naisilla kyse on useimmiten häpeästä.

Naisilla häpeä kumpuaa usein ikiaikaisista odotuksista, joista pitäisi pystyä päästämään irti. Jos koettaa olla sekä huolehtiva äitihahmo että viettelijä, fantasiat eivät lähde lentoon. Ilman fantasioita seksi ei taas suju.

– Häpeä voi saada omat ajatukset tuntumaan vierailta ja jotenkin vääriltä, Väisälä sanoo.

Erityisen hankalilta voivat tuntua fantasiat, jos niihin liittyy pakottamista kuten raiskaamista tai sadomasokismia. Olo voi olla ristiriitainen, jos fantasioitaan ei pysty liittämään hoivaajan rooliinsa.

Se, että jostain fantasioi, ei tarkoita, että se pitäisi välttämättä toteuttaa. Tässäkin itsetyydytys voi auttaa: sitä kautta voi tutustua omiin fantasioihin ja tulla tietoiseksi mahdollisesta itsesensuurista.

– Fantasiat eivät ole koskaan vääriä tai tarkoita sitä, että ihmisessä olisi jotain vikaa. Jos omista fantasioista ei uskalla nauttia, ei ehkä uskalla olla seksuaalisesti aktiivinen, ja se voi johtaa haluttomuuteen.

Itsetyydytyksestä ei ole puhuttu avoimesti vielä kovinkaan kauan. Kun Mari Rantasila lauloi nuoren tytön masturboinnista auringossa vuonna 1989, esitettiin sooloseksi vielä vain vihjailevasti rivien välissä.

Vasta 2000-luvun taitteessa Sinkkuelämän Samantha löi dildon pöytään.

– Nykyisin itsetyydytys on hyvin tavallista ja lähes kaikki ovat ainakin testanneet sitä.

Seksin positiivinen kierre

Itsetyydytystä ei kannata ainakaan vähentää vaihdevuosien lähestyessä, koska kaikki seksi voi vähentää vaihdevuosi­oireita ja hidastaa limakalvomuutoksia.

Seksin harrastamiseen liittyy positiivinen kierre. Seksi parantaa limakalvon verenkiertoa ja pitää limakalvot paksumpina. Limakalvon paksuus taas lisää nautintoa.

– Kaikki eivät tiedä, että vaihdevuosissa limakalvot surkastuvat vääjäämättä, kun estrogeenia ei enää ole.

Limakalvojen surkastumista kannattaa estää estrogeeni­hoidolla. Siihen riittää yleensä apteekista ilman reseptiä saatava paikallisgeeli tai -voide. Jos ne eivät riitä, lääkäri voi kirjoittaa vahvemman valmisteen.

– Harhaanjohtavia pakkausselosteita ei kannata pelästyä. Estrogeeni ei imeydy limakalvolta verenkiertoon merkittävästi eivätkä tuotteet lisää veritulppa- tai rintasyöpäriskiä.

Seksillä on lukuisia terveysvaikutuksia, kuten stressin ja kipujen väheneminen, immuunijärjestelmän vahvistuminen ja unen laadun syveneminen.

– Orgasmin yhteydessä ja muutenkin kiihottuessa vapautuu oksitosiinihormonia, joka saa aikaan suurta mielihyvää ja rentoutumista.

Väisälä korostaa silti, että seksistä ei tule tehdä pakkoa.

– Monet ihmiset elävät ihan hyvää elämää ilman seksiä, se ei ole mikään välttämätön asia.

Yksin ja yhdessä

Jos halu on kadoksissa ja se harmittaa, alkuun voi päästä lukemalla seksioppaita tai käymällä seksineuvojalla tai seksuaaliterapeutilla. Jo muutama käynti voi auttaa.

– Sooloseksiä voi vallan mainiosti harrastaa ilman dildoa tai vibraattoria, mutta leluista voi saada lisäpotkua. Jotkut naiset ovat kertoneet löytäneensä oman orgasminsa vasta niiden avulla.

Sooloseksiä kannattaa harrastaa myös yhdessä. Se voi parantaa pariskunnan seksielämää ja se on myös hyvä tapa näyttää kumppanille, mistä pitää.

Väisälän mukaan monissa parisuhteissa sooloseksin esteenä ovat tietämättömyys ja väärät olettamukset.

– On ihmisiä, jotka eivät osaa nauttia sooloseksistä, koska heillä on mielikuva, että sitä harrastetaan vain silloin, kun ei ole partneria saatavilla.

Tällainen ajattelu voi johtaa haitalliseen päätelmään, että itsetyydytys nähdään jollain tasolla pettämisenä.

Kohti uutta kukoistusta

Väisälän mukaan edelleen tarvitaan lisää puhetta nautinnosta ja vähemmän puhetta seksiin liittyvistä negatiivisista asioista. Hyvä seksuaalinen itsetunto ja itsetuntemus ovat avaimet nautinnolliseen seksielämään.

– Tähän vaikuttaa paljon se, onko oppinut kotoa puhumisen vai vaikenemisen kulttuurin.

Väisälä tietää, että monille viisikymppisille seksin aloittaminen esimerkiksi avioeron jälkeen on vaikeaa.

– Joillakin naisilla voi olla käsitys, ettei seksuaalinen nautinto ole naiselle niin tärkeää.

Useimmiten viisikymppisillä itsetunto ja itsetuntemus ovat kuitenkin kohdillaan. Väisälän mukaan moni nainen löytää seksuaalisen kukoistuskautensa juuri tässä iässä.

– Viisikymppiset alkavat olla keskimäärin aika vapautunutta porukkaa. Eletään omalla tyylillä ja uskalletaan puhua avoimesti myös seksistä.

Silloin on täydellinen aika ottaa seksuaalisuus uudella tavalla haltuun ja keskittyä omaan nautintoon.

– Lupa nauttia on asia, johon seksuaalineuvonnassa ja terapiassa aina palataan. Jos jostain kiikastaa, niin yleensä siitä.

Eli sormet näppäimille ja omin luvin nautintoa kohti.

Lähteenä myös väestöliitto.fi

Enemmän sooloseksiä

  • Päätä parantaa sooloseksisi tasoa. Varaa sille riittävästi aikaa ja järjestä arkeen lisää mahdollisuuksia.
  • Lopeta itsesensuuri. Anna fantasioiden vyöryä vapaasti. Kukaan ei näe pääsi sisään ja kuule, mitä siellä tapahtuu. Hanki myös ainakin yksi seksilelu.
  • Etsi sinulle sopivia seksitarinoita. Seksinovelleja löytyy netistä ja voit tutustua pornon eri genreihin.
  • Jos pienikin asia mietityttää, hakeudu seksuaali­neuvojalle tai seksuaaliterapeutille.
Kommentoi +