Liikahikoilu on sosiaalinen ongelma
Hyvinvointi
Liikahikoilu on sosiaalinen ongelma
Liikahikoilu eli hyperhidroosi on kiusallinen vaiva, mutta siitä on mahdollista päästä eroon.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 29.8.2019
Kauneus ja Terveys

Mitä on hiki?

Hiki on hikirauhasten erittämä suolapitoinen neste, jonka tarkoitus on säädellä kehon lämpötilaa ja poistaa pieniä määriä kuona-aineita. Ihmisen iho on ympäriinsä täynnä pieniä hikirauhasia, jotka erittävät niin sanotusti tavallista hikeä. Suuret hikirauhaset kainaloissa, ulkoisissa sukupuolielimissä ja kasvoissa erittävät tuoksuvaa ainetta, joka luo ihmiselle yksilöllisen ominaistuoksun. Stressaavat tilanteet lisäävät hien eritystä. Siksi kainalot kostuvat ja alkavat haista, kun jännittää tai on kova kiire.

Mikä on liikaa?

Hikoilun ja liikahikoilun virallista määriteltyä eroa ei ole. Hikoilu muuttuu liialliseksi silloin, kun se haittaa ihmisen omaa elämää. Toiselle normaali määrä voi toiselle olla jo liikahikoilua. Jos kädet jatkuvasti kastelevat tärkeät työpaperit, on hyvä pohtia syitä hikoilun taustalla lääkärin kanssa.

Lue myös: Hikoilu seis!

Sosiaalinen haitta

Tiesitkö, että itse hiki ei haise? Haju syntyy, kun iholla olevat bakteerit alkavat hajottaa hien sidoksia. Haitalta voi välttyä pitämällä hygieniaa yllä. Säännölliset suihkut ja vaatteissa hengittävien luonnonkuitujen suosiminen auttaa jo pitkälle. Jatkuva kosteus hikoilusta voi aiheuttaa ihon hautumista ja ihottumaa. Liikahikoilu on myös suuri sosiaalinen haitta. Kosteat kädet ja läntit kainalossa luovat epämukavan olon ja laskevat itsevarmuutta.

Elintavat vaikuttavat

Lääkäriin kannattaa mennä heti kun hikoilu alkaa häiritä elämää. Lääkäri kartoittaa tilanteen keskustelemalla potilaan elintavoista. Liikahikoilun taustalta löytyy usein enemmän arkisia syitä kuin vakava tauti. Ylipaino, mausteinen ruoka, alkoholin runsas käyttö – nämä voivat lisätä hien liikaeritystä. Myös tiettyjen lääkkeiden sivuoireena voi ilmetä runsasta hikoilua. Tällaisia ovat yleensä masennuslääkkeet ja beetasalpaajat. Jos mitään selkeää syytä ei löydy, ryhdytään poissulkemaan sairauksia tutkimuksilla.

Lue myös: Estä hikoilu

Voi viestiä vakavasta

Hikoiletko öisin runsaasti? Tämä voi viitata esimerkiksi kilpirauhasen liikatoimintaan, lymfoomaan, diabetekseen tai uniapneaan. Vahva epäsymmetrinen hikoilu, esimerkiksi vain toisen kainalon hikoilu, voi taas kieliä neurologisesta ongelmasta, kuten kasvaimesta, joka häiritsee hermoston toimintaa. Jokaisen olisikin hyvä pysähtyä miettimään, miten yleensä hikoilee, jotta erottaa, jos siinä tapahtuu äkillisiä muutoksia.

Saisiko olla pistos vai sähköisku?

Paikallista, kuten käsien tai jalkojen, liikahikoilua on mahdollista ehkäistä jatkuvalla hoidolla silloin, kun ei ole syytä epäillä tautia taustalla. Iontoforeesi on suosituin hoitokeino. Hoidossa hikoileva raaja laitetaan vesijohtovedellä täytettyyn astiaan ja menetelmään kehitelty laite vapauttaa veteen matalaa sähkövirtaa. Sähköionit vedessä tukkivat hikirauhaset. Hoito tulee uusia noin 10 päivän välein.

Iontoforeesihoitoa saa yksityisiltä lääkäriasemilta. Hinnat alkaen n. 200 euroa / 10 hoitokertaa. Yhden hoitokerran hinta pyörii 20–30 euron välillä. Laite on myös mahdollista ostaa kotiin jälleenmyyjiltä. Hinnat alkaen 600 euroa.

Toinen yleinen hoitokeino on kasvojen kohotusaineena tunnettu Botox eli botuliinitoksiini. Aineen pistäminen estää hien tuottoon tarvittavan hermovälittäjäaineen muodostumisen. Riippuen ihmisestä, hoito pitää hien kurissa noin 2–12 kuukauden ajan.

Pistoksia saa yksityisiltä lääkäriasemilta tai tilanteen mukaan julkisilta. Myös plastiikkakirurgiaan erikoistuneet klinikat saattavat hoitaa liikahikoilua pistoksilla. Yhden pistoksen hinta vaihtelee 100–300 euron välillä.

Itsehoito

Onko sinulla deodorantti vai antiperspirantti? Deodorantti estää hajua, joka muodostuu, kun hien ja ihon bakteerit kohtaavat. Antiperspirantti estää hikoilua tukkimalla hikirauhasia väliaikaisesti. Aine lähtee pesemällä pois. Tutki tuoteselostuksia ja valitse apteekista saatava vahva alumiinipohjainen antiperspirantti.

Hikoilusta johtuvia hankaumia ja hiertymiä voi hoitaa perusvoiteilla. Talkin käyttö voi vähentää niiden syntymistä. Rikkoutunutta ihoa tulee suojata sen paranemiseen asti esimerkiksi kevyillä harsoilla, jotta hiki ei pääse hautumaan lisää.

Asiantuntija: ihotautilääkäri Håkan Granlund/Mehiläinen

Lähde: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2016

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2019.

Kommentoi +