Iiris Suomela ja Matti Parpala: ”Suhteen alkuaikoina makoilimme sängyssä ja luimme toisillemme Wikipediaa puhelimistamme”
Haastattelu
Iiris Suomela ja Matti Parpala: ”Suhteen alkuaikoina makoilimme sängyssä ja luimme toisillemme Wikipediaa puhelimistamme”
Vihreiden poliitikko Iiris Suomela jakaa kokoomuksen ex-kaupunginvaltuutetun Matti Parpalan kanssa kodin, muttei poliittista kotia. Aiemmin aamiaispöydässä väännettiin sote-uudistuksesta, nyt lapsen hoitovuoroista.
Teksti

Kuvat

6.4.2023
 |
Trendi

Suomela: ”Tapasimme Matin kanssa ei-niin-hohdokkaissa olosuhteissa Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa Hotelli Korpilammella. Siinä kohtaa iltaa ainoat jäljellä olevat bileet olivat punavihreät bileet, joten kokoomuslainen Mattikin tuli sinne.

Olin otettu siitä, että Matti nauroi vitseilleni, myös sellaisille jotka koskivat kokoomusta. Olen lukenut jostain, että miesten mielestä sellainen nainen on hauska, joka nauraa heidän jutuilleen. Naisten mielestä taas sellainen mies on hauska, jolla on hyviä vitsejä. Matti jäi mieleeni, koska asetelma oli kerrankin toinen.”

Parpala: ”Muistan, että Iiris erottui joukosta terävyydellään, esiintymistaidollaan ja hauskuudellaan. Olemme molemmat asuneet ulkomailla ja meillä on jaettu kokemus siitä, että Suomen ulkopuolella poliittiset näkemys­erot voivat olla todella syviä. Suomessa taas riidellään usein nyansseista.

Tunnistin Iiriksessä saman arvopohjan, mikä itsellänikin on: ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeyden. Pyysin Iiristä lounaalle, ja hän suostui.”

Suomela: ”En kyllä ollut varma, esititkö kutsun treffimielessä vai jotenkin ammatillisesti. Lisäsin Matin Facebookissa kaveriksi, kuten siihen aikaan oli tapana, jos halusi tutustua johonkin kiinnostavaan tyyppiin lähemmin. En varsinaisesti etsinyt parisuhdetta, mutta siitä tapailumme kuitenkin alkoi.”

Parpala: ”Kun tapasimme vuonna 2015 ja aloimme seurustella, elin puoluepoliittisesti tähänastisen elämäni aktiivisinta aikaa. Olin eduskuntavaaleissa ehdolla kokoomuksen listalla, ja pari vuotta myöhemmin tulin valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon. Enää en ole puoluetoiminnassa niin aktiivinen, mutta kokoomuslaisuus ja kauppatieteellinen koulutus näkyvät edelleen.”

Suomela: ”Minä olen ollut kyllä monesti napit vastakkain nimenomaan kokoomuslaisten, nimenomaan kauppatieteilijöiden kanssa. En olisi ikinä uskonut, että alkaisin seurustella ja saisin lapsen sellaisen kanssa.”

Ilman telkkaria päätyy lukemaan Wikipediaa

Parpala: ”Ehdotin Iirikselle lounaspaikaksi vegaaniravintolaa. Myönnän, että se oli harkittu veto. Muistan treffeiltä erityisesti sen hetken, kun kysyin Iirikseltä, miksi hän ei omasta mielestään tullut valituksi Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajaksi.”

Suomela: ”Silloin minä ajattelin, että ihanko tosissasi kysyt minulta näin kipeää asiaa. Tappio oli minulle kuitenkin aika kova paikka.”

Parpala: ”Kysyin sitä tarkoituksella, jotta näen, miten reagoit – ja olin vastauksesta ihan myyty. En muista sen tarkkaa sisältöä, mutta Iiris puhui todella vaikuttavasti oman panoksen antamisesta yhteisen hyvän eteen, ja se resonoi.

Sama aallonpituus saavutettiin aika lailla siinä ja silloin. Ekoilla treffeillä kävimme tammikuussa 2016 ja saman vuoden ystävänpäivänä aloimme seurustella.”

Suomela: ”Matin kanssa on ollut alusta asti helppo olla, ja yhdessäolosta tuli nopeasti arkista hengaamista. Meillä ei kummallakaan ollut telkkaria, joten päädyimme suhteen alkuaikoina makoilemaan sängyssä ja lukemaan toisillemme Wikipediaa puhelimistamme.

Matti ei olisi edes halunnut hankkia televisiota, koska hän oli huolissaan sen vaikutuksesta yhteisten keskustelujen määrään.”

Parpala (virnistäen): ”Nykyään meillä on telkkari, ja sillähän on kielteinen vaikutus yhteisten keskustelujen määrään.”

Matti Parpala ja Iiris Suomela menivät eräillä ensimmäisistä treffeistään drinkeille Why join the navy when you can be a pirate -baariin.

”Kuittasin tamperelaisena, että Helsingissä baarien nimetkin ovat lauseita. Tamperelaisuus ja helsinkiläisyys on varmaan yhtä iso vedenjakaja suhteessamme kuin puoluekanta”, Suomela sanoo.

Kihlat julki telkkarissa

Suomela: ”Kun kerroin ystäville seurustelevani Matin kanssa, se herätti jonkin verran kysymyksiä. Yksi puoluekaverini kommentoi asiaa yhdellä sanalla: ’Miksi?’ En osannut vastata siihen muuta kuin: ’Koska rakastan Mattia.’”

