
Meteorologi Liisa Rintaniemi etsi vuosia täydellistä blinireseptiä – sitten hän sai käsiinsä edesmenneen kokkilegendan ohjeen
Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi jakaa nyt täydellisten blinien reseptin. Sen kulkeutui hänelle meteorologikollega Visa Salojärveltä, joka puolestaan sai sen sittemmin edesmenneeltä televisiokokilta Kati Napalta.
Ihastuin paksuihin, rapeisiin blineihin parikymmentä vuotta sitten ravintola Bellevuessa Helsingin Katajanokalla. Halusin valmistaa herkkua itsekin ja etsin hyvää reseptiä vuosia. Lopulta sain alla olevan täydellisen ohjeen meteorologikollegaltani Visa Salojärveltä.
Visa työskenteli kanssani aikoinaan MTV Uutisissa. Hän taas oli saanut reseptin Maikkarin legendaariselta televisiokokilta, sittemmin edesmenneeltä Kati Napalta.
Tarjoan blinejä alkuruuaksi itsenäisyyspäivänä, jouluna ja vuodenvaihteessa. Käytän paistamiseen pientä, korkeareunaista valurautapannua, sillä taikina kohoaa jopa pari senttiä. Häärään liedellä samalla kun juttelen vieraiden kanssa, jotta blinit ovat varmasti tulikuumia, rapeita ja voita tiriseviä, kun tarjoilen ne.
Kokkaaminen on kaukana pikaruuasta. Laitan blinitaikinan juuren tekeytymään edellisenä päivänä. Pilsneri tuo makuun maltaisuutta. Miedomman maun saa, kun laittaa pilsnerin sijaan vichyä. Väitetään, että kuplavesi toisi taikinaan lisää kuohkeutta, mutta mielestäni kuohkeuden salaisuus on taikinan valkuaisvaahdossa.
Olen kokeillut erilaisia lisukkeita porosta ja kinkusta lähtien. Paras on silti perinteinen muikunmädin, smetanan, punasipulisilpun ja tuoreen tillin yhdistelmä. Ohessa tarjoilen suolakurkkua. Blinien kanssa juodaan kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa.
”Arvostan itse alusta asti tehtyä ruokaa ja sitä, että syömme lämpimän ruuan yhdessä. Teen perinteisiä kotiruokia kuten pastaa, lasagnea, keittoja ja jauheliharuokia.”
Perheeseeni kuuluvat puoliso, 11- ja 14-vuotiaat pojat ja kaksivuotias tytär. Perheenäitinä olen kuin lounasravintolan pyörittäjä. Ulkona syömme harvoin.
Arvostan itse alusta asti tehtyä ruokaa ja sitä, että syömme lämpimän ruuan yhdessä. Teen perinteisiä kotiruokia kuten pastaa, lasagnea, keittoja ja jauheliharuokia.
Ruokakokeilujen aika tulee sitten kun lapset ovat nykyistä isompia. Haluaisin silloin kokata äyriäisiä, aasialaisia ruokia ja itäeurooppalaisia herkkuja borssikeitosta gulassiin.
Kotoani löytyy aina parmesaania, hyvää oliiviöljyä ja tuoreita yrttejä kuten basilikaa ja korianteria. Yritän lisätä kasvisten käyttöä, joten näin talviaikaan kaapissani on myös ainakin kiinankaalia, kesäkurpitsaa ja paprikoita.
”Teen töihin eväät, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin tehdä lähetyksiä nälissään.”
Opiskelen lääkäriksi työn ohessa ja näin opintojen loppuvaiheessa työskentelen ajoittain myös yleislääkärinä. Vaikka kahden työn, jatko-opintojen ja perhe-elämän pyörittäminen on melkoinen palapeli, nautin kahdesta mielenkiintoisesta työstä. Asetan työlle selkeät raja-aidat. Vapaalla omistaudun perheelleni, ja pyrimme tekemään paljon asioita yhdessä.
Teen vuorotyötä, mikä sekoittaa ruokarytmiä. Herään aamutelevisioon Huomenta Suomen lähetyksiin kello 3.30, ja iltavuoro loppuu vasta Kymmenen uutisten jälkeen.
Aloitan aamun aina mustalla Keisarin morsian -teellä ja kahdella ruispalalla, joiden päälle laitan kananmunaa ja kasviksia.
Teen töihin eväät, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin tehdä lähetyksiä nälissään.
En juo kahvia mutta kofeiinin saan sokerittomasta kolajuomasta. Kolajuoma käy kaiken kanssa, joten valitettavasti juon sitä päivittäin.
Rakastan myös teetä. Puolen päivän jälkeen vaihdan mustan teen vihreään ja illalla juon kamomillahauduketta.
Alkoholin tai viinin rooli on elämässäni vuosi vuodelta entistä pienempi. Lasi viiniä vaikuttaa yöuniin, joita haluan varjella mustasukkaisuuteen asti.
Vuorotyöni takia olen välillä töissä viikonloppuisinkin. Siksi yhteiset traditiot ovat lapsilleni tärkeitä.
Keskiviikkona kohoamaan laitettu pitsataikina on viikonlopun maamerkki. Suosikkitäytteemme ovat pesto ja kirsikkatomaatit. Paiston jälkeen lisään buffalomozzarellaa ja paljon basilikaa.
Pitsat paistamme yhdessä aina perjantaisin.

Liisan Blinit 7–8 isoa tai noin 15 pienempää
Juuri:
• 10–20 g hiivaa
• 21/2 dl maitoa
• 2 dl tattarijauhoja
• 1 tl suolaa
• ripaus sokeria
Lisäksi:
• 1 kananmunan keltuainen
• 2 dl kivennäisvettä tai olutta
• 1 1/2–2 dl vehnäjauhoja
• 2–3 valkuaista vaahdotettuna
Paistamiseen:
• voita tai kirkastettua voita eli gheetä
(valmista gheetä voi ostaa marketeista)
Tarjoiluun:
• muikunmätiä
• punasipulia silputtuna
• smetanaa
• tuoretta tilliä
1. Liuota hiiva huoneenlämpöiseen maitoon. Vatkaa sekaan tattarijauhot, suola ja sokeri. Kohota huoneenlämmössä 2–8 tuntia. Jos taikina kohoaa tätä kauemmin, käytä vähemmän hiivaa.
2. Sekoita joukkoon keltuainen, neste ja jauhot. Anna taikinan turvota jääkaapissa puoli tuntia tai pidempään.
3. Kääntele kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset taikinan joukkoon juuri ennen paistamista.
4. Paista isot blinit molemmin puolin voissa kuumassa valurautaisessa blinipannussa (ø noin 14 cm), pienet blinit lettupannussa. Jos haluat hyvin rapean ja rasvaisen blinin, lisää pannuun voita myös kääntämisvaiheessa.
5. Tarjoa blinien kanssa smetanaa, punasipulisilppua, mätiä ja tuoretta tilliä silputtuna. Lisukkeeksi sopivat myös sienisalaatti sekä graavi- ja savukalat.
Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 12/2024.