Kirsi Alm-Siira esittelee kotinsa: ”Suvun perintöesineistä en luovu”
Tyyli
Kirsi Alm-Siira esittelee kotinsa: ”Suvun perintöesineistä en luovu”
Toimittaja Kirsi Alm-Siiran nelihenkisen perheen koti on täynnä persoonallisia antiikkilöytöjä. Ennakkoluuloton sisustaja yhdistelee moderneja klassikoita mummolansa aarteisiin. Tavaroista hän kiintyy vain suvussa kulkeneisiin aarteisiin.
Teksti

Kuvat

10.10.2020
 |
Eeva

Toimittaja Kirsi Alm-Siira, 45, asuu perheineen ihastuttavassa 1800-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa Helsingin Punavuoressa.

Jo aamukolmen jälkeen töihin lähtenyt emäntä on palannut alkuiltapäivästä kotiin. Hän avaa oven valoisaan huoneistoon, joka ulottuu läpi talon.

Aviomies Kalle Siira on vielä työhuoneellaan, ja pariskunnan tyttäret Stella, 11, ja Patricia, 7, ovat koulussa.

Avarassa eteisessä vierailijan huomion varastaa ensimmäisenä suuri naisfiguuri.

”Olen hurahtanut naisia esittäviin patsaisiin. Ostan niitä huutokaupoista ja antiikkiliikkeistä”, Kirsi Alm-Siira kertoo ja asettelee takit valtavan puukaapin uumeniin.

Kirsi Alm-Siiran kerrostalokoti on kokenut monta remonttia. Nyt kolmiosta on tullut neliö, ja kaikki perheenjäsenet ovat saaneet omat soppensa.

”Asunnon aiempi omistaja teetti kaapin ja käytti siihen komeronovia. Liiallinen tavarapaljous ärsyttää minua, joten piilotan kaiken ylimääräisen mieluusti näkyviltä.”

Kahvikone porisee keittiössä jo kolmatta kertaa saman päivän aikana. Kiireinen uutisankkuri juo 5 – 6 kuppia kahvia päivässä, ja nyt on iltapäiväkahvin aika.

”Aamulla hiippailen tukka pystyssä juomaan ensimmäisen kupillisen, ja suihkun jälkeen karautan töihin toisen mukillisen kera.”

Lapsena Kirsi viihtyi isoäitinsä vintillä, jossa oli valtavasti vanhoja vaatteita ja tavaroita.

”Pystyin tekemään siellä aikamatkan 1900-luvun alkupuolelle”, Kirsi muistelee.

Kirsi Alm-Siiran sisustusmausta kehittyi rohkea ja persoonallinen. Hän yhdistelee ennakkoluulottomasti uutta ja vanhaa.

Keittiöön tunnelmaa tuovat mummon kutomat räsymatot ja mummolasta perityt tuolit. Ikeasta hankittu ruokapöytä on palvellut perhettä yli kymmenen vuoden ajan.

”Keittiö remontoitiin muuton yhteydessä. Halusimme erillisen keittiön, jonka pöydän ääressä syödään arkisin. Olohuoneen ruokailuryhmää käytämme pyhinä ja juhlissa.”

Kaakeliuuni luo romanttista tunnelmaa olohuoneeseen.

Bordellista karkkikauppaan

Talolla on värikäs historia, siinä on tiettävästi toiminut aikoinaan bordelli. Asunto on alun perin kuulunut varakkaalle venäläisperheelle.

”Nyt kadunkulmassa on viehättävä karkkikauppa ja sisäpihalla muun muassa yksityinen päiväkoti, jossa molemmat lapsemme ovat olleet hoidossa.”

Valoisan olohuoneen katseenvangitsijana toimii majesteettinen kakluuni. Juuri se kiinnitti heti pariskunnan huomion, kun he kahdeksan vuotta sitten tulivat katsomaan 106-neliöistä huoneistoa.

”Asunto oli todella huonossa kunnossa. Huomasimme kuitenkin heti, miten muuntautumiskykyinen se on. Koska varsinkin Kalle on erittäin nikkarointitaitoinen, uskalsimme ottaa riskin”, Kirsi kertoo.

