Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian rakkaus on kantanut yli vaikeiden vaiheiden – kun huhut kuninkaan syrjähypyistä levisivät, Silvian oli vain nieltävä surunsa
Ihmiset
Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian rakkaus on kantanut yli vaikeiden vaiheiden – kun huhut kuninkaan syrjähypyistä levisivät, Silvian oli vain nieltävä surunsa
Kaarle Kustaan ja Silvian yli 40-vuotinen liitto sujui pitkään onnellisissa merkeissä. Vuosien mittaan parin auvoa ovat kuitenkin kolhineet huhut ja skandaalit.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 13.7.2022
Eeva

Häväistys oli suuri. Nuorten naisten Solo-aikakauslehti väitti vuonna 2005, että Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa oli pettänyt kuningatar Silviaa. Lehti toi julki kolmen naisen kertomuksen suhteestaan kuninkaaseen nimillä ja kuvilla. Väitettiin, että syrjähyppyihin käytettyä huoneistoa olisivat hyödyntäneet samaan tarkoitukseen myös kuninkaan isä Kustaa Aadolf ja isoisä, kuningas Kustaa VI Aadolf.

Hovi kiisti väitteet ja piti niitä yrityksenä horjuttaa monarkiaa. Kuningas ja kuningatar pysyivät vaiti, vaikka pinnan alla risteili kiukkua ja huolta. Unohtaisiko kansa ja lehdistö huhut vai seuraisiko jotain lisää?

Silvian ja Kaarle Kustaan yhteinen elämä on ollut suuri rakkaustarina. Toisaalta se on ollut huhujen värittämää torjuntataistelua. Vaikka kuningaspari on pitänyt yhtä yli 40 vuotta, kolhuitta ei liitto ole selvinnyt.

Kuningaspari matkalla konserttiin Tukholmassa 2010. Noina vuosina perhettä koettelivat monet huhut.

Kuka vie prinssin sydämen? Kaarle Kustaa oli nuorena menevä seuramies

Kaarle Kustaa syntyi huhtikuun viimeisenä päivänä vuonna 1946. Hän oli hartaasti odotettu lapsi.

Prinssiä toivoivat paitsi hänen isänsä kruununprinssi Kustaa Aadolf ja äitinsä Sibylla myös kaikki monarkian kannattajat Ruotsissa. Pienellä prinssillä oli nimittäin neljä isosiskoa: prinsessat Margaretha, Birgitta, Désirée ja Christina. Tytöistä ei voisi lain mukaan tulla hallitsijaa, joten kun Kaarle Kustaa syntyi, moni huokaisi helpotuksesta.

Prinsessat ja heidän suloinen pikkuveljensä viettivät Haagan linnassa onnellista lapsuutta. Idylli murskaantui pian, kun Kustaa Aadolf menehtyi lento-onnettomuudessa 1947.

Isän kuoleman hetkellä yhdeksän kuukauden ikäisen pienokaisen harteille laskeutui raskas vastuu. Vauva perisi kruunun isoisoisänsä kuningas Kustaa V:n ja isoisänsä Kustaa VI Aadolfin jälkeen.

Kolme vuotta myöhemmin kuningas kuoli ja neljävuotias Kaarle Kustaa siirtyi kruununperimysjärjestyksessä toiseksi.

Silvia ja Kaarle Kustaa suhteensa alkuaikoina. Kaarle Kustaalle sovitettiin ensin morsiameksi prinsessoja. Kaarle Kustaa löysi kuitenkin sydämensä valitun aivan itse.

Isän kuolema muutti Kaarle Kustaa elämän. Sibylla sairastui masennukseen ja eristäytyi omiin oloihinsa. Pienemmistä lapsista huolehtivat lastenhoitajat, ja pikkuveli oli siskojensa silmäterä.

