
Luuletko, että kaikkien pitäisi syödä omega-3-rasvahappoja purkista? Lääkäri kertoo, kenen niitä oikeasti kannattaa syödä
Omega-3-rasvahapoilla on monia terveyshyötyjä. Asiantuntija kertoo, kenen kannattaa syödä kalaöljykapseleita.
Omega-3-rasvahapot ovat tutkitusti terveyspommeja. Ne voivat auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä ja alentamaan verenpainetta. Lisäksi ne voivat auttaa lievittämään tulehduksellisia sairauksia ja matala-asteista tulehdusta.
Aivojenkin toiminnalle ne ovat tärkeitä: ne voivat tutkitusti ehkäistä muistihäiriöitä ja tukea masennuksen lääkehoidon tuloksia.
Helpoiten omega-3-rasvahappoja saa rasvaisesta kalasta, kuten lohesta ja silakasta. Siksi kalaa suositellaan syötäväksi pari kolme kertaa viikossa.
Vaan mitä jos kalaa syö harvakseltaan tai ei laisinkaan? Pitäisikö silloin tarttua omega-3-kapselipurkkiin?
Ei välttämättä, sanoo tutkimusjohtaja, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.
”Elimistö tuottaa itsekin pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja alfalinoleenihaposta, jota saa esimerkiksi rypsiöljystä, pellavansiemenistä ja saksanpähkinöistä. Jos kalaa ei syö, tulee näiden saantiin kiinnittää huomiota”, Virtanen sanoo.
Kalaöljyjen käytöstä ei ole todettu tutkimuksissa merkittäviä terveyshyötyjä terveillä ihmisillä.
Viime vuosina mediassa on uutisoitu kalaöljyvalmisteisiin liittyvistä terveysriskeistä. Tutkimusten mukaan kalaöljyvalmisteet voivat esimerkiksi nostaa LDL-kolesterolipitoisuutta ja paastoverensokeria, verenvuotoriskiä sekä eteisvärinän riskiä.
Tästä huolimatta Virtanen ei pääsääntöisesti kieltäisi omega-3-rasvahappokapseleiden ohjeen mukaista käyttöä, jos hyvien rasvojen lähteitä on ruokavaliossa vain vähän.
”Toistaiseksi näytöt kalaöljyvalmisteiden riskeistä ovat hieman epäselviä”, hän sanoo.
”Jos käyttää verenohennuslääkkeitä, tulee kalaöljyvalmisteiden käytöstä keskustella lääkärin kanssa, koska ne saattavat lisätä verenvuotoriskiä. Tämän vuoksi niiden käyttö tulee myös lopettaa ennen isoja leikkauksia.”
Toisaalta kalaöljyjen käytöstä ei ole todettu tutkimuksissa merkittäviä terveyshyötyjäkään terveillä ihmisillä. Sydäntautien tai masennuksen hoidossa niistä voi tutkitusti olla apua.
Enemmän tutkimusta on kalan syönnin terveysvaikutuksista.
”Runsaampi kalan syönti voi pienentää sydänperäisen äkkikuoleman riskiä. Kalan syömisen terveysvaikutukset ovat vahvimmat silloin, kun kala valmistetaan hellävaraisesti esimerkiksi uunissa tai höyryttäen.”
Tiedä tämä!
Alfalinoleenihappoa on kalan lisäksi hampunsiemenissä, hampunsiemenöljyssä ja chiasiemenissä. Lisäksi pitkäketjuisia rasvahappoja on levissä ja levistä valmistetuissa, vegaanisissa omega-3-valmisteissa.
Juttu on julkaistu Eevassa 9/2025.

