
Kirjailija Anneli Kannon samettinen kasviskeitto on helppo ja edullinen syysruoka – persoonallisen maun takana on yksi herkullinen vihannes
Kirjailija Anneli Kanto arvostaa simppeliä kotiruokaa gourmet’ta enemmän. Luksusta ovat vaikka pulla ja maito saunan jälkeen.
”Ihastuin fenkolisoppaan muutama vuosi sitten, kun ystäväni ja hänen vaimonsa toivat sitä pänikällisen tuliaisiksi kesämökilleni. Söimme keittoa alkuruuaksi ennen grilliherkkuja, ja se maistui ihanalta elokuisessa illassa.
Ruoka on täydellinen alkusyksyyn, jolloin saa herkullisia, pinkeitä kotimaisia fenkoleja. Niissä on persoonallinen, pehmeä ja aniksinen maku, josta moni pitää.
Sipuli ja kerma pitävät huolen, ettei fenkoli maistu liian pistävästi. Makua voi muokata lisäämällä tai vähentämällä kerman määrää tai lisäämällä kasvisliemikuution.
Pinnalle murennetut suppilovahverot kruunaavat keiton. Tuoreina ne voi silputa saksilla joukkoon ja antaa kypsyä muutaman minuutin. Keiton kanssa maistuu myös tuore ohrarievä tai ruisleipä.
Asun kahdestaan kissani Timo-Orvokin eli Tinken kanssa, joten fenkolisoppa sopii loistavasti yksin asuvan, kotona työskentelevän ihmisen lounaaksi. Teen ohjeen mukaisen annoksen ja pakastan yli jäävän osan annosrasioihin.
”Olen rahvaan lapsi, joten minuun on turha tuhlata gourmet’ta.”
Suhteeni ruokaan on ohut ja käytännöllinen. Olen rahvaan lapsi, joten minuun on turha tuhlata gourmet’ta. Käännetty, kaulittu, friteerattu, marinoitu tai flambeerattu ateria menee minulta ohi. Pidän simppelistä, itse tehdystä kotimaisesta kotiruuasta.
Tottumukset syntyvät lapsuudessa. Olin lapsi puutteelliseen aikaan 1950- ja 1960-luvuilla. Perheeni ruokalistalla oli maitoa, leipää, erilaisia soppia, läskisoosia, perunaa ja juurespitoista simppeliä sapuskaa.
Äidin kauppalapussa luki aina 300 grammaa jauhelihaa. Vaikka isä teki raskasta ruumiillista kolmivuorotyötä, lihamäärä riitti nelihenkiselle perheellemme. Lihaa ei syöty mässäämällä kuten nykyään.
Lempiherkkujani olivat äidin tekemä kaalipata ja arabianpata, johon laitettiin kerroksittain perunaa, jauhelihaa, suolakurkkuviipaleita ja ketsuppia. Sitten pataan lisättiin vettä ja haudutettiin hellalla. Yleensä ruoka kärähti vähän pohjasta, mistä tuli erityinen makuvivahde.
Lauantaisaunan jälkeen nautimme äidin leipomaa pullaa ja maitoa. Juuri tällaisista yksinkertaisista ruuista pidän edelleen.
”Minusta olisi paheksuttavaa, melkein moraalitonta tilata ruokaa puhelimella tai applikaatiolla ja odotella, että joku polkisi sitä minulle hiki päässä. Ei, ei sovi minulle.”
En käytä eineksiä juuri ollenkaan ja kotiinkuljetuspalveluita en koskaan. Minusta olisi paheksuttavaa, melkein moraalitonta tilata ruokaa puhelimella tai applikaatiolla ja odotella, että joku polkisi sitä minulle hiki päässä. Ei, ei sovi minulle.
Haluan ostaa kotimaista ruokaa mahdollisimman läheltä. Viimeiset parikymmentä vuotta olen ostanut ruokatarvikkeet enimmäkseen Reko-ruokapiiristä. Homma toimii niin, tuottajat ilmoittavat myytävistä tuotteista Facebookin ruokaryhmissä. Oman alueen ryhmästä varataan tuotteet, jotka haetaan torilta tiettyyn aikaan.
Tykkään siitä, että tiedän, mistä ruokani tulee. Lisäksi raha menee suoraan tuottajalle. Marketista saisin halvemmalla, mutta maksan mielelläni sen hinnan, mitä pyydetään.
Syksyisin teen usein sienikastiketta ja sienisalaattia. Myös kukkakaali, pavut ja myskikurpitsa ovat silloin parhaimmillaan.
Myskikurpitsa on herkullista uunissa kypsennettynä. Ennen uuniin laittoa halkaisen kurpitsan ja otan siemenet pois. Sitten laitan kuoppaan hieman suolaa, pippuria, voita ja tilkan hunajaa. Lisukkeeksi teen kalaa. Ruokajuomana maistuvat vesi, maito ja oman puutarhan marja- ja omenamehut.
Karpalo-kinuskijäätelö, neljän viljan puuro ja uuniohrapuuro ovat herkkujani. Olen hurahtanut myös juurileivontaan.
Sain ystävältäni roomalaisen hapanjuuren. On ihanan hidasta tuhertamista herätellä juurta tietämättä vielä, mitä siitä tulee.”

Lempeä fenkolisosekeitto 4 annosta
• 2 fenkolia
• 2 sipulia
• 2–4 valkosipulinkynttä
• 1/2 dl öljyä tai voita
• 1–1 1/2 l kasvislientä tai vettä
• 1/2–1 dl kermaa tai kaurakermaa
• noin 1 tl suolaa
Pinnalle:
noin 1 dl kuivattuja tai tuoreita suppilovahveroita (tai mustia torvisieniä)
Tarjoiluun:
ruisleipää
1. Halkaise ja huuhtele fenkolit. Poista kovat kannat. Leikkaa fenkolit paloiksi.
2. Kuori ja silppua sipulit.
3. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä tai voissa, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet.
4. Lisää nestettä sen verran, että kasvikset peittyvät.
5. Keitä kasvikset pehmeiksi, noin 20 minuuttia.
6. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
7. Lorauta joukkoon kermaa tai kaurakermaa. Mausta suolalla. Tarkista maku. Lisää nestettä halutessasi.
8. Jaa keitto annoskulhoihin ja murenna päälle kuivattuja sieniä. Paista tuoreet sieneet paistinpannulla voissa ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
9. Tarjoa keiton kanssa hyvää ruisleipää.
lempireseptini
Juttu on julkaistu Eeva-lehdessä 8/2024.