Laihduttaminen on tyhmä, tuhoisa ja tehoton tapa tavoitella jotain, minkä kanssa painolla ei ole mitään tekemistä
Laihduttaminen
Laihduttaminen on tyhmä, tuhoisa ja tehoton tapa tavoitella jotain, minkä kanssa painolla ei ole mitään tekemistä
Älä koskaan laihduta, kirjoittaa Mari Paalosalo-Jussinmäki, jolla on kokemusta kaikesta painonpudotukseen liittyvästä.
Teksti

Kuvat

3.1.2023

On taas metsästyskausi. Laihdutusteollisuus yrittää hyödyntää vuodenvaihdemässäilyn nakertamaa itsetuntoasi ja ehdottaa kaikenlaisia dieettejä, lisävalmisteita ja muita juonia saadakseen sinut uskomaan, että painosi pitäisi pudota ja mieluiten heti.

Pitäisi tosiaan ottaa itseään niskasta kiinni, huomaat ajattelevasi. Alat ehkä uskoa, että parempi elämä on vain muutaman kilon päässä.

Älä mene ansaan. Sillä, paljonko painat, ei ole mitään tekemistä minkään tärkeän kanssa. Parempaa elämää voit alkaa elää heti.

Jos painosi on terveysriski, lääkäri on jo kertonut sen sinulle.

Jos painosi on terveysriski, tiedät sen kyllä. Olet jo kuullut sen lääkäriltä, joka on todennäköisesti kertonut myös, ettei nopea painonpudotus johda muuhun kuin jojoiluun.

Sillä tietysti paino liittyy terveyteen ihan niin kuin kaikki muukin, mitä teemme. Ylipaino yhdistyy tavalla tai toisella yli kahteensataan sairauteen. Aikuisiän diabetes on paljon yleisempi runsaasti ylipainoisilla kuin keskipainoisilla, ja monen muun sairauden oireita tai todennäköisyyttä ylipaino pahentaa.

Tiedän tämän kokemuksesta. Kun painoin noin 20 kiloa enemmän kuin nyt, jouduin syömään joka päivä särkylääkkeitä selvitäkseni nivelrikkopolvieni kanssa. Nivelrikko ei johtunut siitä, paljonko painoin, mutta kevennyttyäni kivut vähenivät selvästi.

Osaltaan kipujen väheneminen johtuu siitä, että aloin treenata reisilihaksiani. Useista tapaamistani ammattilaisista ne fiksuimmat suosittelivat voimaharjoittelua ennen kuin painonpudotusta.

Eivätkä kivut tosiaankaan ole kadonneet kokonaan: vieläkin polvia särkee kovan salitreenin tai ylämäkikävelyn jälkeen niin että pystyn nukkumaan vain kipulääkkeiden avulla.

Laihtuminen ei tee sinusta onnellisempaa, kauniimpaa, suositumpaa tai itsevarmempaa.

Painon pudottaminen muun kuin terveyden takia on yksinkertaisesti tyhmää. Se on tyhmä, tuhoisa ja tehoton tapa tavoitella jotain, minkä kanssa painolla ei ole mitään tekemistä.

Laihtuminen ei tee sinusta onnellisempaa, kauniimpaa, suositumpaa tai itsevarmempaa. Se voi tuntua siltä hetken, mutta kohta peilistä katsoo se ihan sama ihminen, joka epäilee ettei kelpaa.

Ikävä kyllä tiedän tämänkin kokemuksesta. Olen laihduttanut kymmeniä ja kymmeniä kiloja kaikilla mahdollisilla tavoilla ja lihonut vielä enemmän. Olen laskenut pisteitä, syönyt pussikeittoja, korvannut aterioita patukoilla ja tehnyt muuten vain elämästäni kurjaa. Se, miten onnellinen tai onneton olen kulloinkin ollut, on ollut seurausta ihan muista asioista.

Painossa on kyse numeroista vaa’assa. Sinä et ole numero. Ihan numeroistasi riippumatta olet arvokas ja upea tyyppi, josta kannattaa pitää huolta. Sinua kannattaa helliä, kehua ja hoitaa, viedä kylpylään tai kahville, tanssimaan tai elokuviin.

Siksi sanon kaikille meille, jotka kuulemme somen houkutukset korvissamme: älä koskaan laihduta. Parempi elämä ei ole muutaman kilon vaan muutaman hyvän ajatuksen päässä.

Kommentoi +