Kirkasta kuivat, ärsyyntyneet ja punoittavat silmät – valokynä ja kajaalikin voivat tehdä pieniä ihmeitä
Silmät
Kirkasta kuivat, ärsyyntyneet ja punoittavat silmät – valokynä ja kajaalikin voivat tehdä pieniä ihmeitä
Punoittavat silmät saattavat kaivata lisää rasvaa, himmeämpää näyttöä tai puuterinväristä rajauskynää.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 12.1.2023
Kauneus ja Terveys

Tyypillisin syy silmien punoitukseen on kuivasilmäisyys. Silloin kyynelnestettä ei erity riittävästi tai se sisältää liian vähän rasvaa ja haihtuu liian nopeasti.

”Kuivasilmäisyyttä aiheuttavat niin ikääntyminen, viima, huono sisäilma kuin saunominenkin. Naisilla hormonikorvaushoito kuivattaa silmiä, ja heillä vaiva on yleisempi kuin miehillä”, johtava optikko Jyri Vestervik Synsamilta sanoo.

Jos silmät punoittavat heti aamusta, oireen selittää kyynelnesteen heikko rasvakerros.

”Silmän pintaa voiteleva rasva erittyy ripsien tyvessä olevista Meibomin rauhasista ja levittyy silmien pinnalle räpytellessä. Nukkuessa ei räpytellä, joten silmän pinta voi kuivua.”

Myös erilaisten näyttöjen katselu kuivattaa silmiä. Kun silmiin kohdistuu kirkasta valoa, pupillit pienenevät. Se viestii keholle, että on syytä olla varuillaan.

”Silloin räpyttely vähenee tiedostamatta. Kannattaa himmentää näyttöä ja laskea sitä vähän katselinjan alapuolelle, niin luomi peittää silmää enemmän ja suojaa sitä paremmin.”

Voitele punoittavia silmiä tipoilla tai lämmöllä

Kuivasilmäisyyttä hoidettiin aiemmin lisäämällä silmiin kosteutta, nyt lisätään myös rasvaa. Se onnistuu joko vedettömillä öljytipoilla tai vilkastamalla Meibomin rauhasten toimintaa.

Lämmitä haudetyyny mikroaaltouunissa ja pidä silmien päällä 10 minuuttia. Lämpöhoito laajentaa rauhasten suuaukkoa ja notkistaa rasvaa, jolloin se kulkeutuu helpommin silmän pinnalle. Rauhasia voi myös hieroa sormin tai vanupuikolla alhaalta ylöspäin.

Lääkäreiden ja optikkojen tekemä IPL-valohoito lämmittää ja avaa rauhasia tehokkaasti. Hoitosarja maksaa 400 euroa ja helpottaa kuivasilmäisyyttä noin vuodeksi.

”Hoidolla on kyllä yksi sivuvaikutus. Se silottaa alaluomen juonteita.”

Supista punoittavien silmien suonia harkiten

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan myös kosteuttavalla trehaloosilla eli sienisokeritipoilla sekä allergiasilmätipoilla, kun punoituksen syy on siitepöly tai muu allergeeni.

Sidekalvon verisuonia supistavia ja siten punoitusta vähentäviä tetrytsoliinitippoja ei kannata käyttää usein.

”Tetrytsoliini kuivattaa silmän pintaa eikä hoida punoituksen aiheuttajaa. Ainesosa ei sovi, jos sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa, diabetesta, sydänsairautta tai verenpainetautia.”

Huijaa punoittavat silmät kirkkaiksi valokynällä

Myös meikillä voi kirkastaa katsetta, jos silmät eivät ole liian ärtyneet. Punoitusta häivyttää luonnollisesti mutta tehokkaasti nudesävyinen silmänrajauskynä.

”Tee rajaus ripsien tyvessä olevaan vesirajaan alaluomella ja yläripsien tyveen silmän sisänurkassa”, meikkitaiteilija Eevaleena Liedes neuvoo.

Saat katseeseen lisävalaisua, kun sipaiset valokynää silmän sisänurkkaan nenäluun varteen ja aivan ulkonurkkaan.

Kun kasvoille luo kunnon kehykset, punoitus ei saa pääroolia.

”Meikkaa kulmat ja taivuta ripset, jotta katse avartuu. Valitse musta maskara, sillä lämmin ruskea korostaa punoitusta. Suosi luomiväreissä, rajauskynissä ja huulipunissa viileitä sävyjä.”

Jos silmien punoitus johtuu väsymyksestä, sen merkkejä on hyvä häivyttää koko kasvoilta.

”Peitä tummuus ja kirjavuus silmien ympäriltä peite- ja meikkivoiteella. Levitä luomille primeria, jotta luomivärin sävy toistuu oikein eikä korosta punoitusta.”

Raikas pohjameikki ja kuulaus poskipäillä auttavat viemään huomiota verestävistä silmistä.

”Hyvä paikka punalle on posken korkein kohta silmän ulkonurkan alla. Vältä punan levittämistä silmien keskikohdan alle, jottei punoitus korostu.”

Hus, punoitus!

1. Rasvatipat voitelevat silmiä. Evotears 26,90 e. 2. Nude sisäkajaali häivyttää punoitusta. Kjaer Weiss Eye Pencil Bright 27 e. 3. Lämmitettävä silmähaude helpottaa kuivuutta. Thera Pearl Eye Mask 16 e.

Kommentoi +