
Tämä resepti on Joanna Kuvajan keittiön yllättäjä, joka maistuu kaikille – näppärä juju nopeuttaa kokkaamista ja maistuu taivaalliselta
Huomenta Suomen viikonloppulähetyksiä juontava Joanna Kuvaja kokkaa kolmelle pojalleen simppeliä ruokaa. Sitten kun herkutellaan, keittiössä tuoksuu hurmaava thai-curry.
”Rakastan ruokaa mutta kokkaajana olen ennen kaikkea utelias sivustaseuraaja ja innokas oppija. Puolisoni Kalle viihtyy lieden ääressä etenkin viikonloppuisin. Itse noudatan perinteistä ja hyvin simppeliä arkiruokalinjaa.
Arkeemme kuuluu tällä hetkellä samoja tylsiä ruokia. Syytän siitä ruuhkavuosia. Olen 3-, 11-, ja 15-vuotiaiden poikien äiti ja yrittäjä. Myös Kallella on kiireensä myyntijohtajana. Kun kaiken muun ohessa kuskaamme poikia iltaisin jalkapallotreeneihin, on nopeus arjen ruuanlaiton tärkeimpiä kriteerejä.
Keittiössämme on kuitenkin yksi yllättäjä, nimittäin thaimaalainen massaman curry. Resepti on serkkuni Ellin. Hän kokkasi curryä meillä kyläillessään, ja kaikki hurmaantuivat ateriasta.
Makumaailma on minulle täysin uusi. Olen käynyt Thaimaassa kerran, ja siitäkin on aikaa 16 vuotta. Mutta rakastan eksoottisia makuja ja olen oppinut tykkäämään tulisista ruuista.
Massaman curryssä yhdistyvät inkiväärin raikkaus, chilin potku ja cashew-pähkinöiden lempeys. Ruuan juju on perunoissa, jotka kypsyvät ja maustuvat kastikkeessa.
Reseptiä saa muokata mieleisekseen. Kasvissyöjä voi korvata kanan tofulla, ja halutessaan mukaan voi lisätä korianteria.
”Lapsiperhearjen pelastavat einekset, pakastepitsa, tortillat ja lasten kestolemppari, kanamausteiset nuudelit.”
Ensin ruokittiin hevoset. Olen ratsastanut pienestä pitäen ja kasvanut hevostalleilla. Kun tuli nälkä, tallihuoneen mikrossa lämmitettiin roiskeläppä. Olen aina ollut meneväinen, ja ruuanlaiton sijaan olen ollut kiinnostunut muista asioista.
Teininä juoksin pikamatkaa ja aitoja ja seurasin valmentajan ravintosuosituksia. Nykyään päiväni lähtee käyntiin parilla kolmella kahvikupilla ja minun ja taaperon yhteisellä aamupuurohetkellä.
Työni on epäsäännöllistä, ja etenkin kuvaus- ja palaveripäivinä ruokailuvälit saattavat joskus venähtää. Toisinaan pärjäilen liikaa smoothieilla, leivillä ja kahvilla. Olen viehättynyt lounasravintoloiden monipuolisiin salaatteihin, joihin laitetaan quinoaa, papuja ja muita aineksia, joita en osaisi edes ostaa kaupasta.
Lapsiperhearjen pelastavat einekset, pakastepitsa, tortillat ja lasten kestolemppari, kanamausteiset nuudelit. Onneksi tortilloihin saa ympättyä myös tomaattia, kurkkua, paprikaa ja avokadoa.
”Herkkujen suhteen en ole ronkeli. Riisipuuroa syön kesälläkin.”
Puolisoni tekee usein currykana-pohjaisia ruokia. Minut tunnetaan lapsuuteni suosikkiruuasta, mökkihöperöstä. Se on makaronilaatikko, joka ei mene uuniin: Jauheliha, makaroni, sipuli ja lihaliemi sotketaan sekaisin, ja laatikko nostetaan pöytään. Kylkeen tarjoillaan salaattia ja ketsuppia.
Toinen arjen vakioreseptini on munakas nakeilla.
Meillä on perinteenä tehdä alkuviikosta jokin lohiruoka, kuten lohisalaatti tai uunilohta ja uunibataattia. Juoksen edelleen aktiivisesti, joten kesällä lempiruokani on kevyt ja proteiinipitoinen lämmin halloumi-savulohisalaatti.
Herkkujen suhteen en ole ronkeli. Lemppareitani ovat uunituoreet korvapuustit, britakakku, muurinpohjaletut ja mummin pannukakut, joiden lisukkeena on hilloa ja vaniljajäätelöä. Riisipuuroa syön kesälläkin. Syön sen sellaisenaan tai kanelilla maustettuna.
Haaveilen, että voisin viettää useammin italialaistyylisiä kiireettömiä ruokahetkiä. Silloin nauttisimme ystävien kanssa pastaa ja joisimme lasilliset viiniä Andrea Boccellin laulaessa taustalla.
Asuin parikymppisenä kolmisen vuotta Rooman maaseudulla hoitamassa hevosia. Ihastuin mozzarellaan, pastaan ja italialaiseen seurustelukulttuuriin. Lounasaikaan hevoset laitettiin syömään päiväkauroja ja me hoitajat menimme trattoriaan.
Italia-vuosien seurauksena voi vaihtui oliiviöljyyn, jauhelihamauste suolaan ja pippuriin ja siideri valkoviiniin.
Rakastan italialaisen ravintolakulttuurin ääntä ja elämää. Sitä, kun lapset juoksevat ympäriinsä ja aikuiset huitovat käsillään ja puhuvat päällekkäin.”

Massaman curry
4–5 annosta
• 600 g broilerin paistileikettä (luuton, nahaton)
• 2–3 perunaa (kiinteä lajike)
• 1 sipuli
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
• 2–3 rkl rypsiöljyä
• 2 tl paahdettua seesamiöljyä
• 3–4 rkl massaman currytahnaa
• 1 dl vettä
• 1–2 rkl soijakastiketta
• 2 tl (ruoko)sokeria
• noin 1 tl suolaa
• 1 prk (400 g) kookosmaitoa
• 1 dl cashewpähkinöitä
Lisäksi:
• punainen chilipalko viipaloituna
• korianteria ja/tai thaibasilikaa
• limettilohkoja
• basmatiriisiä
1. Leikkaa broilerit 5 x 5 cm paloiksi. Pese ja paloittele perunat. Kuori ja silppua sipulit. Raasta inkivääri.
2. Lorauta wokkiin tai korkealaitaiseen paistokasariin rypsi- ja seesamiöljy.
3. Kuullota sipulit ja inkivääri. Lisää broileripalat ja paista, kunnes ne ovat kokonaan vaaleita ja niissä on vähän paistopintaa.
4. Sekoita joukkoon currytahna.
5. Lisää perunat ja vesi sekä soija, sokeri ja suola. Kaada sekaan kookosmaito.
6. Hauduta curryä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Notkista tarvittaessa vedellä. Tarkista maku. (Currytahnojen voimakkuudet vaihtelevat.)
7. Paahda cashewpähkinät halutessasi ja lisää curryyn.
8. Viimeistele ruoka chiliviipaleilla ja yrttisilpulla. Tarjoa lisäksi basmatiriisiä ja limettiviipaleita, joista voi puristaa annokseen lisää kirpeää hapokkuutta.
lempireseptini
Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 7/2025.