Keittiön valaisin on Verner Pantonin suunnittelema. Pariskunta hankki sen häälahjarahoilla.

Olohuoneen tyylikkäät plyysisohvat Kirsi tilasi Ellokselta ilman koeistumista. Sohvannurkasta voi seurata, kuinka kynttilät palavat kakluunissa.

”Onneksi sohvat ovat yhtä mukavat kuin miltä näyttivät. Edelliset sohvat laitoin kiertoon hae ilmaiseksi -periaatteella.”

Aivan aluksi pariskunta rakensi itselleen olohuoneen nurkkaan alkovin, koska he halusivat vapauttaa yhden kolmionsa huoneista vierashuoneeksi.

Ratkaisu toimi pari vuotta. Perheen toisen tyttären synnyttyä tarvittiin kuitenkin lisää huoneita.

”Kolmiosta tehtiin neliö, kiitos Kallen kekseliäisyyden.”

Kirsille ja Kallelle erotettiin suuresta makuuhuoneesta väliseinällä oma tila. Kauniit pariovet yhdistävät sen olohuoneeseen. Myös molemmilla tytöillä on omat huoneensa.

Vanhempien huoneen oviaukossa roikkuu leikkisästi keinu.

”Lapsuudenkodissani Porissa meillä on keinu olohuoneessa. Kun muutimme tänne, päätin jatkaa perinnettä. Keinua käyttävät lähinnä lapset ja heidän kaverinsa, mutta kyllä minäkin siinä keikun”, Kirsi selittää ja antaa näytteen taidoistaan.

Koko perhe rentoutuu mielellään olohuoneen pehmeällä persialaismatolla. Sillä loikoillaan, voimistellaan, työskennellään ja leikitään.

”Matto löytyi nettikirpputorilta. Ostin sen iranilaiselta mieheltä Vuosaaresta hyvin edulliseen hintaan. Showtanssia harrastava Stella harjoittelee matolla myös erilaisia tanssiliikkeitä”, Kirsi kertoo.

Keinu makuuhuoneen oviaukossa on erityisesti perheen lasten ja heidän kavereidensa suosiossa.

Paistattelua parvekkeella

Perheen toinen lempipaikka on keittiön pieni, sisäpihalle avautuva parveke. Aurinko paistaa sinne aamupäivisin.

”Aikoinaan seurailin parvekkeelta tyttöjen päiväkotipäivää. Nykyään he leikkivät siellä mielellään kavereidensa kanssa.”

Kirsi sisustaa tunnelman mukaan. Kun hän kyllästyy, hän laittaa tavaraa reippaasti kiertoon ja hankkii tilalle lisää – mieluiten nettikirpputoreilta tai antiikkihuutokaupoista.

”Olen oikea tarjoushaukka. Ostan ja myyn surutta. En oikeastaan kiinny tavaroihin, paitsi suvun perintöesineisiin. Ne ovat tärkeitä, niistä en luovu.”

Olohuoneen pöytä on nettikirpputorilta. Sitä kiertävät Philippe Starckin suunnittelemat klassiset Victoria Ghost -tuolit. Pöydällä olevissa kulhoissa on aina tarjolla karkkia.

”Meillä ei ole varsinaista karkkipäivää. Koska herkut ovat aina saatavilla, niitä tulee syötyä vähemmän”, uutisankkuri järkeilee.

Sekä Stella että Patricia seuraavat äitinsä jalanjälkiä musiikkiharrastuksissa. Kun tytöt harjoittelevat pianoläksyjään, Beethovenin rintakuva valvoo heitä kakluunin reunalla.

Koti on palvellut hyvin ja muuntunut elämäntilanteen mukaan. Perhe ei enää suunnittele asuntoon uutta remonttia.

”Kun tytöt kasvavat, on joskus edessä muutto, mutta toivottavasti ei vielä pitkään aikaan”, Kirsi Alm-Siira tuumaa. ●

Juttu on julkaistu Eevassa 1/2020. Nettiversiota on muokattu.

Naisfiguureja keräilevä Kirsi Alm-Siira sai huudettua eteisen patsaan antiikkihuutokaupasta.
Kommentoi +