Isän kuolemasta tuli perheessä tabu, josta ei keskusteltu. Prinsessat ovat myöhemmin kertoneet, kuinka vahingollista surusta vaikeneminen oli lasten kehitykselle. He kuitenkin ymmärsivät, että se oli Sibyllan tapa yrittää selvitä menetyksestä. Kaarle Kustaan välit äitiin jäivät viileiksi.

Nuoruusvuosinaan kruununprinssi tunnettiin menevänä seuramiehenä.

Nuoruusvuosinaan kruununprinssi tunnettiin menevänä seuramiehenä. Jokaisen tyttöystävän kohdalla julkisuudessa pohdittiin, olisiko tämä sopiva kuningattareksi.

Ruotsin lainsäädännän mukaan kuningattareksi ei kelpaisi oman maan aatelisneito eikä rivikansalainen. Siksi Kaarle Kustaalle sovitettiin morsiameksi Englannin prinsessa Annea ja muita Euroopan hovien prinsessoja.

Kaarle Kustaa löysi kuitenkin sydämensä valitun aivan itse.

Silvian ja Kaarlen rakkaustarina

Silvia Sommerlath syntyi vauraaseen perheeseen Saksassa vuonna 1943. Hänen isänsä Walther Sommerlath oli tehtaanjohtaja ja äiti Alice Soares de Toledo brasilialaisen kahvinviljelijäsuvun tytär. Silvialla oli kolme isoveljeä: Ralf, Walther ja Jörg.

Silvia eli suojatun lapsuuden Brasiliassa. Perhe muutti isän kotimaahan Saksaan 1950-luvulla. Silvia kävi sisäoppilaitosta ja opiskeli tulkiksi Münchenissä.

Vuonna 1970 Silvia pääsi töihin olympiaorganisaatioon. Kaarle Kustaa taas matkusti Münchenin olympialaisiin vuonna 1972 kannustamaan Ruotsin urheilijoita.

Silvia työssään Münchenin olympialaisissa, jossa pari tutustui.

Kutsuvierasaitiossa prinssi näki kauniin kisaemännän ja hullaantui. Seurasi naurua ja flirttiä. Silvia ja Kaarle Kustaa tapasivat uudestaan samana päivänä, ja lopulta he viettivät illan yökerhossa. Silvian mukaan heidän rakastumisensa oli kohtalon sanelemaa.

Silvian mielestä heidän rakastumisensa oli kuin kohtalon sanelemaa.

Helppoa seurustelusta ei tullut. Pian olympialaisten jälkeen kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli, ja Kaarle Kustaasta tuli kuningas. Hän oli vasta 27-vuotias.

Silvia ja Kaarle Kustaa onnistuivat tapailemaan rauhassa julkisuudelta neljän vuoden ajan. Lopulta pari julkisti kihlauksensa lämminhenkisessä televisiohaastattelussa 1976.

Silvian aateliton tausta ei juuri närkästyttänyt ruotsalaisia. Silviassa tuntui olevan kuningatarainesta. Hän uhkui valoisuutta ja oli edustamisen ammattilainen.

Kihlajaiskuvassaan 1976 kuningas Kaarle Kustaa ja Silvia Sommerlath olivat rennossa tunnelmassa.

Häät vietettiin alkukesän vehreydessä kihlajaisvuonna. Liput liehuivat, kymmenettuhannet ihmiset tungeksivat kaduille juhlimaan ja miljoonat ympäri maailmaa seurasivat häitä televisiosta. Tukholman suurkirkkoon oli kutsuttu 1200 vierasta.

Silvia hurmasi Diorin hääpuvussa ja Bernadotten suvun arvokkaassa perintöhunnussa, jota olivat häissään käyttäneet niin kuninkaan äiti Sibylla kuin kuninkaan sisaretkin. Diadeemissa oli keltakultaan upotettuja kameita ja helmiä. Sulhanen pukeutui amiraalin juhla-asuun.

Kesähäissä 1976 kaunis morsian oli pukeutunut Diorin hääpukuun ja Brenadotten suvun perintöhuntuun. Sulhasella oli amiraalin asu.

