Microblading ja kestopigmentointi ovat tatuointimenetelmiä, joiden avulla myös harvahapsiset härmäläiset voivat saada upeat kulmakarvat. Kummassakin toimenpiteessä kulmiin pigmentoidaan karvannäköisiä ohuita viivoja.
Väri viedään ihon uloimman kerroksen eli epidermiksen ja verinahan eli dermiksen väliin. Microblading tehdään käsityönä terällä, jossa on pieniä neuloja. Kestopigmentoinnissa käytetään konetta, jossa on yksi neula.
Kestokulmat eivät ole kertalaakista valmiit tai ikuiset. Ensimmäisen käsittelyn jälkeen kulmiin pitää tehdä vahvistus parin kuukauden kuluttua ja sen jälkeen noin puolentoista parin vuoden välein. Jos vahvistuksia ei tee eikä väriä ole viety liian syvälle ihoon, lopputulos haalenee viimeistään parin vuoden jälkeen.
Myös silmän- ja huultenrajausten pigmentoinnista eli kestorajauksista on tullut suosittuja. Kulma-artisti ja meikkaaja Suvi Tiilikainen kertoo, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon ennen toimenpiteitä.
Ihotyyppi vaikuttaa kestoon
Kulmavärin pysyminen on yksilöllistä. Jos tykkää rantatuolissa pötköttelystä, pigmentoidut kulmat saattavat kulahtaa alle vuodessa, sillä auringonvalo haalistaa väriä.
Myös runsas saunominen ja hikiliikunta voivat nopeuttaa haalistumista. Ihotyyppikin vaikuttaa pysyvyyteen.
– Rasvainen iho voi heikentää värin pysymistä. Siinä on kuitenkin yksilöllisiä eroja, sillä ihot ottavat vastaan ja hylkivät väriä eri tavoin. Joillakin lopputulos pysyy hyvänä puoli vuotta, joillakin kaksi, Suvi kertoo.
Paras väri on lähellä kulmien omaa sävyä. Väriä voi myöhemmin syventää, mutta vaalentaminen ei onnistu. Tekijältä kannattaa tarkistaa, sisältääkö väriaine rautaoksidia. Se voi muuttaa värin punertavaksi, sinertäväksi tai violetiksi.
Kaikkea ei kannata toteuttaa tatuointitekniikalla. Muodikkaan paksut kulmat on turvallisinta loihtia meikkaamalla, sillä muodit ja maku muuttuvat.
Luonnollinen, kulmien omaa linjaa täydentävä muoto on varmin vaihtoehto. Siksi Suvi ei suosittele poistamaan omia kulmakarvoja ennen käsittelyä.
Maltti on valttia rajauksissa
Silmän- tai huultenrajaus tehdään kestopigmentointitekniikalla. Silmänrajauksissa kannattaa suosia luonnollista ja kapeaa mallia, jota voi tarvittaessa vahvistaa meikillä.
Pigmentoituja kissa- tai smokey eye -rajauksia Suvi ei suosittele.
– Häivytetty smokey eye -rajaus näyttää usein siltä kuin väri olisi lähtenyt leviämään. Kissarajauksen ongelmana taas on se, että häntä voi alkaa sojottaa alas, kun luomi ikääntyessä laskeutuu.
Silmän alarajauksen pigmentointia Suvi ei suosittele lainkaan, sillä se näyttää helposti kovalta ja epäluonnolliselta. Alarajaus myös pomppaa ikävästi esiin meikittömiltä kasvoilta.
Huulten kestopigmentointia ei kannata tehdä vain huulirajaan, vaan huulet väritetään kauttaaltaan luonnollisen sävyisiksi. Käsittelystä hyötyvät eniten ne, joilla huulten raja on kadonnut tai huulten pohjaväri on sinertävä tai vaalea.
Myös kestorajaukset pitää vahvistaa ensimmäisen käsittelyn jälkeen. Väri kestää samaan tapaan kuin kulmissakin eli vuodesta kahteen.
Onnistunut pigmentointi korostaa kasvoja kauniisti, mutta entä jos lopputulos epäonnistuu? Värin voi poistaa laserkäsittelyllä tai kemiallisesti poistoaineella, joka viedään ihoon koneellisesti.
Jos tekijä ei ollut kuitenkaan tarpeeksi ammattitaitoinen ja väri on laitettu liian syvälle ihoon, poistaminen ei välttämättä onnistu. Silloin lopputulosta ei haalista välttämättä edes aika.
Harkitse tarkkaan, jos…
1. …kulmakarvasi ovat kauniit jo luonnostaan. Ikääntyessä kulmat voivat harventua, joten käsittely kannattaa jättää myöhemmäksi.
2. …et ole varma tekijän ammattitaidosta. Katso liikkeen verkkosivuilta, onko siellä kuvia lopputuloksista. Vastaavatko ne odotuksiasi? Kunnianhimoiset tekijät kouluttautuvat jatkuvasti, osa on käynyt yhden kurssin.
3. ...pigmentoitavalla alueella on ihotulehdus tai ihottumaa. Silloin ihoa ei saisi käsitellä, sillä se voi tulehtua. Yksittäinen finni ei estä kulmien pigmentointia, vaikka näppylän kohdalle ei voi laittaa väriä. Puuttuvat karvat voi täydentää esimerkiksi vahvistuksen yhteydessä, kun iho on parantunut.
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.