
Plastiikkakirurgialla osataan korjata intiimialueen ongelmia, mutta kovin yleistä se ei Suomessa vielä ole. Plastiikkakirurgi Timo Pakkanen tekee leikkauksia yhtä usein kuin kymmenen vuotta sitten.
– Intiimikirurgian osuus on alle kaksi prosenttia kaikesta plastiikkakirurgiasta, Sairaala Siluetissa leikkaava lääketieteen tohtori sanoo.
Tyypilisesti intiimialueen korjaukseen päätyvä on 40–50-vuotias, synnyttänyt nainen. Osa tulee ulkonäkösyistä, toiset ikävien oireiden vuoksi.
Usein häpyhuulet hankaavat ja haittaavat liikuntaa. Sisemmät häpyhuulet ovat voineet olla jo murrosiästä asti suuret ja painua ulompien häpyhuulten ulkopuolelle. Iän ja hormonaalisten muutosten myötä niiden muoto ja koko muuttuvat. Häpyhuulet voivat alkaa riippua.
– Plastiikkakirurgialla hoidetaan myös raskauden ja alatiesynnytysten jättämiä venytysvammoja ja hankalia repeämiä. Esimerkiksi huonosti ommeltu välilihan leikkausarpi saattaa aiheuttaa kipua.
Ennen leikkausta potilas käy arviointikäynnillä, jolloin lääkäri selvittää, kannattaako vaiva hoitaa kirurgisesti vai valita jokin muu hoitomuoto.
– Jos potilaan odotukset ovat epärealistiset, on tärkeää löytää muu ratkaisu. Kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina riskejä. Lääkärin tehtävänä on olla kriittinen ja toimia potilaan parhaaksi.
Ulkonäön vuoksi tehdyt toimenpiteet ovat arvonlisäverollisia, eikä niistä saa Kela-korvausta.
Sairauden tai vamman, kuten revenneiden häpyhuulten, hoito on arvonlisäverotonta hoitoa. Siitä voi saada Kela-korvauksen. Myös vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus saattaa korvata intiimialueen vamman tai sairauden hoitoa.
– Intiimialueen plastiikkakirurgiaa harkitsevan potilaan kannattaa kuitenkin asennoitua niin, että hän maksaa kaiken itse.
Uusintakäynti on 3–12 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Silloin arvioidaan, miten leikkaus on onnistunut.
– Mitä enemmän tietoa potilas saa toimenpiteestä etukäteen, sitä tyytyväisempi hän on yleensä lopputulokseen. Parhaimmillaan toimenpide vaikuttaa myönteisesti naisen koko hyvinvointiin, Timo Pakkanen sanoo.
Kolme yleisintä intiimikirurgian toimenpidettä
1. Sisempien häpyhuulten muotoilu
- Mikä: Sisemmistä häpyhuulista poistetaan leikkauksessa ylimääräinen, häiritsevä osa. Tarvittaessa ne muotoillaan symmetrisiksi.
- Miksi: Kookkaat sisemmät häpyhuulet hankaavat. Ne voivat estää esimerkiksi pyöräilyn ja tiukkojen farkkujen käyttämisen. Jotkut kokevat myös ulkonäköhaittaa.
- Mistä johtuu: Häpyhuulet voivat olla suuret jo murrosiän jälkeen. Ne voivat vaurioitua synnytyksessä. Ikääntyminen löystyttää ja venyttää kudoksia, myös häpyhuulia. Koko ja muoto ovat yksilöllisiä, eivätkä häpyhuulet ole yleensä aivan symmetriset.
- Miten valmistautua: Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, eikä se edellytä muita valmisteluja kuin perusverikokeiden ottamisen. Kotiin lähtiessä pitää olla saattaja, jos potilas on saanut rauhoittavaa lääkitystä.
- Miten se tehdään: Suositeltavin tapa on poistaa häpyhuulien sisä- ja ulkopinnalta sektorimainen osa. Haava suljetaan sulavilla ompeleilla kohtisuoraan häpyhuulen reunasta, jolloin reunan tunto säilyy.
- Kesto: Yksi tunti. Operaation jälkeen potilaan vointia seurataan 4–6 tuntia.