Parpala: ”Minun sosiaalisissa verkostoissani uutinen herätti enemmän sellaisia hämmentyneitä ’jaa’-kommentteja. Moni ei selvästi edelleenkään tiedä, että olemme yhdessä ainakaan sen perusteella, miten asiattomasti he kommentoivat Iiristä esimerkiksi Twitterissä. On esimerkiksi haukuttu Iiriksen älykkyyttä, johon tekisi mieli sanoa, että en sinuna huutelisi. Yksittäiset lausunnot ottavat somessa kierroksia todella nopeasti, ja olen puolustanut Iiristä useampaan kertaan.”

Suomela: ”Arvostan sitä tosi paljon. Olisi ehkä outoa, jos niin ei tapahtuisi. Vaikka olemme monesta politiikan tekemisen tavasta eri mieltä, olemme silti aina toistemme puolella.”

Suomela: ”Jos kaverit ovatkin ihmetelleet parinvalintaa, perhepiiri ei. Äitini pitää Matista erityisesti siksi, että hän käyttää pyöräilykypärää ja pistää minutkin käyttämään sellaista.

Olemme kuitenkin pitäneet suhteen osalta aika matalaa profiilia, osittain tahattomasti koronan ja työkiireiden aiheuttaman sosiaalisen hiljaiselon vuoksi. Kun menimme kihloihin vuonna 2020, sukulaiseni huomasivat televisiota katsoessaan, että minulla on sormus.”

Parpala: ”Aika ennen lapsen saamista sisälsi paljon erillisyyttä. Monilla pareilla on niin, että jos ei erikseen ilmoiteta, ollaan kotona. Meillä asetelma oli enemmänkin päinvastoin: jos ei erikseen ilmoiteta, ei olla kotona.

Kun saimme lapsen marraskuussa 2020, kuvio tietenkin muuttui. Ajan jakamisesta on tullut nollasummapeliä, eli toisen oma aika on lähes aina toiselta pois. Se on iso muutos ja aiheuttanut jonkin verran kitkaa välillemme.”

”On ollut yllättävän haastavaa ja ärsyttävääkin yrittää sovittaa yhteen työ- ja perheaikatauluja, kun muut pääsevät täyttämään Iiriksen kalenteria.”
Matti Parpala

Kuka hallitsee Iiriksen kalenteria?

Suomela: ”Samalla kun olemme saaneet lapsen, on vihreät ollut hallituksessa soteuudistuksen, pandemian ja Ukrainan sodan aikana. Ja minä olin puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajan. Lapsen myötä puhumme kotona enemmän arjen hoitamisesta kuin politiikasta.

Aikatauluttamista on tullut lapsen myötä ihan älyttömästi – mutta suuren osan siitä hoitaa eduskunta-avustajani. Joidenkin kansanedustajien ja erityisesti puolueen puheenjohtajien arki menee ajoittain niin kiireiseksi, että aikataulujen suunnittelu ulkoistetaan kokonaan avustajille. Kun sitten joku kysyy sinulta, että voitko lähteä kanssani kahville kahden viikon päästä, et aidosti tiedä, koska se asia on jonkun toisen hallinnassa. Tiedän poliitikkoja, joiden puolisot asioivat aikatauluasioissa lähinnä avustajan kanssa.”

Parpala: ”Minulle taas yrittäjänä ja aiemmin toimitusjohtajana tiukka oman kalenterin hallinta on tärkeää. On ollut yllättävän haastavaa ja ärsyttävääkin yrittää sovittaa yhteen työ- ja perheaikatauluja, kun muut pääsevät täyttämään Iiriksen kalenteria.”

Suomela: ”Pisin aika erossa lapsestani on ollut viikko. Puheenjohtajuuden alussa en vielä hahmottanut, milloin omat ja Matin rajat tulevat vastaan, ja milloin lapsesta erossa oleminen alkaa ahdistaa liikaa.

Nykyään pystyn jo sanomaan, että tuo aikataulu voisi olla mahdollinen teknisesti, mutta ei perheemme kannalta. Parisuhteen yhteinen aika edellyttää paljon tietoista vaivannäköä ja joskus sovittujen menojen perumista.”

Parpala: ”Eikä sitä parisuhdeaikaa rehellisesti sanottuna juuri ollut Iiriksen puheenjohtajuuden aikana. Tämä ei ole Iiriksestä riippuvainen asia, vaan liittyy työn luonteeseen ja perhetilanteeseen.”

”Onneksi olemme molemmat aika hyviä pyytämään ja antamaan anteeksi.”
Iiris Suomela

Suomela: ”Olen tähdännyt siihen, että ehtisin kotiin ennen kuin Matti menee nukkumaan. Puheenjohtajuuden aikana ehdin harvoin kotiin ennen kuin lapsemme menee nukkumaan.

Joskus käy niin, että huomaan myöhään yöllä, että jokin asia on tekemättä, ja että se on ainakin osittain omaa syytäni. Silloin saatan tehdä juuri niin kuin ei pitäisi eli puran syyllisyyteni ja väsymykseni Mattiin. Ja kun Matti ei provosoidu, ärsyynnyn yhä enemmän. Ne eivät ole ylpeimpiä hetkiäni.”

Parpala: ”En provosoidu herkästi, vaikka on tietysti epäreilua, että palaute rankasta työpäivästä tulee minulle. Myönnän, että jos minulla on hampaankolossa vaikka hankalia henkilöstöasioita, myös oma pinnani on silloin lyhyempi.”

Suomela: ”Onneksi olemme molemmat aika hyviä pyytämään ja antamaan anteeksi. Matissa minua ei tosin edelleenkään ärsytä juuri mikään, mikä on suorastaan ilmiömäistä.

Olen tosi kiitollinen siitä, että olen päätynyt yhteen ihmisen kanssa, joka on niin hyvä vanhempi. Sitä kun ei voi etukäteen aina tietää.”

Juttu on julkaistu Trendissä 08/22.

1 kommentti