Silvia oli odottanut elämää uudessa kotimaassaan innoissaan. Kielen opettelu, kuningattaren tehtävien omaksuminen ja tottuminen yksityisyyden menetykseen veivät kuitenkin aikaa. Silvia oli aluksi yksinäinen.

Työssäkäyntiin tottunut Silvia oli kuitenkin toiminnan nainen: hän perusti linnaan oman toimiston ja ryhtyi miettimään, mitä voisi saada kuningattarena aikaan.

Perheonnea: Prinsessa Victoria syntyy

Esikoistyttären tuoreet vanhemmat 1977. Pari vuotta myöhemmin lakia muutettiin niin, että esikoinen perisi kruunun sukupuolesta riippumatta.

Victoria syntyi noin vuosi häiden jälkeen. Parin vuoden kuluttua syntyi Carl Philip ja muutaman vuoden päästä Madeleine. Ruotsin lakien mukaan kruunun perisi prinssi.

Carl Philip ehti olla kruununperijä vain puoli vuotta. Sitten lakia ryhdyttiin muuttamaan niin, että kruunun perisi esikoinen sukupuolesta riippumatta. Kuningas ei kannattanut muutosta, mutta uusi laki astui voimaan vuonna 1980.

Virallinen joulukuva Drottningholmin linnasta vuonna 1983.

Perheen perustaminen lähensi Silviaa ja Kaarle Kustaata. Julkisuudessa perhe näyttäytyi iloisena ja läheisenä.

Lopulta huhut kuninkaan syrjähypyistä levisivät kuitenkin julkisuuteen. Silvialla ei ollut tilanteessa hyviä vaihtoehtoja.

Julkisuudessa perhe näyttäytyi iloisena ja läheisenä, mutta lopulta huhut kuninkaan syrjähypyistä levisivät.

Kuningattaren ei ollut sopivaa kommentoida asiaa julkisesti, ja avioero olisi ollut ennenkuulumatonta. Silvian oli siis vain nieltävä pettymyksensä ja surunsa.

Kaarle Kustaan ottama kuva Sollidenin linnan pihalta 1978. Esikoistytär Victoria oli yksivuotias.

Lisää skandaaleita

Vuonna 2010 jysähti jälleen. Skandaalia ei sillä kertaa voinut sivuuttaa hölynpölynä, eikä kuningas voinut vaieta. Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken -paljastuskirjassa kuninkaasta maalattiin erittäin epämairitteleva kuva.

Hänen väitettiin liikkuvan hämäräperäisten tuttavien seurassa stripteasebaareissa ja seksijuhlissa. Yhdeksi salarakkaaksi mainittiin laulaja Camilla Henemark.

Syytökset olivat niin vakavia, että kuningas keskeytti metsästysjahtinsa puhuakseen kansalle. Hän kertoi keskustelleensa kirjan väitteistä puolisonsa kanssa ja korosti asioiden tapahtuneen kauan sitten, mutta ei kieltänyt syytöksiä.

Kuningaspari veneilemässä Saint-Tropez’ssa Ranskassa 2019.

Muutamaa viikkoa paljastusten jälkeen kuningaspari hoiti edustustehtävää yhdessä. Silvia vakuutti lehdistölle voivansa hyvin ja sanoi, ettei kohun jälkeinen esiintyminen jännittänyt. Kirjaan hän ei viitannut.

Myöhemmin Silvia oli sisuuntuneempi ja kritisoi tiedotusvälineitä kohujen lietsomisesta. Hänestä median ajojahti loukkasi kuningasperhettä.

Kaikesta huolimatta kansan kärsivällisyys alkoi huveta ja kuningasperheen suosio laskea. Voi vain arvailla, mitä Silvia tunsi. Huhuttiin, että pari kävi eron partaalla.

Kuningatar Silvia, monarkian tukipilari

Silvia on ollut vuosikymmenten ajan varsin pidetty kuningatar. Ystävällinen ja ihmisläheinen luonne on pehmentänyt kuvaa hovista.

Jotkut ovat sitä mieltä, että juuri Silvia on monarkian tukipilari, ei kuningas. Silvian uurastus hyväntekeväisyystyössä ja viehätysvoima ovat pitäneet hovin kasassa.

Kuningasperhe vuonna 2010, jolloin prinsessa Victoria oli jo ehtinyt naimisiin.

Uskottomuus ei ole ainoa seikka, joka on koetellut kansalaisten ja kuningattaren uskoa kuninkaan arvostelukykyyn. Vuonna 2000 Kaarle Kustaa ajoi Tanskassa reilua ylinopeutta. Kuningas myönsi virheen, mutta asemansa vuoksi hänelle ei koitunut seurauksia.

Kuningas on ärsyttänyt myös poliittisiksi tulkituilla lausumillaan. Vuonna 2004 hän kehui Brunein itsevaltiasta sulttaania ja joutui pyytämään anteeksi.

Silviakaan ei ole välttynyt kielteiseltä julkisuudelta. Ruotsin yleisradio selvitti, että Silvian isä Walther oli kuulunut natsipuolueeseen 1930-luvulla. Hänen tehtaassaan oli valmistettu aseita, ei leluja kuten oli sanottu.

Alun järkytyksen jälkeen Silvia ei yrittänyt kieltää asiaa. Sen sijaan hän ryhtyi itse tutkimaan väitettä. Silvian mukaan isä ei ollut kertonut lapsilleen totuutta.

Huolta, isovanhemmuutta ja rakkautta

Huoli lapsista on lähentänyt Kaarle Kustaata ja Silviaa. Victoria sairastui syömishäiriöön 19-vuotiaana, kun paineet kävivät liian suuriksi tunnolliselle kruununprinsessalle. Säikähtäneet vanhemmat lähettivät Victorian toipumaan Yhdysvaltoihin.

Kuninkaan 72-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin huhtikuussa 2018. Kuvassa kuningasparin lisäksi prinsessa Sofia sekä prinsessa Victoria perheineen.

Prinsessa Madeleine taas järjesteli häitään vuonna 2010, kun selvisi, että hänen kihlattunsa oli pettänyt häntä. Lopulta häät peruttiin.

Myös Madeleinen nykyinen aviopuoliso Christopher O’Neill on aiheuttanut appivanhemmilleen harmaita hiuksia. Chris ei piittaa protokollasta: hänelle ei tuota vaikeuksia livahtaa kuningasperheen juhlista baariin tai jättää väliin perhepotrettia. Madeleinen muutto Yhdysvaltoihin on aiheuttanut kuningasparissa haikeutta.

Isovanhemmuus on tuonut kuningasparille onnellisia hetkiä, perspektiiviä ja uutta virtaa.

Isovanhemmuus on onnellinen vaihe kuningasparin elämässä Victorialla ja prinssi Danielilla on kaksi lasta: prinsessa Estelle, 10, ja prinssi Oscar, 6.

Carl Philipillä ja prinsessa Sofialla on Alexander, 6, Gabriel, 4, ja Julian, 1.

Madeleinella ja Chrisillä on kolme lasta: prinsessa Leonore, 8, prinssi Nicolas, 6, ja prinsessa Adrienne, 4.

Kuningaspari osallistui yhdessä Bayreuthin musiikkijuhliin Saksassa 2017.

Lapsikatras on tuonut Silvian ja Kaarle Kustaan elämään uutta virtaa ja perspektiiviä. Pitkässä avioliitossa jatkuvuuden merkitys kasvaa. Vaikuttaakin siltä, että pariskunnan keskinäiset ristiriidat on selvitetty ja annettu anteeksi.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 1/2022. Nettiversiota on muokattu.

Kommentoi +