- Toipuminen: Toimenpiteen jälkeen voi istua, mutta muutama päivä kannattaa ottaa rauhallisesti. Kipua voi olla joistakin päivistä viikkoon, ja se hoituu ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Sairauslomaa tarvitaan 1–2 viikkoa työstä riippuen. Yhdyntäkielto on 6 viikkoa. Ompeleiden paraneminen vie aikaa, ja voimakas venytys altistaa leikkaushaavan aukeamiselle. Hyvä hygienia ehkäisee haavatulehdusta.
- Tavallisimmat riskit: Leikkaushaavan aukeaminen, jälkivuoto ja tulehdus.
- Hinta: Jos kyse on lääketieteellisestä haitasta, operaatio maksaa 3 000 euroa. Kosmeettisessa haitassa hinta on 3 700 euroa.
2. Ulompien häpyhuulten korjaus
- Mikä: Häpyhuulten muotoon ja täyteläisyyteen voidaan vaikuttaa ylimääräisen ihon poistolla tai rasvansiirrolla.
- Miksi: Haitta on yleensä esteettinen eikä aiheuta varsinaisia terveysongelmia.
- Mistä johtuu: Vaihdevuosien jälkeen kudosten kimmoisuus vähenee. Usein häpyhuulet ohenevat, menettävät täyteläisen muotonsa ja voivat alkaa riippua. Synnytyskin voi vaikuttaa niiden ulkonäköön.
- Miten valmistautua: Operaatio tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Nukutuspotilas tai rauhoittavaa esilääkitystä saanut tarvitsee kotimatkalle saattajan.
- Miten se tehdään: Ulomman häpyhuulen ihonalaiskudokseen ruiskutetaan 10-30 millilitraa potilaan omia rasvasoluja. Ne otetaan yleensä sisäreidestä tai navan ympäriltä. Jotta saadaan haluttu lopputulos, rasvansiirtokertoja saatetaan tarvita useampia. Jos häpyhuulissa on ylimääräistä ihoa, se voidaan poistaa joko samassa tai erillisessä toimenpiteessä.
- Kesto: 30–60 minuuttia.
- Toipuminen: 1–2 viikkoa. Tulos arvioidaan kuuden kuukauden kuluttua.
- Tavallisimmat riskit: Kirurgian yleiset riskit, kuten tulehdus, jälkivuoto ja leikkaushaavan aukeaminen.
- Hinta: 3 900–7 900 euroa. Hinta riippuu valituista toimenpiteistä ja siitä, käytetäänkö nukutusta vai paikallispuudutusta.
3. Emättimen kiristysleikkaus
- Mikä: Emätintä voidaan korjata kirurgisesti, jos se on liian löysä tai nainen kärsii virtsankarkailusta. Lievissä tapauksissa radiotaajuusenergialaitehoidosta saattaa olla apua.
- Miksi: Väljyys voi vähentää seksuaalista nautintoa. Emättimeen voi kertyä ilmaa, joka poistuu yhdynnässä. Jos väljyyteen liittyy peräsuolen laskeuma, oireena voi olla kipua, ummetusta tai tuhrimista. Virtsarakon laskeuma heikentää virtsanpidätyskykyä.
- Mistä johtuu: Alatiesynnytysten takia lantionpohjan lihakset ja emättimen seinämä antavat periksi. Tilanteeseen saattaa liittyä kohdunlaskeumaa, peräsuolen tai virtsarakon pullistumista emättimeen tai virtsankarkailua. Ensin kokeillaan lantionpohjan lihasten harjoittelua. Siinä voi auttaa esimerkiksi lantionpohjan ongelmiin erikoistunut fysioterapeutti.
- Miten valmistautua: Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Jälkimmäinen edellyttää paastoamista yön yli. Jos potilas nukutetaan tai hän saa rauhoittavan lääkityksen, kotimatkalle tarvitaan saattaja.
- Miten se tehdään: Leikkauksessa emättimen taka- tai etuseinää tuetaan ompeleilla.
- Kesto: Alle tunti.
- Toipuminen: Sairauslomaa tarvitaan 2–4 viikkoa. Leikkausta seuraavien parin viikon aikana pitää välttää nostelua ja raskaita liikuntalajeja, kuten juoksua. Yhdyntäkielto on 6 viikkoa.
- Tavallisimmat riskit: Jälkivuoto, tulehdus ja leikkaushaavan aukeaminen. Harvinaisia komplikaatioita ovat ympäröivien rakenteiden, kuten peräsuolen ja virtsarakon, vauriot.
- Hinta: 4 350–5 650 euroa riippuen siitä, käytetäänkö nukutusta vai paikallispuudutusta.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.