Joutuuko katumaan, jos pysyy koko ikänsä samassa suhteessa? Yksi näkökulma on ratkaisevan tärkeä, sanoo psykologi
Ihmissuhteet
Joutuuko katumaan, jos pysyy koko ikänsä samassa suhteessa? Yksi näkökulma on ratkaisevan tärkeä, sanoo psykologi
Lukija miettii, mistä oikean kumppanin tunnistaa. Hän on ollut miehensä kanssa teini-ikäisestä alkaen. Pitäisikö kokeilla muita suhteita? Lukija Ilona Rauhala kehottaa miettimään, mikä tuntuu hyvältä juuri nyt.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 22.1.2021
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Olen ollut mieheni kanssa yhdessä teinivuosista asti. Nyt monen vuoden yhdessäolon jälkeen olemme menossa naimisiin. Rakastan miestäni. Häiden lähestyessä olen kuitenkin alkanut pohtia, jäänkö jostain paitsi, kun en ole seurustellut muiden kuin hänen kanssaan. Mistä tiedän, että hän on minulle se oikea ja ettei nurkan takana odota jotain parempaa?

Ilona Rauhala vastaa:

Viisaat sanovat, että päätökset kannattaa tehdä sen perusteella, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta juuri kyseisellä hetkellä. Varmasti tiedät, onko sinulla hyvä olla miehesi kanssa juuri nyt. Rakastatko häntä ja tunnetko itsesi rakastetuksi?

Jos vastaat kyllä, olet varmasti tekemässä hyvän päätöksen. Jos taas et arvosta miestäsi tai sinulla on jatkuvasti huono olla, on hyvä kysyä, mistä se johtuu.

Monet toivovat, että olisivat tavanneet elämänkumppanin jo kouluaikoina. Moni myös katuu sitä, että ei aikoinaan tajunnut, miten hyvässä suhteessa oli, vaan lähti etsimään jotain parempaa.

Harva suhde on yhtä ilotulitusta. Arki on arkea. Tärkeämpää onkin miettiä, mitä sinulla jo on.

Jos puoliso vähättelee, käyttäytyy epäarvostavasti tai teidän välillänne on perustavanlaatuisia arvoristiriitoja, suhteeseen ei kannata jäädä. Jos taas arvostatte toisianne, tunnet olosi turvalliseksi ja arvostetuksi, suhteessa kannattaa pysyä.

Oletko jäänyt jostain paitsi, kun olet seurustellut vain yhden miehen kanssa? Uskallan sanoa, että et ole.

On monella tavalla hajottavaa aloittaa ja lopettaa aina uusi suhde. Sen minkä seikkailuissa voittaa, sydänsuruina häviää.

Lyhyitä suhteita harrastavat raportoivat valtavasta tyhjyyden kokemuksesta, joka suhteen jälkeen tulee. Osa ihmisistä toki tietoisesti valitsee vapaat suhteet. Moni kuitenkin etsii sitä yhtä ihmistä rinnalleen.

Päiväkirja voi auttaa. Kirjoita kysymys ja vastaa siihen vapaasti, mitä mieleesi tulee. Lue kirjoituksesi vasta sitten, kun olet vastannut useaan kysymykseen.

Toinen hyvä tapa kirkastaa ajatuksia on käydä kävelyllä. Mieti kävellessäsi jotakin kysymystä, joka heräsi kirjoittaessa. Tämä voi selkeyttää mieltä todella paljon.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +